Gradinamea.ro Homepage Adauga la favorite Seteaza homepage
Demo magazin virtual

Citeste din "Totul despre gradina"

Publicitate:

Printeaza acest articol Recomanda acest articol

Sosuri cu hrean

 sosuri imagini

 

Fie ca e vorba de fripturi, rasol, piftie sau alte mancruri delicioase si totodata grele, toate au nevoie alaturi de o garnitura sau un sos. Sosuri potrivite pentru aceste mancaruri si mai ales pentru perioada de iarna sunt sosurile iuti pe baza de hrean.

 

Iata cateva retete pentru astfel de sosuri:

  -Sos de hrean cu sfecla rosie si smantana 

Ingrediente:

(sos necesar la o friptura pentru 2 persoane)

-2 linguri de hrean proaspat ras;

-2 linguri de sfecla rosie rasa (care trebuie fiarta sau coapta mai inainte);

-1 lingurita de zahar (sau zaharina),

-1 lingura de otet,

-1pahar (150 ml) de  smantana;

- un praf de sare.

Preparare:

Intr-un bol incapator se amesteca bine cele 2 linguri de hrean ras cu otetul si sarea. Se adauga apoi cele 2 linguri de sfecla rosie rasa (care trebuie sa fie fiarta sau coapta mai inainte), si se amesteca bine. La sfarsit se adauga zaharul si smantana, care trebuie amestecate pana se omogenizeaza.

Se serveste rece, la friptura de porc sau la piftie.

 

  -Sos cu hrean si usturoi

Ingrediente:

(sos necesar la o friptura pentru 2 persoane)

-2 linguri de hrean ras;

-3 catei de usturoi,

-4 linguri de ulei,

-2 linguri de faina,

-150 ml smantana lichida (sau lapte),

-patrunjel tocat ,

-un praf de sare

Preparare:

Intr-o tigaie de marime medie se pun la incins cele 4 linguri de ulei. Se toaca marunt usturoiul si se pune apoi in tigaie. Se pune imediat si faina si se amesteca bine cu usturoiul,cu ajutorul unei lingure mici din lemn.

 

Se adauga un pic de apa, pentru a nu se forma cocoloase. Se pun si cele doua linguri de hrean ras si se amesteca, dupa care se toarna smantana. In lipsa, se poate folosi si lapte pasteurizat. Compozitia din tigaie trebuie amestecata permanent pentru a nu se arde si a nu forma cocoloase.

 

Se tine pe foc 4-5 minute, pana da intr-un clocot si se da la o parte. Se sareaza dupa gust si la final se presara patrunjel verde.

Se serveste la friptura de porc, vita sau pui, atat cald cat si rece. Pentru a fi servit rece, sosul se tine la frigider 2-3 ore.

 

 

 

Alte articole

Ghebele, printre ciupercile preferate ale romanilor
Pe teritoriul tarii noastre au fost identificate peste 200 de specii de ciuperci comestibile. Dintre acestea, multe sunt cunoscute doar de specialisti, altele insa au intrat de generatii in bucataria romaneasca.
Rulouri cu carnaciori si sos de hrean cu maioneza
Pentru o masa delicioasa, pregatiti rulourile cu carnaciori si sos de hrean cu maioneza. Ingredientele le gasiti mai jos:
Salata de sfecla rosie cu hrean
Salata de sfecla rosie cu hrean este o salata hranitoare si cu un gust deosebit. Sfecla rosie isi pastreaza proprietatile, indiferent de procesul prin care aceasta a fost gatita.
Utilizarile uleiului de arahide
Uleiul de arahide se numara printre cele mai intrebuintate uleiuri in America, unde culturile de arahide sunt foarte raspandite.
Cele mai bune retete cu hrean
Reteta pentru sos de hrean polonez Se incalzeste o lingura de grasime intr-o tigaie. Dupa ce aceasta se incalzeste se adauga un sfert de ceapa taiata si se lasa la prajit pana aceasta capata o culoare maro. Apoi se adauga o lingura de faina si doua linguri de hrean ras.