Mancare de linte. Reteta pentru zilele de post

Lintea este o leguma asemanatoare fasolei dar mai putin folosita decat aceasta in alimentatie. Nu pentru ca ar fi umbrita de blestemul unor defecte, insa atitudinea romanului in fata a tot ceea ce este nou s-a dovedit de fiecare data conservatoare. Oamenii superstitiosi spun ca cine mananca de Anul Nou linte se umple de bani.

Lasand gluma la o parte, mancarea de linte ofera intr-adevar multe castiguri, dar ele nu constau in bani. Aceasta contine proteine, carbohidrati, fier, vitamina B, fosfor, magneziu, acid folic si grasimi intr-o cantitate infima. Mancarea de linte are, in al doilea, rand un gust incantator si se prepara in circa o ora. Special am selectat reteta de mai jos cu grad redus de dificultate, pentru ca oricine doreste sa o poata prepara facil, ieftin si rapid.  

Ingrediente:

• 400 de grame de linte
• 2 cepe
• 2 catei de usturoi
• 2 morcovi
• 1 tulpina de telina
• 1 rosie mare
• 2 linguri de bulion concentrat de rosii
• 3 linguri de ulei de masline
• 4 frunze de dafin
• sare si piper
• patrunjel verde (tocat)

Cum se prepara:

1. Se spala bine lintea cu apa rece, se scurge si se pune la fiert intr-o oala cu apa sarata in care s-a adaugat 1 ceapa taiata in sferturi si 1 frunza de dafin. Se spumeaza si se fierbe la foc potrivit pana devine moale. Se scurge lintea intr-o strecuratoare, se indeparteaza ceapa si frunza de dafin si se limpezeste in strecuratoare cu apa rece.

2. Cat timp fierbe lintea, se curata, se spala si se toaca ceapa, morcovul si telina. Se zdrobesc cei doi catei de usturoi si se opareste, decojeste si marunteste rosia.

3. Se arunca in tigaie (in grasimea ramasa) ceapa, morcovul si telina, cu usturoiul zdrobit. Se calesc legumele amestecand deseori, pana cand ceapa se inmoaie.

4. Se adauga lintea, se amesteca si se caleste timp de 3-4 minute.

5. Se toarna atata apa fierbinte cat sa fie acoperita lintea cam de 1-2 cm.

6. Se adauga 1 lingurita de sare, frunzele de dafin ramase si piper proaspat macinat dupa gust. Se acopera cu capacul si se lasa sa fiarba timp de 10 minute la foc mediu spre mic.

7. Se adauga rosia maruntita si bulionul. Se mai fierbe mancarea timp de 2-3 minute, se acopera si se asteapta cateva minute sa scada. Se potriveste gustul cu sare, piper si parunjel. 

Sursa foto: foodnetwork.com

I. C.

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/35bf6b3f2f8cca8187f2b9b10b5690b5) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139