Lemn cainesc - un gard viu semi-persistent

Ligustrum ovalifolium

Denumire stiintifica: Ligustrum ovalifolium

Denumiri comune: Lemn cainesc

Familie: Oleaceae

Origine: Japonia, Asia de Est

 Aspect si prezentare: Planta perena, cu crestere arbustiva de pana la 3 m inaltime, are frunzis semi-persistent, crestere compacta, ramuri dese, stufoase imbracate in frunze mici, eliptic-alungite de un verde-lucios ce sunt presarate in perioada verii cu flori albe, grupate in raceme. Toamna acestea lasa loc unor ciorchini de bobite de culoare neagra.

Conditii de ingrijire/cultivare: Se cultiva in toate zonele tarii noastre, fiind foarte rezistent la orice conditii de clima. In zonele fara geruri mari, frunzisul rezista pe ramuri si in lunile de iarna. Cel mai bine se preteaza in cazul barierelor verzi, a gardurilor vii ornamentale, indeplinind cu succes rolul de protector al intimitatii gradinilor fata de ochii curiosi ai trecatorilor.

Nu pretinde o anume expunere la lumina, tolerand la fel de bine razele directe ale soarelui cat si semiumbra. Totusi plantarea in umbra deasa va duce la obtinerea unor exemplare subtiri, fara vigoare si cu frunzis redus.

Rezista la o gama larga de temperaturi, vara suportand usor temperaturi de 30 de grade Celsius, pastrandu-si frunzisul chiar si in lunile de iarna, daca temperatura nu scade sub 5 grade Celsius. Rezista chiar si pana la temperaturi de minus 10 grade, dar isi pierde frunzele, sub aceasta limita aparand pericolul de inghet al radacinilor.

Necesita udare abundenta doar primavara inainte de formarea frunzisului si in perioadele de canicula, in restul anului multumindu-se cu apa rezultata din ploi.

Umiditatea atmosferica il ajuta sa-si pastreze frunzisul verde, sanatos si foarte des si sa formeze multi muguri florali. Totusi un aer foarte uscat nu-l afecteaza foarte mult, lemnul cainesc adaptandu-se rapid la orice conditii de clima.

Cand vine vorba de solul de cultura, Ligustrum este la fel de nepretentios, dezvoltandu-se foarte bine atat in soluri humoase, bogate, cat si in substraturi, nisipoase si sarace in nutrienti. Nu se simte bine in soluri prea compacte, care-i ingreuneaza cresterea si ii pot putrezi radacinile, mai ales in cazul unor ploi abundente sau udari exagerate.

Fertilizarea cu substante din comert este inutila, dar o imbogatire a solului la fiecare 2 ani, cu ingrasaminte naturale, poate oferi rezultate vizibile in aspectul general al plantei.

Inflorirea are loc vara, incepand cu luna iunie, ciorchini mici de flori albe, cu miros specific, aparand in etape, intr-un rastimp indelungat de timp, astfel incat ii putem observa chiar si la sfarsitul lui august.Inmultirea se realizeaza cel mai adesea prin separarea tufelor. Alte metode, relativ usoare, sunt: propagarea prin seminte si butasirea lastarilor terminali verzi sau semi-lemnificati.

Trucuri si sfaturi speciale: Utilizati sub forma de gard viu, cu rol de ecranare fata de poluarea strazii (zgomot si praf), se mentin la inaltimea dorita prin taieri anuale. Cel mai propice moment de tundere a ramurilor este primavara, chiar inainte de infrunzire.

Alte specii si varietati: L.japonicum, L.vulgare, L.lucidum.

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

 • Amenajarea gradinii intr-un spatiu restrans

  Cand vine vorba de amenajarea unei gradini, multa lume se loveste de problema spatiului prea mic si de calculul lungimii si latimii atunci cand trebuiesc plantate plantele perene care sa dea nastere unui gard viu, frumos colorat. Nici timpul nu ajuta prea mult atunci cand trebuiesc puse la punct detaliile designului gradinii.

 • Cum tundem gardul viu

  Gardul viu necesita ajustari ce se realizeaza prin tundere, ajustari determinate de o serie de motivatii practice si estetice, iar in privinta celor estetice putem urma caile clasice sau putem da frau liber imaginatiei.

 • Alegeti dintre conifere, tisa

  Rezista foarte bine la inghet si poluare, dar si la temperaturi ridicate, foarte utili pentru decoratiuni si pentru a delimita un gard viu, usor de inmultit si de plantat.

 • Euonymus aureus - gard viu cu frunzis auriu

  Intrucat nu este pretentios la conditiile de mediu din tara noastra, a fost aclimatizat cu succes si il putem admira in multe parcuri sau gradini, fie ca tufe individuale, fie sub forma de gard viu.

 • Gard viu de iasomie

  Philadelphus coronarius, arbust stufos, cu port drept si crestere rapida, se utilizeaza cel mai adesea sub forma de gard viu mentinut la cca 1-2 m inaltime prin tunderi periodice. Se mai poate observa si individual in gradini aerisite, cu spatii largi intre speciile cultivate, caz in care se lasa sa creasca sub forma de tufa singulara sau mai rar sub forma de copacel.