Caisele si proprietatile lor miraculoase

Caisele sunt acele fructe extrem de fine, care detin o aroma seducatoare. Cine a gustat o singura data acest fruct nu poate sa uite gustul lor plin de savoare. La fel ca si nectarinele sau piersicile, caisele detin o cantitate mare de vitamine si alte substante nutritive.

Primele caise apar la noi in luna mai, acestea fiind aduse din regiunile calde, mediteranene. Problema este insa urmatoarea: aceste caise se recolteaza de cele mai multe ori fara a fi coapte, deoarece astfel pot fi transportate fara sa existe riscul ca atunci cand ajung la destinatie sa fie deja stricate.

Din pacate, cumparatorii si iubitorii acestor delicioase fructe nu se pot bucura de savoarea si aroma lor, deoarece acestea se dobandesc doar cand caisele ajung la stadiul normal de coacere. Astfel, caisele care sunt de gasit la noi in magazine sunt seci si nu au niciun gust, nicio aroma. De preferat este ca aceste caise de import sa fie folosite la diverse mancaruri gatite sau la prajituri.

Daca dorim sa ne bucuram de gustul autentic al caiselor este de preferat sa asteptam pana in luna august, deoarece in aceasta perioada pot fi recoltate si la noi caise dulci si zemoase. Caisele coapte nu se deosebesc la culoare de cele necoapte si mai putin aromate. Totusi exista o mica diferenta intre ele: caisele coapte au o coaja perfect intinsa si acoperita cu un puf aproape insesizabil.

Caisele si efectele lor sanatoase

Potasiu, fosfor, fier si magneziu, dar si multa, multa carotina (Provitamina A) – acestea sunt cele mai importante substante nutritive care se afla in pulpa si in coaja fructului.

Carotina este o substanta foarte importanta pentru sanatatea ochilor, a pielii si a sistemului imunitar. Consumul fructelor ne protejeaza pielea intr-o anumita masura impotriva razelor UV, insa si arterele impotriva grasimilor care se depoziteaza pe peretii acestora.

Foarte multe substante nutritive se afla si in caisele confiate. Spre exemplu, continutul de betacarotina este de 5 ori mai mare fata de cel al fructelor proaspete. In plus, caisele confiate pot fi gasite in orice perioada a anului si reprezinta “gustarea” ideala, bogata in minerale,  dintre mese.

Sursa foto

A.V.

 


 

 

 

Articole asemănătoare

  • Cand au devenit morcovii portocalii?

    Morcovul ocupa unul dintre cele mai importante locuri intre legumele care fac parte din alimentatia noastra. S-ar putea crede, prin urmare, ca oamenii au aflat tot ce se putea despre trecutul si proprietatile sale curative.

  • Citricele, de ce sunt necesare iarna?

    Citricele sunt fructe originare din partea Asiei de Sud-Est care se invecineaza cu nord-estul Indiei, Myanmar si provincia Yunnan din China. In zilele noastre, totusi, cea mai mare parte a globului se bucura de gustul si proprietatile lor gratie circulatiei marfurilor pe piata internationala.

  • 17 plante recomandate pentru acasa si locul de munca

    Oamenii iubesc plantele din varii motive dar, in general, pe primul plan sunt mirosul, culoarea, forma si functia lor decorativa. Ultimele studii ne-au demonstrat, totusi, ca la baza prieteniei dintre om si natura exista relatii mult mai complexe decat s-a crezut.

  • Cum citesti eticheta unui fruct de avocado

    Cu toate ca se numara printre fructele introduse de curand pe piata alimentara din Romania, avocado si-a facut un nume si inca promite multe pentru viitor. Acest lucru este determinat lasand la o parte strategiile de marketing, de valoarea nutritiva ridicata si proprietatile binefacatoare.

  • Shake revigorant cu fructe de padure

    Delicioase si colorate, fructele de padure sunt pline de vitamine. De aceea, va propunem sa profitati de proprietatile lor, preparand si consumand un shake revigorant cu fructe de padure.