Pentru iubitorii de crini - Sprekelia formosissima

sprekelia

Foto: Gradinamea.ro / V.S.

 

 

Denumire stiintifica: Sprekelia formosissima

Numele stiintific i-a fost oferit de botanistul suedez Carl von Linne, in onoarea lui J.H. von Sprekelson, cel care a descoperit-o in 1758, accentuandu-i-se frumusetea nemaintalnita pana atunci (formosissima insemnand "cea mai frumoasa").

Denumiri comune: Crinul Sfantului James, Crinul Iacobin, Crinul Aztec

Familie: Amaryllidaceae

Origine: Mexic, Guatemala

 

 

Aspect si prezentare: Inrudita cu plantele din genurile Habranthus si Zephyranthes, Sprekelia atrage atentia tuturor impatimitilor de crini. Cu floarea de un rosu foarte intens ce apare in varful unei tije, din mijlocul frunzelor lungi si lanceolate, hipnotizeaza prin dispunerea petalelor (in cruce) si, in acelasi timp, prin eleganta desavarsita a florii, ce se aseamana cu o orhidee .

Dupa cum ii spune si unul din numele sub care mai este cunoscuta - Crinul iacobin - forma florii, data de asezarea petalelor, aminteste de Crucea Ordinului Cavalerilor Spanioli ai Sfantului James (Apostolul Iacob).

 

 

Conditii de cultivare: Ca planta de apartament, Sprekelia se cultiva in conditii similare cu crinul Amaryllis sau Hypeastrum.

 

 

Pozitionarea ghiveciului intr-un loc cu lumina intensa, este o conditie necesara pentru obtinerea infloririi. Pentru acest lucru planta are nevoie de cel putin 4-5 ore de lumina directa in fiecare zi.

 

 

Temperatura din apartamentele noastre este tolerata bine de Sprekelia, cu respectarea unor limite de minim 18 si max 26 grade Celsius, in perioada de vegetatie. In afara acestor limite, planta intra in regres sau repaus.

Udarea se va face cu zgarcenie la inceput, dupa punerea in vegetatie a bulbilor, urmand a se accentua, dupa aparitia tijei florale. Vara se va avea grija ca pamantul sa nu se usuce prea tare intre doua udari, iar in perioada de repaus vegetativ (iarna) bulbii vor fi tinuti neudati, la intuneric, in mediu relativ uscat si racoros.

Umiditatea atmosferica ridicata este utila pentru dezvoltarea unui frunzis aspectuos. In acest sens, in perioada caniculara, se va pulveriza periodic planta, in special in primele ore ale diminetii. 

Ca substrat de cultivare pentru Sprekelia se poate folosi un amestec de pamant de gradina si putin nisip. Se va avea grija ca substratul sa fie unul relativ usor, care sa permita o buna drenare a apei.

Ingrasamantul ideal este cel lichid pentru plante cu flori, echilibrat in ce priveste concentratiile nutrientilor de baza. Unii specialisti sunt de parere ca un continut ridicat de potasiu ajuta semnificativ la inflorire. Fertilizantul se va aplica o data pe luna, incepand din aprilie pana la ingalbenirea frunzelor, fenomen care poate interveni in septembrie sau octombrie.

 

 

Inmultirea se realizeaza prin bulbi, plantati primavara, dupa trecerea lor printr-un repaus la rece si intuneric. Se vor folosi ghivece potrivite ca marime, nu prea largi, iar bulbii se vor planta astfel incat partea lor superiora sa ramana la suprafata pamantului.

 

 

Poate surprinde prin doua perioade de inflorire. Prima, si cea mai semnificativa, se desfasoara in martie-aprilie, dar dupa aparitia frunzelor si o mica stagnare in zilele caniculare, poate reinflori si la inceputul lunii septembrie. 

 

 

Sfaturi speciale: Pastrati bulbii la rece si intuneric timp de cca 3 luni. Inflorirea plantei depinde in mare masura de acordarea acestui repaus.

Evitati udarile abundente caci bulbii sunt sensibili la excesul de apa.

 

 

Varietati ale speciei: S.f. williamsii, S.f.Oriented Red, S.f. High Priest, S.f. Banos

Alte specii: S.glauca, S.howardii.

 

 

Martie 2008

Gradinamea.ro

V.S.

Articole asemănătoare

  • Crinii orientali Stargazer

    Soi hibrid de crin oriental cu inflorescente mari si parfum intens, dulce, Stargazer a fost creat in anii 70 si de atunci este una dintre varietatile de crini preferate de cunoscatori pentru ca este usor de plantat si intretinut, rezista bine la boli sau daunatori (daca au soare si suficienta apa), iar florile sunt perfecte pentru vaze si aranjamente florale

  • Rulada Pavlova pentru ziua de 8 martie

    Rulada Pavlova este o reteta perfecta pentru sarbatori si zile speciale. Gradul redus de dificultate si gustul ademenitor fac din ea candidata perfecta pentru ziua de 8 martie.

  • Briose cu crema de lamaie si mac pentru sarbatoarea de Halloween

    La fiecare sarbatoare, se obisnuieste ca meniul sa fie unul specific zilei respective. Asadar, pentru sarbatoarea de Halloween va propunem un desert minunat: briose cu crema de lamaie si mac.

  • Salata de tofu si conopida cu sos de arahide

    Pentru iubitorii de salate bogate in ingrediente nutritive, avem o reteta speciala si apetisanta: salata de tofu si conopida cu sos de arahide. Tofu de soia este un aliment cu un continut mare de proteine, iar conopida ofera un aport de vitamine si minerale organismului nostru.

  • Cantuccini de ciocolata

    Cantuccini reprezinta este o specialitate italieneasca in care se regasesc migdale. Varianta adaptata cu ciocolata, cacao si alune este desertul potrivit pentru iubitorii de ciocolata


Warning: fopen(cache/4526c2c534121ed3fb596b4f4b5956b9) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139