Narcise sau crini si in apartament

hymenocallis

Foto: Gradinamea.ro

V.S.

 

Narcisa peruviana sau Crinul paianjen

 

 

Denumire stiintifica: Hymenocallis

Denumirea provine din cuvintele grecesti hymene - membrana si kalos - frumos.

Familie: Amaryllidaceae

Origine: Africa, Peru si zonele tropicale ale Americii

 

 

Aspect si prezentare: Denumita si Narcisa peruviana sau Crinul paianjen, Hymenocallis ne incanta prin florile sale albe cu gat verzui, de o delicatete deosebita, avand o corola intre crin si narcisa, petale lungi, subtiri si usor intoarse catre exterior. Acestea apar in manunchi de 3-4 in varful unei tije viguroase ce se formeaza vara, in mijlocul rozetei de frunze lungi, de forma lanceolata, verzi si lucioase.

 

 

Conditiile de cultivare sunt cele specifice plantelor din familia Amaryllidaceae.

Creste si se dezvolta foarte bine in spatii  cu lumina intensa, dar trebuie ferita de arsita puternica a verii. Lipsa luminii pe perioada de formare a frunzelor va atrage dupa sine si o inflorire redusa.

 

Temperatura propice de cultivare se gaseste intre 20 - 26 grade Celsius, suportand si usoare depasiri ale limitelor. Iarna bulbii trebuie tinuti in spatii uscate si racoroase pentru a fi capabili de inflorire in urmatorul sezon. Temperatura de repaus va fi mentinuta intre 8 si 14 grade Celsius. Scaderea cu mai mult de 2 grade sub limita minima precizata pericliteaza bulbii, acestia fiind sensibili la frig.

 

Hymenocallis necesita o atentie ridicata la udare, moderatia fiind factorul cheie in privinta acesteia. Pentru plantele cultivate in interior, acest lucru se realizeaza relativ usor prin supravegherea cantitatii de apa furnizate la intervale regulate de timp. Pentru bulbii plantati in gradina, ploile abundente pot face ravagii, fiind recomandata o minima protejare impotriva acestora.

 

 

Umiditatea atmosferica ridicata este un punct castigat in mentinerea aspectului sanatos al plantei, fiind foarte apreciata pulverizarea periodica a frunzelor in perioada caniculara.

Substratul de cultivare poate fi un simplu pamant de gradina imbunatatit cu ceva turba si/sau nisip pentru drenaj. O alta optiune, la fel de buna, este un amestec de mranita de frunze cu turba si nisip. Singura cerinta, ce trebuie respectata, este asigurarea unui drenaj adecvat, astfel incat excesul de apa sa nu stagneze in sol.

 

O fertilizare periodica, cu ingrasaminte pentru plante cu flori, aplicata la interval de 2 saptamani in perioada de vegetatie, va fi recompensata cu o inflorire bogata. Fertilizarea se  aplica si dupa epuizarea florilor ducand la inmagazinarea in bulbul plantei a substantelor nutrive necesare urmatoarei perioade de vegetatie.

 

Inmultirea  prin bulbi  este cea mai des utilizata, aceasta asigurand si obtinerea de plante mature florifere. Colectarea si replantarea bulbililor ce se formeaza in jurul bulbului mama, reprezinta o alta modalitate de propagare. Timp de 2-3 ani, pana cand ajung la maturitate si obtin capacitatea de a inflori, acestia necesita o ingrijire similara, dublata de multa rabdare.

 

Perioada de inflorire se desfasoara, incepand cu luna iunie, pe toata durata verii si a toamnei.

Florile parfumate se deschid pe rand, si dureaza fiecare cateva zile, pe o tija putand exista la un moment dat si 3 corole deschise.

 

Sfaturi speciale: Respectati perioada de repaus la rece si intuneric a bulbilor, pentru a va bucura de flori si in vara urmatoare.

In perioada de vegetatie, nu udati substratul inainte de a se usca un pic la suprafata. Evitati excesul de apa in sol pentru a nu putrezi bulbii.

Bulbii plantati in gradina trebuie scosi la sfarsitul toamnei si pastrati in interior. Temperaturile extreme deterioreaza calitatea bulbilor.

 

Specii: H. festalis (sau Ismene festalis), H. narcissiflora (sau calathina), H.caroliniana, H.littoralis, H. ondulata, H.speciosa, H. caribaea.  

 

 

Martie 2008

Gradinamea.ro

V.S.

Articole asemănătoare

  • Sase bauturi pentru un somn linistit si odihnitor

    Laptele cald, cu sau fara miere, cu putina cacao (dar nu prea multa) este unul dintre remediile clasice pentru a avea o noapte linistita. Satura, potoleste pofta de a rontai o gustare plina de calorii, relaxeaza intregul corp, si putem alege la fel de bine laptele vegetal din soia sau migdale. Si in plus este o buna sursa de proteine si nutrienti.

  • Fructe si legume bogate in magneziu

    Bananele nu sunt doar o buna sursa de potasiu (pentru o inima mai sanatoasa si nu numai) vitamina C sau fibre, dar sunt recomandate si pentru a ne asigura necesarul zilnic de magneziu din fructe si legume.Aromate si savuroase, sunt o gustare rapida sanatoasa si ne satisfac usor nevoia de dulce. Si in plus sunt usor de gasit in magazine in orice perioada a anului.

  • 10 solutii naturiste pentru a reduce stresul cotidian

    Ocupati-va de gradina: chiar daca este nevoie de o investitie initiala si o suprafata potrivita, cei care au acest hobby sunt mult mai relaxati, petrec timp in aer liber, sunt mai calmi si mai veseli, se bucura de razele soarelui si in plus vor invata in timp multe despre flori, legume, fructe si natura. Iar daca nu aveti o gradina puteti pastra cateva plante pe pervaz sau prin apartament, in ghivece sau jardiniere mai mari sau mai mici, care vor improspata totodata si aerul.

  • Sapte moduri de a folosi cafeaua in casa si gradina

    O ceasca de cafea tare si aromata, simpla sau cu putin lapte, este pentru multi esentiala in fiecare dimineata. Dar zatul de cafea sau cafeaua macinata pot fi folosite in casa si in gradina pentru a rezolva rapid si natural probleme dintre cele mai diverse.

  • Laleaua White Parrot, o raritate imaculata

    O lalea alba este o raritate, iar aceasta varietate nu are doar o culoare pura, intensa, in nuante de fildes, cu mici pete verzi la baza cupei, dar si o buna rezistenta la frig si boli sau daunatori, adaptandu-se usor in gradina sau intr-un ghiveci de dimensiuni mai mari. White Parrot este o buna alegere pentru cei care prefera sa aiba in gradina sau in apartament lalele, dar si-ar dori in acelasi timp alte culori si nuante.


Warning: fopen(cache/0c4ebf5d9ceb9e25013739b6a5ec12d4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139