Flori de primavara in ghivece

muscari

Cei care vor sa experimenteze bucuria obtinerii de plante primavaratice in ghivece, in interiorul propriei locuinte, pot cultiva florile de primavara pornind de la primul pas si anume, de la bulbii acestora.

Ghioceii, eternii vestitori ai primaverii, grabiti ca de obicei, apar aducand cu ei primele semne ale dezmortirii naturii - revenirea la viata si repornirea in vegetatie a majoritatii speciilor de plante.

Si daca ghioceii nu sunt suficienti pentru a vedea cat de aproape este primavara, pietele de flori si raioanele de gradina ale marilor magazine incep sa se umple de specii de flori primavaratice.

Aranjamentele mici si delicate de branduse si plante verzi, narcise pitice si zambile, muscari si lalele, primule si cineraria, toate ne imbie cu florile lor mici si delicate, cu parfumul ametitor si mai ales cu splendoarea diversa a culorilor vii ce incalzesc atmosfera ultimelor zile de iarna.

Este perioada cea mai potrivita pentru a le achizitiona, astfel incat sa ne bucuram de frumusetea florilor lor si a le admira in toata splendoarea, inca de la deschiderea primilor boboci.

Pentru a inflori in aceasta perioada, bulbii trebuie plantati in ghivece de cu toamna, mai precis in perioada octombrie-noiembrie, in functie de specie si varietate.

De regula, pamantul obisnuit de flori din comert nu satisface pe deplin cerintele acestor plante bulboase. Trebuie sa folositi un substrat de calitate, pe baza de turba si pamant de gradina. Pamantul de gradina va asigura elementele nutritive necesare dezvoltarii noilor plante, iar turba va corecta aciditatea si va contribui la aerisirea si drenarea substratului.

Bulbii mari, precum cei de lalele, zambile sau narcise se pot planta individual in ghivece de dimensiuni reduse. Totusi, pentru obtinerea mai multor tulpini florale, ce vor crea un efect vizual si coloristic mai puternic, se recomanda plantarea in ghivece mari sau jardiniere, a mai multor bulbi, din varietati sau chiar specii diferite.

Se vor folosi ghivece largi, dar putin adanci, in care bulbii se vor planta aproape de suprafata, usurand astfel pornirea in vegetatie. Se vor uda cu moderatie, evitandu-se imbibarea in exces a substratului.

Udarea in exces poate dauna plantei, bulbii fiind extrem de sensibili la umiditate. Excesul de umiditate favorizeaza adesea imbolnavirea plantelor (prin atacul unor ciuperci sau bacterii).

Dupa plantarea lor, recipientele se aseaza in spatii cu lumina intensa, unde temperatura nu trebuie sa coboare sub 10 grade Celsius. Se vor supraveghea cu atentie si se vor uda foarte putin si numai cand pamantul s-a uscat pe o adancime de 2-3 centimetri. Umiditatea substratului se verifica foarte usor, cu ajutorul unui betisor de lemn sau a unei scobitori infipte in ghiveci.

Se poate ajuta dezvoltarea micilor plantute prin aplicarea, in apa de udare, a unui fertilizator pentru plante cu flori, la interval de 2 saptamani, dar numai dupa ce au inceput sa apara tijele florale.

Daca intentionati sa refolositi bulbii respectivi, puteti continua administrarea fertilizantilor si dupa ofilire, inca 30-40 de zile. Pentru a va bucura de flori frumoase si in anul urmator, dupa uscarea frunzelor, bulbii vor fi scosi si plantati in pamantul din gradina. Replantati in ghiveci, in aceleasi conditii de interior, acestia nu mai produc flori de calitate ori nu mai infloresc deloc.

Articole asemănătoare

  • Laleaua Formosa

    Sortiment cu inflorescente mari de o nuanta putin intalnita in cazul lalelelor, un galben aproape de citron imbinat cu verde proaspat, Formosa este o buna alegere pentru gradini si parcuri, dar este o floare ce poate fi cultivata la fel de usor in ghivece si jardiniere.

  • Laleaua Monte Spider

    Soi de un galben intens, proaspat, curat, si cu inflorescente ale caror petale amintesc prin forma mai curand crizantemele decat laleaua clasica, Monte Spider este o buna alegere pentru gradini si parcuri, dar poate fi cultivat la fel de bine si de usor in ghivece si jardiniere.

  • Piciorul cocosului - o explozie de culoare

    Ranunculus asiaticus - mai cunoscut sub denumirea populara de Piciorul cocosului - este una dintre cele mai frumoase si decorative flori de primavara, culorile sunt vii, intense, puternice, florile sunt mari si rezistente in timp, sunt perfecte atat pentru gradini cat si pentru balcoane, cresc la fel de bine direct in pamant sau intr-un ghiveci

  • Simbolismul florilor de liliac

    Desi nu este o floarea, ci un arbust inrudit cu maslinul si iasomia, liliacul este una dintre cele mai populare flori de primavara, cu un parfum delicat, subtil si persistent.

  • Buchete din flori de primavara

    Primavara este anotimpul minunat in care intreaga natura revine la viata. Auzim ciripitul vesel al pasarilor, simtim adierea blanda a vantului si ne putem bucura de farmecul florilor


Warning: fopen(cache/663eec310384491949974ddf5961706e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139