Plante medicinale, roinita

RoinitaRoinita, Melissa officinalis, face parte din afmilia Labiatae. Este o planta valoroasa pentru uleiul esential care s eobtine in urma distilarii frunzelor sale, Oleum Melissae, un ulei bogat in citrol, foarte aromat. Continutul frunzelor in ulei esential ajunge la 0,4 - 0,5%. Uleiul este intrebuintat in farmacie si cosmetica. Frunzele se pot utiliza si ca atare, la prepararea unor ceaiuri aromate. Nu in ultimul rand, roinita este o valoroasa planta melifera.

 



Din punct de vedere botanic, roinita este o planta perena cu rizom lignificat. Tulpina este ramificata si atinge inaltimea de 50-100 cm. Frunzele sunt opuse, petiolate, ovale, cu margini serat-crenate, cu aroma si gust placut. Florile sunt dispuse de la varful ramurilor si sunt mici, de culoare alba. Planta infloreste din iunie pana in august. Fructele sunt nucule, alungit-ovate, slab trunchiate, lucitoare, brune, laq baza cu o pata alba.

Planta este originara din bazinul mediteranean. Cerintele fata de caldura sunt cu toate acestea moderate, in cazul in care este acoperita cu zapada ea suporta temperaturi de - 20 grade celsius. Conditiile optime insa sunt reprezentate de iernile blande si umede. Agreeaza solurile lutoase cu fertilitate ridicata.

Inmultirea roinitei se face prin seminte sau prin despartirea tufelor. Recoltarea se face in stadiul de imbobocire.

Articole asemănătoare

  • Sapte ceaiuri medicinale si beneficiile oferite de acestea

    Ceaiul de musetel: una dintre cele mai cunoscute si des folosite plante medicinale este folosita de multa vreme in medicina naturista, iar ceaiul fierbinte, cu sau fara indulcitor, aromat si cu gust placut, este recomandat pentru calmarea durerilor de gingii si dinti, ameliorarea durerilor digestive sau a crampelor musculare, dar si pentru tratarea reumatismului sau a indigestiei.

  • Cardamonul pentru sanatate

    Are efect detoxifiant, antiinflamator, antibacterian, si poate fi consumat simplu, sub forma de infuzie sau ulei esential, in diverse combinatii cu alte plante medicinale.

  • Ceaiul de coada-calului in medicina naturista

    Una dintre cele mai populare plante medicinale, cunoscuta si sub numele de barba ursului, sirulita sau iarba de cositor, coada-calului are surprinzatoare efecte antiseptice, detoxifiante, regleaza tensiunea arteriala, este recomandata in afectiunile renale si digestive, dar poate fi folosita sub forma de infuzie si extern pentru vindecarea mai rapida a ranilor superficiale.

  • Plante medicinale care se recolteaza in august

    Avand o traditie de aceeasi varsta cu omenirea, fitoterapia este considerata printre cele mai vechi ramuri ale stiintei medicale. Prin prisma climatului temperat si a diversitatii formelor de relief, tara noastra a beneficiat de o paleta variata de plante de leac, care din pacate nu este apreciata la justa valoare.

  • 7 plante medicinale de crescut in interiorul locuintei

    Pentru cresterea plantelor medicinale nu este intotdeauna o conditie obligatorie sa dispui de o gradina spatioasa inundata de lumina. Lipsa de spatiu si de timp liber ar trebui sa va ingrijoreze mai putin dupa ce veti cunoaste urmatoarele 8 plante medicinale uzuale pentru interiorul locuintei.


Warning: fopen(cache/997f0ca73b53fe14a7f63cd1d418b626) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139