Cum sa faceti un bonsai

Bonsaiul este o straveche arta japoneza de a crea copaci miniaturali. Va prezentam aici pe scurt un mod simplu de a crea o astfel de miniatura fara prea multe batai de cap.

12 pasi in crearea unui bonsai

1. Selectati un arbust. Porniti cu arbusti de gradina obisnuiti precum azalea, arbusti ornamentali, camelia, gardenia, trandafir japonez sau altele de acest gen. Cautati arbori mici, ale caror ramuri sunt fie indreptate in sus sau in jos.

cum sa faceti un bonsai 2 2. Cu ajutorul unor foarfeci, faceti o prima taiere de formare cat inca arbustul este in ghiveciul cu care ati cumparat-o din magazin. Lasati trunchiul principal si inlaturati atatea ramuri cat sa puteti vedea clar structura arborelui.
cum sa faceti un bonsai 3 3. Inlaturati planta din ghiveciul in care ati cumparat-o si plasati ghemul de radacini intr-o galeata cu apa. Aceasta operatie va duce la desfacerea mai usoara a pamantului din jurul radacinilor si astfel plantarea lui in ghiveciul de bonsai se va face fara prea mari greutati.
cum sa faceti un bonsai 4 4. Dati la o parte cat mai mult pamant puteti jin jurul radacinii pentru ca planta sa incapa in ghiveciul special.
cum sa faceti un bonsai 5 5. Taiati din radacini pana cand ajung la 2/3 din dimensiunile originale. Astfel, veti obtine un ghem de radacini mai mic.
cum se face un bonsai 6

6. Asezati pe fundul ghiveciului cateva pietricele pentru ca pamantul sa nu iasa prin gaura de scurgere a apei. Daca in loc de pietricele folositi un servet de hartie, in plus fata de retinerea pamantului, acesta nu va lasa nici insectele mici sa intre in ghiveci.

cum se face un bonsai 7 7. Adaugati un strat gros de 2,5 cm de amestec de pamant special pentru ghivece.

cum se face un bonsai 98. Plasati arbustul in ghiveci, imprastiati radacinile pe stratul de pamant si acoperiti-le cu pamant din acelasi tip de amestec. Asigurati-va ca ati lasat cel putin 2,5 cm distanta intre nivelul pamantului si buza de sus a ghiveciului, pentru a putea uda cum trebuie.

9. Mai taiati din foliajul care a mai ramas. Inlaturati tulpinile laterale sau ramurile in asa fel incat ceea ce ramane sa semene ca structura cu cea a unui copac. Nu uitati ca odata ce ati taiat ceva, nu se mai poate inlocui.

10. Udati foarte bine.

cum se face un bonsai 1111. Deasupra pamantului asezati un strat subtire de pietris pentru a da un aspect frumos.

12. Arbustul se trateaza cu mici cantitati se fetilizator, la intervale regulate, sau cu un fertilizator cu actiune lenta.

Sfaturi utile:
- asezati bonsaiul afara, intr-un loc protejat de vantul puternic, dar in care sa primeasca razele directe ale soarelui.
- va trebui sa faceri taieri din cand in cand, pentru a pastra planta in echilibru.

Articole asemănătoare

 • Cum sa ne ingrijim pielea uscata

  Pielea uscata are un nivel scazut de sebum si poate fi predispusa la sensibilitate. Aspectul uscat al pielii se datoreaza incapacitatii sale de a retine umezeala. De obicei, si dupa spalare, aceasta ne strange sau sau simtim disconfort la nivelul ei, cu exceptia cazului in care aplicam o crema hidratanta

 • Cum sa avem un abdomen plat?

  Alimentele consumate zilnic au rolul de a ne hrani organismul si de a-i oferi acestuia aportul necesar de vitamine pentru a functiona optim zilnic. Cu toate acestea, unele alimente catalogate nesanatoase deoarece contin aditivi toxici daunatori organismului se depun in locuri nedorite sub forma de grasime.

 • Vreti sa aveti o gradina vesela intreaga vara?

  V-ati intrebat vreodata cum sa faceti sa aveti o gradina inflorita si viu colorata toata vara? Daca da si nu ati reusit sa gasiti raspunsul, acesta este foarte simplu. Trebuie sa urmati cativa pasi usori pe care nu toata lumea ii cunoaste.

 • Bonsai - copacei miniaturali

  Adevarate bijuterii, bonsaii au inceput sa ocupe un loc tot mai important in preocuparile iubitorilor de plante.

 • Cum sa facem sa infloreasca amaryllis

  Amaryllis este o planta foarte frumoasa si interesanta. Are un aspect exotic si tropical, cu florile sale mari, asemanatore ca forma cu crinul, care cresc pe o tija lunga si dreapta, avand la baza cateva frunze subtiri.