Letea - padurea subtropicala a Romaniei

Romania este o tara mijlocie ca marime cu climat temperat-continental, ce cuprinde in proportii egale principalele trepte de relief, lucru care ii confera diversitatea si armonia. Nascuti si crescuti pe aceste meleaguri, romanii pretind uneori ca nimic nu ii mai poate surprinde la capitolul "Atractii turistice naturale".

Cu toate acestea,  exista un procent considerabil de persoane care isi recunosc vina de a fi fost prea increzatoare in cunostintele proprii, afland despre existenta unor elemente cu totul atipice pentru spatiul in care traiesc.

De pilda, cine se asteapta in Delta Dunarii sa intalneasca padurea subtropicala situata la cea mai mare latitudine de pe glob? Ati citit bine, Padurea Letea - fiindca despre ea este vorba - are caracteristici prin care uimeste biologii de pretutindeni.

Padurea Letea a inceput sa se formeze pe grindul de nisip omonim in urma cu foarte mult timp, consituindu-se dintr-un amestec de specii zonale si exotice, acestea din urma aduse ca seminte de pasarile migratoare. La baza nu se afla nici vreo  minune si nici ambitia unei persoane sau institutii, ci cursul firesc al naturii.

In Padurea Letea se gasesc 500 de specii de plante si peste 3000 de specii de animale, dintre care mai mult de 2000 sunt insecte, adica peste 70% din speciile de animale din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Omul neinitiat in stiintele naturii are de-a face inainte de toate cu puternicul contrast nascut din alaturarea peisajului deltaic cu cel forestier.    

O caracteristica a padurii o constituie abundenta de plante cataratoare: vita salbatica, hameiul, curpenul de padure si nu in ultimul rand liana greceasca (Periploca graeca), cea care da padurii un aspect exotic. Tot aici mai pot fi intalniti arbori cu trunchiurile contorsionate de povara sutelor de ani de existenta.

Rezervatia incepe din nordul satului Lebada si se intinde pe circa 3200 de hectare fiind formata din mai multe zone: Hasmacul Mare, Tarla Popii, Schiopul, Crusina si altele - care se desfasoara sub forma unor benzi de cativa km lungime si de 10 pana la 250 de metri latime.

Va amintiti filmele cu cowboy in care acestia alergau si prindeau cai salbatici? Ei bine, daca Vestul Salbatic a fost invadat de mult de modernism, caii salbatici din Letea aflati la celalalt capat al lumii continua sa se bucure de libertate, chiar daca autoritatile reusesc cu greu sa tina in frau braconajul.

In 1930, o parte a Padurii Letea a fost pusa sub ocrotire, iar in 1938 a devenit rezervatie naturala. In 1980, Padurea Letea a fost declarata Rezervatie a Biosferei. 
 

Sursa foto 
 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Parcul Natural Defileul Muresului Superior

    Parcul Natural Defileul Muresului Superior este o arie protejata situata in regiunea central-nordica a Romaniei, in raza comunelor Deda, Rastolita, Lunca Bradului si Stanceni.

  • Macesul, floarea nationala a Romaniei

    Raspandit din campii pana in munti, macesul (Rosa canina) sau trandafirul salbatic este unul dintre cei mai cunoscuti arbusti medicinali de pe la noi. Practic, este atat de prezent si de specific tarii noastre incat este considerat floarea nationala a Romaniei.

  • Parcul National Cheile Bicazului - Hasmas

    Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas se intinde pe raza judetelor Neamt si Harghita, si a imprumutat numele de la cele doua elemente geografice care ii definesc identitatea. Parcul se gaseste in partea central-nord-estica a Romaniei, intr-o zona foarte interesanta atat din punct de vedere geologic, cat si din punct de vedere al peisajelor sau biodiversitatii.

  • Timisoara doreste sa devina Capitala Verde a Romaniei

    In orice oras din lume spatiile verzi sunt parte componenta a vietii economice si sociale, reflectand prin existenta lor nivelul de trai, gradul de cultura si de civilizatie a locuitorilor.

  • Parcul Natural Portile de Fier

    Parcul Natural Portile de Fier este situat in zona Defileului Dunarii, in partea de sud-vest a Romaniei, fiind desemnat ca Rezervatie a Biosferei si Patrimoniu UNESCO. Defileul Portile de Fier a dobandit un prestigiu floristic datorita speciilor cunoscute ale florei din tara noastra, prezente in zona Defileului Dunarii.


Warning: fopen(cache/8d4eb83cc50db2a912be3605d23fe3dc) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139