Narcise sau crini si in apartament

hymenocallis

Foto: Gradinamea.ro

V.S.

 

Narcisa peruviana sau Crinul paianjen

 

 

Denumire stiintifica: Hymenocallis

Denumirea provine din cuvintele grecesti hymene - membrana si kalos - frumos.

Familie: Amaryllidaceae

Origine: Africa, Peru si zonele tropicale ale Americii

 

 

Aspect si prezentare: Denumita si Narcisa peruviana sau Crinul paianjen, Hymenocallis ne incanta prin florile sale albe cu gat verzui, de o delicatete deosebita, avand o corola intre crin si narcisa, petale lungi, subtiri si usor intoarse catre exterior. Acestea apar in manunchi de 3-4 in varful unei tije viguroase ce se formeaza vara, in mijlocul rozetei de frunze lungi, de forma lanceolata, verzi si lucioase.

 

 

Conditiile de cultivare sunt cele specifice plantelor din familia Amaryllidaceae.

Creste si se dezvolta foarte bine in spatii  cu lumina intensa, dar trebuie ferita de arsita puternica a verii. Lipsa luminii pe perioada de formare a frunzelor va atrage dupa sine si o inflorire redusa.

 

Temperatura propice de cultivare se gaseste intre 20 - 26 grade Celsius, suportand si usoare depasiri ale limitelor. Iarna bulbii trebuie tinuti in spatii uscate si racoroase pentru a fi capabili de inflorire in urmatorul sezon. Temperatura de repaus va fi mentinuta intre 8 si 14 grade Celsius. Scaderea cu mai mult de 2 grade sub limita minima precizata pericliteaza bulbii, acestia fiind sensibili la frig.

 

Hymenocallis necesita o atentie ridicata la udare, moderatia fiind factorul cheie in privinta acesteia. Pentru plantele cultivate in interior, acest lucru se realizeaza relativ usor prin supravegherea cantitatii de apa furnizate la intervale regulate de timp. Pentru bulbii plantati in gradina, ploile abundente pot face ravagii, fiind recomandata o minima protejare impotriva acestora.

 

 

Umiditatea atmosferica ridicata este un punct castigat in mentinerea aspectului sanatos al plantei, fiind foarte apreciata pulverizarea periodica a frunzelor in perioada caniculara.

Substratul de cultivare poate fi un simplu pamant de gradina imbunatatit cu ceva turba si/sau nisip pentru drenaj. O alta optiune, la fel de buna, este un amestec de mranita de frunze cu turba si nisip. Singura cerinta, ce trebuie respectata, este asigurarea unui drenaj adecvat, astfel incat excesul de apa sa nu stagneze in sol.

 

O fertilizare periodica, cu ingrasaminte pentru plante cu flori, aplicata la interval de 2 saptamani in perioada de vegetatie, va fi recompensata cu o inflorire bogata. Fertilizarea se  aplica si dupa epuizarea florilor ducand la inmagazinarea in bulbul plantei a substantelor nutrive necesare urmatoarei perioade de vegetatie.

 

Inmultirea  prin bulbi  este cea mai des utilizata, aceasta asigurand si obtinerea de plante mature florifere. Colectarea si replantarea bulbililor ce se formeaza in jurul bulbului mama, reprezinta o alta modalitate de propagare. Timp de 2-3 ani, pana cand ajung la maturitate si obtin capacitatea de a inflori, acestia necesita o ingrijire similara, dublata de multa rabdare.

 

Perioada de inflorire se desfasoara, incepand cu luna iunie, pe toata durata verii si a toamnei.

Florile parfumate se deschid pe rand, si dureaza fiecare cateva zile, pe o tija putand exista la un moment dat si 3 corole deschise.

 

Sfaturi speciale: Respectati perioada de repaus la rece si intuneric a bulbilor, pentru a va bucura de flori si in vara urmatoare.

In perioada de vegetatie, nu udati substratul inainte de a se usca un pic la suprafata. Evitati excesul de apa in sol pentru a nu putrezi bulbii.

Bulbii plantati in gradina trebuie scosi la sfarsitul toamnei si pastrati in interior. Temperaturile extreme deterioreaza calitatea bulbilor.

 

Specii: H. festalis (sau Ismene festalis), H. narcissiflora (sau calathina), H.caroliniana, H.littoralis, H. ondulata, H.speciosa, H. caribaea.  

 

 

Martie 2008

Gradinamea.ro

V.S.

Articole asemănătoare

 • Clematite Nelly Moser

  Planta decorativa care se potriveste atat in gradini cat si in balcoane, Clematis Nelly Moser este o varietate hibrida care iese usor in evidenta datorita florilor mari, numeroase, cu petale bicolore si care se adapteaza usor diverselor tipuri de sol si climate.

 • Fructul de rodie, important si in cosmetica naturala

  Considerata o planta-minune a toamnei, rodia este intrebuintata si in diverse preparate pentru piele, pe langa consumul sau ca fruct benefic pentru sanatatea noastra.

 • Clivia Miniata, un superb crin de apartament

  Sub denumirea stiintifica de Clivia Miniata, crinul de apartament este una din cele mai frumoase plante ce aduce in locuinta o raza de caldura si soare chiar si in zilele ploioase si mohorate.

 • Cafea si in ghiveci

  Coffea arabica este o planta cu crestere viguroasa si port arbustiv, ce poate atinge, in mediul de origine, 8 sau 10 m inaltime. Introdusa de curand in tara noastra ca planta de decor, are un frunzis foarte frumos.

 • Primulele - flori gingase si colorate in case si gradini

  Necesita oarecare atentie si ingrijire, fiind cultivate deopotriva ca plante de gradina sau de interior. Mai des intalnite in florarii sunt Primula officinalis, P. vulgaris, P. obconica si P. malacoides, extrem de florifere si in culori variate si intense.