PDA

View Full Version : flori cu bulbi


CM
20-09-2006, 01:01 PM
O noua pasiune sunt florile.
Am achizitionat si bulbi si seminte pentru plantarea de toamna.
Totusi, nu imi este foarte limpede care sunt perene si care bulbi trebuie scosi. Pe ambalajele lor nu este precizat. La unele scrie ca se scot bulbii dupa ce se usuca.
De exemplu, brandusele nu se scot, asta este intelegerea mea.
Dar lalelele se scot. De ce?

Aricica mica
20-09-2006, 06:55 PM
Plantele obtinute din bulbi sunt perene... asta inseamna ca infloresc mai multi ani la rand... Pentru a te bucura de cat mai multe flori si mai mari de la un bulb, acesta trebuie trecut printr-o perioada de repaus care de obicei coincide cu perioada de "hibernare". Aceasta perioada de repaus/pauza presupune ca bulbul plantei sa suporte cateva luni (si aici specia din care provine bulbul decide lungimea perioadei de repaus)de stat la intuneric, racoare (unii bulbi mai rezistenti raman peste iarna la frug, in gradina dar protejatzi sub zapada) si fara udare . Unii specialisti recomanda pastrarea bulbilor in pungi de hartie, in beciuri sau locatzii racoroase (intre 7-15 g Celius) si intunecoase iar altii sunt de acord si cu pastrarea bulbilor (dupa trecerea florilor si pana la o noua inflorire) in ghivecele initziale, dar tot cu respectarea conditziilor de racoare intuneric si lipsa udarii.
Dupa aceasta perioada in care toate cele 3 conditii sunt indeplinite corect, bulbul se planteaza in ghiveci si se porneste treptat in vegetatzie: adica se pozitioneaza ghiveciul la lumina, la caldura si se uda treptat, putzin cate putzin, o data cu marirea cantitatzii de lumina si caldura primita, pornind astfel bulbul in vegetatzie.
Lalele si brandusele eu le-am tinut in pungi de hartie intr-o debara racoroasa circa 3 luni si apoi le-am plantat in ghivece si le-am pornit in vegetatzie si au inflorit si au crescut foarte frumos.

fdana
21-09-2006, 08:38 PM
aricica dar nu au murit?adica nu s-au strans?oare ar rezista pe un hol la maxim 10 grade la intuneric?

Aricica mica
21-09-2006, 10:44 PM
cum adica "nu au murit" ??? :shock:
bulbii sanatosi nici nu trebuie sa moara... altfel nu mai au cum sa infloreasca in anul urmator...

Hai sa lamurim ceva: dupa inflorire, plantele care provin din bulbi (lalele, amarilis, branduse, zambile etc) se induc intr-o perioada de repaus... acest lucru se face prin rarirea treptata a udarii pana la oprirea totata, fapt care se face in paralel cu ingalbenirea frunzelor si uscarea acestora... astfel se ajunge la un moment in care partea aeriana a plantei dispare incetul cu incetul (frunzele se indeparteaza una cate una pe parcursul uscarii lor)... atunci in ghiveci ramane doar bulbul care poate fi scos, curatzat usor si cu atentzie de pamat, verificat sa fie sanatos (sa nu aiba rani, intzepaturi, atacatori (gize, viermi), sa nu fie mucegait sau putrezit) si apoi se depoziteaza pentru iernat asa cum am spus mai sus)...
deci bulbul nu moare, doar ca intra in repaus, in hibernare...

sicamin
22-09-2006, 10:12 PM
Eu am scos bulbii de lalele ,zambile ,narcise si crocus din gradina ca erau prea desi.Pot sa mai tin bulbii 1-2 saptamini pana sa-i plantez din nou in gradina?Multumesc frumos pt. orce sfat deoarece sant incepatoare in acest domeniu .

Pink
09-10-2006, 09:07 PM
Am si eu unele nelamuriri cu niste bulbi pe care i-am primit cadou. De fapt sunt ai mamei... E vorba de bulbi de fresia si de narcise Cheerfulness. Problema este ca nu am mai avut niciodata astfel de bulbi si nu stiu mai nimic ( cand sa-i plantez, ce fel de pamant sa folosesc, cum sa-i ingrijesc pana infloresc, etc. ) Va multumesc mult daca ma puteti ajuta cu informatii.

CM
10-10-2006, 12:26 PM
Daca bulbii sunt in punguta originala, scrie pe ei ce trebuie sa faci.
Daca nu, depinde ce posibilitati ai:
Vrei sa-i plantezi in ghiveci, pentru a-i tine in casa. Ii plantezi imediat in pamant de flori (gasesti peste tot astfel de pamant) si uzi. Tii ghiveciul la fereastra pentru a avea soare si lumina. Vor inflori de sarbatori.
Daca ii plantezi in curte, poti face acest lucru pana la sfarsitul lui noiembrie. Tot asa trebuie pamant de flori, care sa asigure drenarea apei, bulbii nu trebuie sa stea in apa.
De exemplu un sol argilos poate fi imbunatatit cu balegar (mai vechi de un an) si nisip.
Se uda, si la primavara rasar. Dupa ce rasar la primavara trebuie sa ai grija sa fie udati in mod regulat.
Cam atat stiu eu.