Cresterea citricelor (lamai, portocali, etc.) ca arbusti de interior

citriceA citriceB citriceC

De-a lungul istoriei, oamenii au incercat sa cultive citrice in interior. Romanii, de exemplu, cresteau lamai in sere. Regele Louis al XIV-lea indragea atat de mult parfumul florilor de portocal incat a comandat construirea primei gradini de porticali si le-a cerut gradinarilor sai ca pomii sa fie mereu in floare (si asa a si fost, veti vedea mai tarziu cum).

De fapt, serele moderne exista acum, in mare parte, din cauza portocalilor. In secolul al 18-lea, odata cu intinderea Imperiului Britanic, calatorii care au indragit zonele subtropicale au inceput sa isi construiasca sere special pentru a putea cultiva citrice. Plantele se dezvoltau bine in interior daca erau bine ingrijite. Dar este important sa stiti ce varietati anume prospera intr-un mediu restrans si de ce.

Se pot cultiva din seminte?
Multi oameni se intreaba daca pot cultiva astfel de specii pornind de la semintele care se gasesc in mandarine, portocale si grapefruit, iar raspunsul este ca da, se poate. La lamai, daca semintele sunt proaspete, vor germina mai repede. Dar probabil ca nu veti vrea sa faceti asta dintr-un anumit numar de motive. In primul rand, lamaii cultivati din seminte se maturizeaza greu - cateodata trec 7 sau mai multi ani pana infloresc si fac fructe. In al 2-lea rand, lamaii obtinuti din seminte au multi spini, care pot ajunge si pana la 5 sau mai multi cm lungime. Si in ultimul rand, au ramurile incalcite, si cresc mai inalti decat e nevoie pentru un arbust de interior.

Majoritatea citricelor cultivate in interior sunt specii pitice fie naturale, fie obtinute prin taieri de formare. Trebuie sa stiti daca arbustul a fost altoit, pentru ca daca partea de sus moare, se va dezvolta radacina, adica arbustul salbatic. Daca cel de la care nu il cumparati nu stie daca arbustul a fost sau nu altoit, verificati dvs. asta: daca pe trunchi, la aproximativ 15 cm deasupra nivelului pamantului din ghiveci, apare o zona ingrosata indreptata spre sol, atunci arbustul a fost altoit.

Portocal sau lamai?
Citricele pot fi impartite in doua categorii de baza: dulci (portocale, mandarine, grapefruit) sau acre (lamai, lime).

Speciile de citrice dulci, cum sunt mandarinii si portocalii au nevoie de caldura excesiva pentru a face fruncte, de aceea sunt mai greu de crescut in climate putin mai reci, care de altfel ar parea perfecte pentru cultura de citrice, cum ar fi San Francisco. Grapefruitul, de exemplu, are nevoie de atata caldura, incat fructul trebuie sa stea in copac mai mult de 18 luni pentru a se coace complet. Prin urmare, citricele dulci sunt mai dificil de crescut cu succes in casa. Cu toate acestea, este posibil, daca puteti tine arbustul afara in perioadele de vara. Va trebuie insa sa fiti foarte rabdatori.

Mult mai usor de crescut in interior sunt speciile acre, cum sunt lamaii sau lime; acestea fac mai repede fructe si sunt inflorite mai tot timpul. Unele varietati, cum este Calamodin, se preteaza foarte bine la mediile inchise, chiar pare ca le prefera.

Sa nu fiti surprinsi daca arbustii fac multe fructe imature dupa inflorire. Ca multi alti pomi fructiferi, citricele produc mai multe fructe decat pot suporta. Nu este nici o problema daca o mare parte din fructe va cadea.

Cultivarea citricelor
In timp ce pomii fructiferi destinati comercializarii sunt cultivati in plin soare pentru a avea fructe cat mai multe, e surprinzator cat de putina lumina pot tolera citricile cand sunt crescute in interior. Afara au nevoie de in jur de 4 ore de plin soare pentru a de dezvolta bine si a face fructe. In interior, citricele au nevoie de foarte multa lumina puternica, mai ales in perioada de crestere. Iarna tolereaza si nivele scazute de lumina atata timp cat sunt tinuti intr-un mediu mai uscat - intra in perioada de repaos la temperaturi de aproximativ 12 grade C, iar fructele inca se pot coace. Aceasta metoda au folosit si gradinarii lui Ludovic al XIV-lea pentru ca portocalii sa fie mereu in floare. Suprimand udarea arbustilor pana in punctul defolierii si apoi reluarea udarii normale, ei au reusit sa "pacaleasca" portocalii sa infloreasca tot timpul anului.

Citricele sunt plante subtropicale si cresc mai mult sau mai putin in regiuni subtropicale. La cele mai multe specii, perioadele de crestere abundenta alterneaza cu perioade de repaos de cateva saptamani. Majoritatea mediilor interioare ofera conditii destul de bune (caldura) ca arbustul sa creasca tot timpul anului, mai putin in perioadele cele mai reci si cu mai putina lumina natura (iarna). Nu este ciudat ca arbustii sa faca recolte de 3-4 ori pe an, mai ales cei din speciile acre.

In timpul perioadei de crestere, citricelor le place apa si umiditatea, desi tolereaza, pana la un anumit punct, sa fie private de aceste necesitati. Din fericire, pagubele provocate de inghet se observa destul de usor, astfel ca pot fi contracarate din timp. Citricele nu suporta sa fie udate mai mult decat e nevoie, iar daca pamantul din ghiveci e mereu jilav, radacina va putrezi. Udati arbustul la fel ca pe celelalte plante de apartament, adica lasati pamantul din ghiveci sa se usuce putin inainte de a uda din nou. Cel mai bun tratament este sa stropiti frunzele cu apa, pentru a pastra un nivel de umiditate ridicat.

Citricele raspund repede la tratamentul cu substante fertilizatoare, si, de asemenea, orice deficienta de substante nutritive este usor observabila.

Daunatori
Vestea buna pentru cei care doresc sa cultive aceasta specie de arbusti fructiferi este ca sunt putini daunatori care ataca in conditiile din interior; combaterea lor este direct legata de sanatatea plantei.
- Acarienii (micii paienjeni rosii) sunt cei mai enervanti daunatori; le plac plantele uscate si netratate cu substante fertilizatoare, asa ca daca arbustul dvs. e bine udat si "hranit", nu va avea nici o problema.
- Puricii de plante.

Exista si alti daunatori, dar sansele ca ei sa atace planta de interior sunt foarte mici:
- afidele, care se aduna in jurul mladitelor si a frunzelor noi.
- rugina frunzelor.

Specii neobisnuite de citrice care se dezvolta bine in interior
Calamondin Fortunella japonica - are frunze late, si fructe de un portocaliu stralucitor, asemanatoare mandarinelor, desi sunt acre.
Kaffir lime Citrus hystrix - un arbust asemanator celui de lime, dar la care frunzele sunt folosite in mancarurile din Asia de sud-est.
Limequat Citrus aurantiifolia x Fortunella crassifolia - aceasta varietate este o incrucisare intre lime si kumquat. Fructual are aproape dimensiunea unui ou si este galben. Este destul de rezistent la frig, trecand cu bine peste temperaturi de aproape -6 grade C.
Mandarin orange Citrus reticulata Blanco - aceasta "portocala" este de fapt o mandarina; asemenea suratelor sale, are nevoie de mai putina caldura pentru a se coace decat o portocala si este foarte dulce la gust.
Meiwa kumquat Fortunella crassifolia - fructele sunt rotunde si dulci.
Meyer lemon Citrus meyeri - acest soi este perfect pentru cultura in ghivece si poate rodi mult cu efort minim de ingrijire. Fructele sunt de culoare galben inchis si sunt putin dulci.
Oroblanco grapefruit Citrus paradisi x C. maxima - desi nu e in mod special foarte dulce, fructul de grapefruit are nevoie de multa caldura pentru a se coace.

Lavinia Rorich
12.12.2005

Articole asemănătoare

  • Tibouchina, planta de interior cu accent sud-american

    In mediul natural, Tibouchina se numara printre florile care impodobesc, cu delicatetea lor consacrata, peisajul sud-american. La noi, insa, din cauza conditiilor climatice, ea este tratata ca planta de interior, iarna, si ca planta de terasa, vara.

  • O vara sanatoasa cu smoothie de citrice

    Constituind o sursa importanta de vitamine si minerale, citricele au facut in mod firesc deliciul oamenilor vreme de sute de ani. Plantele din grupa citricelor sunt arbusti fructiferi dintre care cei mai raspanditi ca plante de interior sunt lamaiul, mandarinul si portocalul.

  • Torenia founieri sau flori gingase in ghiveci

    Planta erbacee, cu port de tufa compacta si crestere joasa, Torenia fournieri se cultiva ca planta de interior. Are frunzele de culoare verde intens, simple, ovale si cu margini crestate. Florile de diverse culori, cu aspect usor tubular, au la exteriorul petalelor nuante ceva mai inchise decat restul corolei, iar interior un ochi galben.

  • Pentru veranda - un Jasmin portocal

    Arbust de origine tropicala, cultivat in tara noastra ca planta de interior sau de veranda, poate atinge in timp o inaltime de cca 2 m, formand adesea port de tufa ampla.

  • Gloriosa superba - o liana cu flori exotice

    Intrucat nu rezista afara, la gerurile din tara noastra, nu a putut fi aclimatizata ca planta de gradina, dar iubitorii acestei minunatii exotice se pot bucura de florile ei, cultivand-o ca planta de interior, scotand-o terase sau balcoane insorite, doar pe perioada calda.


Warning: fopen(cache/92b5bc1a4a80030f48d893564ee403cb) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139