Ce ingrasaminte naturale putem folosi in gradina de legume?

LegumeleLegumele produc mult daca sunt cultivate in pamant bogat; de aceea in gradina trebuie sa se aplice ingrasaminte. Vom enumera principalele ingrasaminte organice ce pot fi folosite in gradina de legume.
Gunoiul de grajd putrezit
In mod obisnuit, acest ingrasamant se aplica toamna, odata cu sapatul terenului. La culturile care se insamanteaza primavara tarziu, gunoiul de grajd bine putrezit se poate da si primavara timpuriu. Ce cantitate se foloseste ? Daca culturile care se fac pe terenul respectiv se vor uda, se imprastie 4-5 kg de gunoi pe fiecare mp. In cazul in care plantele cultivate nu necesita udarea, atunci sunt suficiente 2 kg pe fiecare mp. Gunoiul de grajd se da in special la castraveti, vinete, varza, conopida, tomate, ardei, cartofi, dovlecei.
Mranita
Se obtine gunoi de grajd foarte bine putrezit (2-3 ani). Ea se foloseste in cantitati mai mici (1-2 kg/mp). Se poate da si la cuib cu ocazia plantarii (la tomate, cartofi) sau cu ocazia insamantarii (la castraveti, pepeni, dovlecei).
Compostul
Este un ingrasamant care se poate prepara usor chiar in gospodarie din gunoaie din curte, frunze uscate, buruieni smulse, vrejii de legume, cenusa. Toate acestea se aseaza gramada intr-un colt al gradinii ; coama gramezii va avea forma de covata, in care se fac gauri cu un tarus, pentru ca apa de ploaie sa patrunda in adancime. In lipsa ploilor, gramada se va uda din cand in cand cu apa. Din 3 in 3 luni, gramada de compost se lopateaza, straturile de la baza punandu-se in varf si invers. Dupa 2-3 ani se obtine un ingrasamant valoros care se foloseste la fel ca mranita.
Gunoiul de pasari
Este un ingrasamant mai bogat in substante nutritive decat gunoiul de grajd. Modul cel mai indicat de folosire a acestui ingrasamant este in forma de solutie, aplicata in timpul perioadei de vegetatie a plantei. Cu cateva zile inainte de intrebuintare, gunoiul maruntit se amesteca cu apa, o parte de gunoi si doua parti de apa. In ziua in care se face tratarea plantelor se adauga iarasi apa in proportie de 1 :10 daca se foloseste pentru tomate, dovlecei, gulii, ceapa si de 1 :20 daca se foloseste pentru castraveti, morcovi, praz. La o planta se da 0,3-0,5 l de solutie.
Cenusa
Se aduna cenusa lemnelor, paielor, cocenilor, etc. Atentie ! Nu se foloseste cenusa din carbune de pamant deoarece contine substante daunatoare pentru plante. Se folosete mai ales pentru varza, vinete, castraveti, cartofi. Se da cu aproximativ 15-29 g de cenusa, preferabil amestecata cu mranita, la fiecare cuib.

Articole asemănătoare

  • Laleaua Red Dress, eleganta clasica si colorit intens

    Dintre varietatile de lalele pe care le putem planta in gradina Red Dress este una dintre cele mai bune alegeri daca preferam un soi clasic, elegant, cu aspect exotic si culoare intensa. Cu flori mari de un rosu intens, catifelat, elegant, Red Dress este o lalea ce are la maturitate aproximativ 25-30 de cm inaltime, foarte buna atat pentru spatii verzi cat si pentru buchete sau aranjamente florale pretentioase.

  • Conopida Violetto Di Sicilia

    Ce ar fi sa ii surprindeti pe cei care ajung in gradina de legume cu un sir sau mai multe de conopide... mov?

  • O gradina de legume de invidiat

    Ati plantat in gradina de legume mai multe rasaduri de rosii, dar desi ati ales un soi bun nu sunteti tocmai multumiti de rezultate? In afara ingrasamintelor chimice puteti incerca solutii devenite clasice (sa adaugati coji de ou sau zat de cafea in pamant) sau sa alegeti o varianta ieftina, simpla, care va da tomatelor un gust mai dulce, mai intens.

  • Gradina de legume in luna noiembrie

    Fiind dincolo de toate o sursa primara de alimente, gradina de legume necesita atentie in permanenta. Asa se face ca in calendarul activitatilor lunare, noiembrie ocupa un loc deosebit de important.

  • Ce noutati aduce sfarsitul verii in gradina de legume

    Asa cum ne-am obisnuit, la incheierea sezonului estival, reflectam la schimbarile produse in gradina de acest moment. Doar cateva zile ne mai despart oficial de toamna, iar acest lucru reiese cel mai lamurit din gradul de maturare al fructelor si legumelor.


Warning: fopen(cache/1d0359a04c7955966ff2fb805a7fc747) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139