Bonsaiul, istorie si arta cu insemnatate in case si gradini

 Este aproape imposibil ca unei persoane sa nu-i placa minunatul copacel ce poarta denumirea bonsai. Acesta poate oferi oricarui camin un aer distins, parca din vremurile de odinioara, iar in gradini orice privire este atrasa de minunatul copac in miniatura ce ne aminteste ca arta nu a pierit intr-un secol al tehnologiei.

Bonsaii au aparut in China acum mii de ani si erau mai mult decat niste simpli copaci crescuti intr-un vas sau intr-o tava. Erau o arta, iar aceasta purta numele pun-sai. Primele exemplare aveau frunze mici, trunchiuri contorsionate, ramuri ce cresteau in forme ciudate, iar uneori micii copacei luau forme de animale.

Japonezii au imprumutat arta bonsaiului de la chinezi, in perioada Kamakura (1185-1333), prin Buddhismul Zen care s-a raspandit in perioada mentionata in toata Asia.

Intr-un timp scurt bonsaiul a devenit un simbol al prestigiului, aristocratiei si totodata a ajuns sa detina semnificatii majore in cultura generala.

Arta si filosofia bonsaiului a trecut prin schimbari majore, ajungand intr-o vreme ca pentru japonezi sa reprezinte o fuziune intre obiceiurile si credintele vechi si cele noi. Intr-un manuscris din vremea dinastiei Kamakura scria ca "placerea de a gasi si aprecia contorsiunile copaceilor din tavi inseamna sa iubesti diformitatea".

In jurul secolului al XIV- lea micul copacel era vazut ca o forma de arta rafinata, intrand triumfator in inalta societate nipona. De la simplul bonsai crescut intr-un ghiveci, copacul in miniatura a ajuns o opera de arta pe care doar cei cu o situatie materiala buna puteau sa si-o permita. Astfel acesta a ajuns sa fie expus in mai toate marile case japoneze, rezistand foarte bine la schimbarile de clima.

In timp s-au dezvoltat si perfectionat noi metode de a tunde planta, aceasta capatand astazi noi forme si intelesuri, scopul final fiind cel de a aduce in gradini si camine caldura orientala si cunostintele unei culturi vii.

Articole asemănătoare

  • Salata de morcovi cu suc de portocale si mirodenii

    O salata ce poate fi o gustare consistenta, delicioasa si racoritoare, cu note diverse si interesante de portocale, chimen, scortisoara, totul avand in fundal gustul dulce al morcovilor.

  • Big Ben - un bujor pe masura numelui

    Cu flori mari, rotunde, de un roz puternic, intens - veti intalni si exemplare care bat in visiniu - si o inaltime de aproximativ 100 de cm la maturitate, aceasta varietate de bujor a fost creata in 1943 si de cateva decenii este una dintre cele mai populare.

  • Smoothie cu spanac, mere, pere si avocado

    Un amestec de verde, gust de fructe, vitamine si energie, cu o culoare proaspata si intensa, este un smoothie care ne revigoreaza si ne ajuta sa fim in forma.

  • Trandafirii Bolero

    O varietate foarte apreciata de cunoscatori, trandafirul Bolero iese in evidenta atat prin albul intens al florilor sale (dar veti intalni si tufe cu inflorescente crem) cat si prin parfumul puternic, dominator, care ar putea fi descris ca o combinatie olfactiva intre mirosul trandafirilor clasici si note tropicale, exotice.

  • Smoothie cu ciocolata si vanilie

    In locul unei portii de inghetata sau a unei prajituri delicioase vine aceasta reteta, un smoothie care le poate inlocui cu succes. Destule calorii, un gust extraordinar si un desert aparte.