Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: syntax error at or near "ORDER" LINE 6: ORDER BY title ^ in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 40

Warning: pg_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 84

Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: syntax error at or near "AND" LINE 1: ...s WHERE langid=1 AND parent_id=1 AND q_usetype = AND status... ^ in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 40

Warning: pg_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 84
GRADINA SPAGHETTI

Gradina spaghetti

 Ierburile aromatice sunt printre putinele placeri ieftine ale vietii. Ele nu cer mai nimic in schimbul unor arome fara de care mancarea nu ar avea gust. Totodata infrumuseteaza prin simpla prezenta orice gradina, parfumand-o in acelasi timp intr-un fel aparte. Gradina 'spaghetti' se remarca prin culoare, aroma, parfum.

In vremurile coloniale o gospodarie nu era completa fara o gradina cu ierburi aromatice. Acestea erau deseori si impartite in functie de utilizarea plantelor. Unele gradini erau medicinale, altele special create pentru plantele de ceai, iar altele pentru condimentele folosite la prepararea diverselor retete traditionale.

Ce este o gradina 'spaghetti' ?

Cea mai populara gradina de familie este numita 'spaghetti'. Numele nu este greu de inteles de ce a fost ales. In astfel de gradini sunt cultivate plate aromatice pe care le gasim in compozitia sosurilor pentru spaghetele gatite dupa retete originare din Italia. Dafin, oregano, busuioc sau patrunjel putem cu totii sa crestem foarte usor. Nu sunt ingrediente doar pentru spaghete. Foarte bine putem asezona fripturi si diverse alte feluri de mancare cu aceste ierburi deosebite.

Patrunjelul

Patrunjelul este planta folosita cel mai des in bucatariile din intreaga lume. El este de regula de doua feluri: plat (italian) sau buclat. Acesta completeaza aroma oricarui fel de mancare. Incepand de la sosuri delicate pana la tocane consistente, patrunjelul este un ingredient esential.

Deseori este folosit si pentru ornament. Adauga vitamine si culoare supelor si scoate totodata in evidenta aroma altor ierburi, condimente si ingrediente.

Busuiocul

Busuiocul este o planta anuala ce se inmulteste foarte usor. E de ajuns sa plantati busuioc in gradina dumneavoastra doar o singura data. An de an acesta se va inmulti. Indiferent de soi aceasta planta trebuie ingrijita pentru a nu se dezvolta prea mult. Este excelent pentru sosuri si anumite soiuri de branza.

Oregano

Este o planta perena ce creste prolific si se extinde extrem de repede. Se dezvolta foarte bine daca are parte de soare si un pamant fin. Recoltarea poate fi facuta cand planta creste peste aproximativ 15 centimetri. Gustul seamana cu cel al cimbrisorului si inafara de utilitatea sa in bucatarie, oregano este o planta folosita si in medicina alternativa. Calmeaza tusea, ajuta la digestie si este un foarte bun antioxidant.

Usturoiul

Cunoscut de egipteni inca din anul 4500 I.hr, originar din Asia Centrala, usturoiul este un ingredient de baza pentru prepararea fripturilor si sosurilor. Alaturi de ceapa este considerat un medicament foarte valoros care lupta impotriva bacteriilor, subtiaza peretii vaselor de sange si regleaza nivelul colesterolului.

Dafinul

Frunzele de dafin sau laur cum este adesea numit, sunt folosite pentru a da gust mancarurilor care au ca ingredient principal carnea. Acestea sunt ovale, ascutite si netede, fiind lungi de pana la 8 centrimetri. De asemenea si ceaiul din frunze de dafin este foarte aromat, avand si proprietati curative. Este antioxidativ, analgezic si antiinflamator.

Foto: 1

Articole asemănătoare

  • Sase greseli pe care nu trebuie sa le faci in gradina

    Tineti un “jurnal de gradina”, unde sa va notati, eventual insotind randurile cu diagrame si desene, ce si cand ati plantat, unde, cum s-au dezvoltat trandafirii, daca bujorii au avut suficienta lumina si apa, cat mai aveti (estimativ) pana la prima recolta de rosii sau primele mere. In afara aspectului practic puteti sa lipiti din loc in loc si fotografii, pentru a va aminti mai tarziu cum arata gradina la inceput.

  • Trandafirul Yellow Meilove, mai mult galben solar in orice gradina

    Soi de origine franceza de trandafir floribunda, Yellow Meilove atrage atentia prin coloritul bobocilor sai mari, un galben solar, deschis, intens, care va lumina si infrumuseta orice gradina sau parc.

  • Cum puteti folosi resturile din bucatarie in gradina

    Cojile de ou ajung invariabil sa fie aruncate, dar pot fi utilizate in gradina pentru a oferi pamantului un plus atat de necesar de calciu, fie ingropate in sol in apropiere de flori, legume sau arbusti, fie tinand cojile in apa si folosind apoi lichidul pentru a stropi gradina.

  • Trucuri si idei pentru gradina

    Puteti folosi resturile de legume si fructe din bucatarie pentru a fertiliza pamantul din gradina. Cojile de banana, de ou, de legume, bucatelele ramase, cotoarele de mar se pun in blender, se mixeaza bine, iar amestecul se toarna in gropite sau santuri mici sapate in gradina. Se acopera si se lasa pentru cel putin o luna inainte de a planta altceva in acel loc.

  • Magnolia Heaven Scent, o alegere inspirata pentru orice gradina

    Cu florile sale mari, numeroase, de un roz pur spre violet deschis, palid, cu tuse albe, aceasta varietate de magnolie este potrivita pentru orice gradina sau spatiu verde, dar devine centrul de atractie si interes mai ales intr-un spatiu relativ restrans.


Warning: fopen(cache/34536fa73e94329735bc1f43a0765bf6) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139