6 lucruri pe care nu le aflati de pe ambalajul alimentelor

 

Interesul oricarei corporatii din industria alimentara este sa furnizeze consumatorilor cat mai multe alimente si bauturi, de aceea exista tendinta ca aspectele ce le-ar putea aduce un deficit de imagine sa fie trecute in umbra. Iata, asadar, cateva dintre lucrurile pe care cu siguranta unii producatori de alimente nu ar fi incantati sa le cunoasteti:

1. Ingredientele enumerate pe eticheta nu sunt singurele pe care alimentele le contin. Desi in timpul procesului de preparare la temperaturi ridicate pot lua nastere substante chimice cancerigene, adesea ele nu sunt trecute laolalta cu celelalte. De asemenea, nici reziduurile de solventi, pesticide si alte chimicale nu sunt amintite dupa cum am putut observa fiecare dintre noi de-a lungul timpului.

2. Glutamatul de monosodiu, care este adaugat in mii de produse alimentare printre substantele inofensive, produce dezechilibre la nivelul sistemului endocrin. La fel de grav, el determina o crestere fortata a apetitului in alimentatiei fiind una dintre cauzele care stau la baza inmultirii cazurilor de obezitate in zilele noastre. 

3. In mod curent glutamatul de monosodiu se ascunde in drojdie si in proteinele vegetale. Aminoacidul este intalnit des si in hrana naturala, de pilda, in rosii sau ciuperci. Glutamatul de monosodiu este un potentator de gust descoperit ca atare in 1907, în Japonia, de catre Kikunae Ikeda.

4. Boala ADHD este cauzata la copii aproape in exclusivitate de consumul ingredientelor procesate din alimente, coloranti si carbohidrati rafinati.  ADHD este o tulburare nurobiologica ce se caracterizeaza prin deficit de atentie, hiperactivitate si chiar impulsivitate.

5. Ambalajele din plastic sunt un potential pericol pentru sanatate. Oamenii de stiinta au descoperit ca bisfenolul continut in aceste materiale sintetice pot trece cu usurinta in alimente, daca se gateste la temperaturi ridicate. Bisfenolul poate produce dezechilibre hormonale grave atat barbatilor cat si femeilor.

6. Daca este expus la temperaturi ridicate chiar si pentru doar cateva ore, indulcitorul numit aspartam se descompune in substante chimice toxice. Formaldehida rezultata provoaca daune la nivelul ochilor, creierului si intregului sistem nervos.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Sos de mere cu scortisoara si lamaie

    O reteta pentru un sos de mere dulce, aromat, plin de savoarea fructelor bine coapte, excelent pentru o portie generoasa de inghetata, o placinta calda sau (pentru cei care nu se tem de experimente) chiar si pentru contrastul cu o friptura de porc sau alte retete pentru felul principal. Poate fi mai dulce sau mai acrisor, dupa gust.

  • Trei plante recomandate pentru birou

    Planta paianjen sau Voalul miresei este o alta alegere foarte interesanta, mai ales din punct de vedere estetic, dar si pentru ca este o planta rezistenta si care nu are nevoie de atentie deosebita.

  • Cele mai bune surse vegetale pentru sanatate

    Crude sau gatite, ca garnitura, gustare sau parte din reteta preferata, legumele sunt surse de vitamine, minerale si sanatate pe care nu le putem ignora. Varietatea de gusturi, soiuri, culori si gusturi va ajuta sa nu va plictisiti de aceleasi feluri de mancare, si cu cat includeti mai multe fructe si legume in regimul alimentar obisnuit cu atat mai repede veti simti beneficiile pentru sanatate. Iar unele legume sunt surse vegetale de sanatate pe care nu trebuie sa le ignorati.

  • Lucruri de baza pe care nu le cunosti despre banane

    Desi exotice la origine, bananele au devenit printre cele mai consumate fructe, atat la noi in tara cat si peste hotare. V-ati gandit vreodata, insa, ca produsele ce ni se aduc spre consum si imaginea insasi pe care ne-am creat-o despre ele difera substantial de fructele din salbaticie?

  • Ce deosebeste vegetarianismul de veganism?

    Stiinta alimentatiei, Nutritia, utilizeaza o terminologie simpla dar care nu este lipsita de subtilitati. Deseori persistam in conceptii eronate, asa cum se intampla cand socotim de pilda vegetarianismul echivalentul veganismului.


Warning: fopen(cache/23a72e5b718df6521cc8cdbc70b0e5da) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139