Spathiphyllum, planta tropicala de interior

  poze plante apartament  

 

 Denumire stiintifica: Spathiphyllum

 

Denumiri comune: Crinul pacii, Floarea lunii

 

Familie: Araceae

 

Origine: Venezuela, Panama, Ecuador, America Centrala si de Sud

 

Aspect si prezentare:

 

Planta extrem de populara printre iubitorii de flori, Spathiphyllum, imprumuta intotdeauna din eleganta florilor si frunzisului sau oricarui spatiu in care este asezata.

 

Cu frunze de culoare verde intens, ovale, alungite si cu varf ascutit, cu aspect lucios si dispuse sub forma de tufa, Crinul pacii, fara tulpina aparenta, ofera privirii, flori de o delicatete deosebita, ce raspandesc un parfum extrem de fin.

 

Conditii de ingrijire/cultivare:

 

Desi este o planta foarte toleranta in privinta cantitatii de lumina primite, rezistand bine si in zone de semiumbra, pentru o inflorire abundenta se recomanda pozitionarea ei intr-un spatiu cu lumina intensa. Vara va trebui sa o feriti totusi de razele directe ale soarelui care-i pot arde frunzele.

 

Ca planta de origine tropicala, Spathiphyllum, iubeste caldura dar numai in stransa legatura cu umiditatea aerului. Aceste doua conditii climaterice, ii vor asigura nu doar inflorirea indelungata, dar mai ales dezvoltarea unui frunzis abundent si mai ales sanatos.

 

Atunci cand aerul se incinge mult prea tare, oferiti-i plantei dumneavoastra o binefacatoare racorire prin pulverizarea de stropi fini de apa pe frunze. Aveti grija sa faceti aceasta operatiune fara a fi expusa ulterior la soare, pentru a evita petele inestetice pe frunze ce ar putea sa se produca la incalzirea picaturilor de apa.

 

Daca vara tolereaza usor pana la 24 sau 26 grade Celsius, iarna insa va trebui sa-i asigurati un minim de 12 grade, altfel riscati sa inghete. In perioada rece pulverizarile nu sunt absolut necesare.

Va trebui insa sa aveti grija la cantitatea de apa administrata in aceasta perioada, o udare la fiecare 6-7 zile fiind suficienta. Desi este o planta care are nevoie de udari regulate, totusi in timpul iernii, excesul de apa ii poate provoca putrezirea radacinilor. In restul anului, asigurati-i necesarul de apa, astfel incat pamantul sa nu se usuce foarte tare intre udari.

 

Nepretentioasa nici in ce priveste substratul de cultura, Crinul pacii se multumeste cu un amestec usor de pamant de gradina, turba si nisip, la care puteti adauga de 2 ori pe an, un surplus de ingrasaminte naturale.

 

In lipsa acestui din urma component, o solutie benefica ar fi administrarea periodica a unor fertilizanti echilibrati pentru plante cu flori. Se recomanda folosirea ingrasamintelor sub forma lichida ce sunt usor de diluat in apa de udare si aplicate la interval de 3-4 saptamani.

 

Intrucat Spathiphyllum este o planta usor acidofila, atat apa de udare cat si cea utilizata pentru stropirea frunzisului in perioadele calduroase va trebui sa fie dedurizata, cu un pH usor acid.

 

Inflorirea se produce, de regula, de primavara pana toamna tarziu, cand planta este presarata de inflorescente albe parfumate, sub forma de spice albe, protejate de spate tot albe. Daca beneficiaza de conditii prielnice privind caldura si lumina, inflorirea se poate prelungi si pe parcursul perioadei reci.

 

Se inmulteste usor prin separarea tufei mature. Demn de retinut este faptul ca o tufa bogata este mult mai aspectuoasa decat exemplarele singulare. Separarea si transplantarea puilor se pot face din martie pana la sfarsitul lunii august, lasandu-se astfel timp suficient pentru fixarea radacinilor in ghiveci, inainte de sosirea iernii si implicit a perioadei de repaus vegetativ.

 

Trucuri si sfaturi speciale:

 

Pentru a-i pastra frunzisul verde si sanatos pulverizati-l periodic cu apa la temperatura camerei. Cand temperatura depaseste 24 grade Celsius pulverizarile cu apa trebuie facute cel putin la fiecare 2 zile.

 

Infloreste mai bine atunci cand radacinile sunt un pic inghesuite, prin urmare exemplarele stufoase, usor aglomerate sunt mai florifere si mai decorative decat cele singulare.

 

Din acelasi considerente este indicat ca atunci cand vreti sa inmultiti aceasta planta si va hotarati sa separati tufele, sa plantati in ghivece mici, 2-3 exemplare cu minim 3-4 frunze fiecare. Va veti asigura astfel de o inflorire precoce si abundenta.

 

Un alt apect, demn de retinut in privinta acestei minunate specii, este acela al efectului curentilor reci de aer. Daca este expusa la astfel de curenti, frunzele se inmoaie si isi pierd luciul, iar planta se ofileste.  De aceea trebuie sa interveniti imediat pentru a o indeparta din raza curentilor perturbatori.

 

Alte specii si varietati: S. wallisii (cea mai raspandita), S. floribundum (cu inflorire abundenta), S. Mauna Loa (un hibrid viguros cu flori mari si frunzis deosebit), S. Sensation (frunzis lat, usor rotunjit), S. Petite (varietate miniaturala).

 

GradinaMea.ro/V.S.

 

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Sfaturi pentru o gradina de interior

    Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate.

  • Tibouchina, planta de interior cu accent sud-american

    In mediul natural, Tibouchina se numara printre florile care impodobesc, cu delicatetea lor consacrata, peisajul sud-american. La noi, insa, din cauza conditiilor climatice, ea este tratata ca planta de interior, iarna, si ca planta de terasa, vara.

  • Trandafirul chinezesc si micile secrete din spatele frumusetii sale

    Majoritatea trandafirilor pitici disponibili pentru vanzare in magazinele de specialitate provin dintr-o singura varietate: Rosa chinensis minima. Trandafirul chinezesc, cum i se mai spune in limbajul comun, a reusit sa se impuna datorita gingasiei si asemanarii izbitoare cu ruda sa mai mare, ca planta decorativa de interior.

  • Strelitzia reginae, planta tropicala din casa ta

    Florile tropicale au fascinat intotdeauna lumea Botanicii prin frumusetea si diversitatea lor uriasa. Despre Strelizia se poate spune fara nicio exagerare ca se situeaza in topul celor mai populare. Dintre cele 4 specii perene care se cunosc in prezent, originare din Africa de Sud, numai una poate fi crescuta ca planta de interior: Strelitzia reginae.

  • Plante de interior: Hibiscus

    Hibiscus este una din cele mai frumoase plante de interior datorita splendorii florilor sale, iar daca ii dam atentia cuvenita infloreste intreaga vara. Petalele pot concura fara


Warning: fopen(cache/916e404e070fbbd91c8fdd182f405e31) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139