Bolnavii mai au o speranta: alinarea suferintelor cu leacuri din plante

Plante si leacuriVictor Popa are 60 de ani si locuieste de cand se stie in comuna prahoveana Gura Vitioarei, satul Faget. Existenta lui pulseaza in jurul plantelor de leac, pe care le culege, prepara si vinde tot timpul anului. Interesul si dragostea pentru ierburile cu virtuti curative i-au fost insuflate barbatului pe cand era mic copil de catre bunicul sau, la randul lui un specialist in domeniu. Cinci decenii mai tarziu, Victor Popa este cunoscut in intreaga tara si peste ca un specialist in alinarea suferintelor oamenilor prin metode exclusiv naturale.

Ucenicia

Nea Victor, asa cum ii place sa i te adresezi, isi aduce cu mandrie aminte de zilele cand il urma pe bunicul prin paduri, pe munti si dealuri, indiferent de anotimp si vreme, in cautarea de plante medicinale. Seniorul Popa stia cum sa ii lase impresia ca nu il ia dupa el doar pentru ca s-ar fi plictisit de unul singur. Victor se simtea ca un adevarat ucenic, fiind cel care urma sa duca mai departe traditia cea mai de pret a familiei. Si-a luat rolul in serios, astfel incat, de fiecare data cand batranul il chestiona in legatura cu numele unei plante, cu infatisarea sau anotimpul cel mai prielnic culegerii alteia, nea Victor se straduia sa raspunda corect, pentru a nu-l dezamagi pe omul care isi pusese atata incredere in el. Asa se face ca, inainte de varsta majoratului, Victor Popa cunostea ca-n palma locurile din comuna si din imprejurimi in care cresteau ierburile terapeutice. Nu e deci de mirare ca, in prezent, omul este o adevarata enciclopedie in materie de plante medicinale, atat locale, cat si din afara tarii. Nea Victor cunoaste in amanunt compozitia chimica si modul de preparare a tuturor vegetalelor ce pot folosi in recapatarea sanatatii, fie ele chiar si din indepartatul Mexic.

Culesul plantelor medicinale

Ceea ce unui necunoscator i se poate parea un subiect banal ascunde de fapt o intreaga arta: cea a culesului de plante tamaduitoare. Acestea trebuie recoltate nu numai in funtie de anotimp si luna, dar au nevoie de anumite conditii atmosferice foarte specifice, de moment. Astfel, iarba mare, lumanarica, spanzul se culeg numai pe timp de soare, pe cand angelica, napraznicul si captalanul sunt eficiente doar recoltate pe vreme noroasa. Pentru nea Victor, anul calendaristic se socoate nu in functie de luni, ci dupa timpul de recoltare a plantelor tamaduitoare. Astfel, culesul de muguri si flori inseamna primavara, cel de plante montane semnifica vara, florile de camp si cele aparute in fanete - toamna, pe cand plecarea dupa untul pamantului, vasc si alte radacini corespunde anotimpului geros. Un important secret legat de culesul acestor plante este ca trebuie gasite pasunile suficient de indepartate de drumuri intens circulate ori asezari in care se practica activitati poluante. Cu cat planta este mai ferita de o asemenea atmosfera viciata, cu atat tratamentul care o foloseste este mai eficient.

Moduri de preparare a potiunilor

Nea Victor a fost suficient de generos, incat sa imi ofere cateva retete de preparare a leacurilor din plante medicinale. Una dintre ele este cea a prepararii radacinei de iarba mare, contra gutei si viermilor intestinali.

O lingurita de radacina se fierbe in 0,5 l de apa, iar dupa racire, se strecoara printr-un tifon.

Lichidul rezultat se bea neindulcit, mai ales seara. O alta reteta, contra anemiei, dischineziei biliare si hepatitei are la baza ghintura, planta gasita doar la munte. Se pregateste numai macerata, plamadita in alcool de la 60 grade in sus (tuica, vodca etc.).

Copiii trebuie sa ia o lingurita pe zi inaintea oricarei mese, iar pentru adulti, cantitatea e putin mai mare.

Condurango sau Iarba de cancert

Unul dintre cele mai cautate produse ale lui nea Victor este gonolobus condurango, indicat in tratarea cancerului. Substanta activa a acestei plante se numeste "condurangina" si este un amestec de mai multi glucozizi. Actiunea ei este in special analgezica, suprima durerile. In cazul particular al cancerului de stomac insa, pe langa aceasta functie, mai impiedica si varsaturile.

Astfel se inlesneste normalizarea functiei digestive, careia ii urmeaza o imbunatatire in starea generala a bolnavului. Cand iarba de cancer - numele popular al plantei - este asociata in parti egale cu chaparalul de California si trifoiul de balta, se pare ca da bune rezultate in cancerul pancreatic, cloroza si catarul stomacal cronic.

Articole asemănătoare

  • Capsunile San Andreas, o alegere inspirata pentru orice gradina

    Un soi cu productie neasteptat de buna - face fructe de mai multe ori in acelasi sezon odata ajuns la maturitate - si capsuni mari, cu gust dulce si parfum puternic, ce suporta bine atat depozitarea cat si transportul, cu o rezistenta naturala crescuta la boli si daunatori, San Andreas este din toate punctele de vedere una dintre cele mai bune alegeri atat pentru gradinarii cu experienta, cat si pentru incepatori.

  • Planta de “Trei Rai”, buna pentru bolile de ficat

    Planta de Trei Rai, ficateaua sau popalnicul iepuresc este o planta micuta, acoperita cu perisori, din familia ranunculaceelor. Planta creste frecvent in padurile de foioase de deal si de munte. Frunzele sale, impartite in trei lobi, raman verzi si in anotimpul rece.

  • Ciuperci salbatice, pentru o toamna cu delicatese spaniole

    Dupa ce toamna invaluie Spania, vanatorii de delicatese mai au o singura tinta in natura: ciupercile salbatice. Daca vei merge intr-o piata in aceasta perioada a anului vei avea ocazia sa intalnesti o gama foarte variata de sortimente.

  • Briose cu piersici din compot

    Un desert simplu si apetisant pentru a va delecta la birou sunt briosele cu piersici din compot.

  • Tarta apetisanta cu coacaze rosii

    Coacazele rosii sunt purificatoare si indicate pentru obezitate si boli de piele. Mai au si un uimitor efect stimulativ la nivel digestiv, dat de gustul lor acru si puternic. Va propunem sa va racoriti cu o tarta apetisanta cu coacaze rosii.


Warning: fopen(cache/e45ce8e5ebfb1213970f3556f6f5085a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139