PDA

View Full Version : Inmultirea prin marcotaj


Vic
15-02-2010, 11:07 AM
In ce consta metoda de inmultire prin marcotaj si in cazul caror specii vegetale este valabila?:confused:

johnsim
15-02-2010, 06:06 PM
Marcotajul e o metoda de inmultire care sa foloseste pe scara larga in viticultura. In principiu se procedeaza in felul urmator:
Se alege o ramura viguroasa si cat mai lunga.Se face o groapa la o distanta de minim 50cm de planta mama si se umple cu apa.Ramura se intinde pe sol si in locul in care ajunge la groapa se va curba in asa fel incat sa vina in contact cu fundul acesteia dupa care se astupa cu pamant si se batatoreste bine. Varful ramurii se poate sprijini pe un suport (optional). Este foarte important ca sa existe contact ferm cu solul in portiunea ingropata si sa se mentina acolo o umiditate ridicata. In functie de arbust, inradacinarea poate dura de la o luna la un an. Dupa ce suntem siguri ca in zona ingropata au aparut radacini puternice se poate taia legatura cu planta mama si se poate muta puiul la loc definitiv(toamna). Am facut aceasta operatie cu succes la Iedera, si va asigur ca este deosebit de simplu si de usor. Radacinile au aparut dupa 1 luna si am taiat legatura cu planta mama dupa inca o luna, fara nici o pierdere.

cristiana
16-02-2010, 12:00 PM
Nu o sa repet ceea ce s-a spus deja vreau doar sa precizez ca exista 3 moduri de inmultire prin marcotaj in functie de caracteristicile plantei mama.
Primul este marcotajul terestru care a fost explicat de Johnsim fiind cel mai folosit( la vita de vie si mur).
Al doilea este marcotajul prin musuroire valabil pentru plantele cu tulpini pitice( Floarea Flamingo) iar al treilea marcotajul aerian, aplicat speciilor cu tulpini inalte ale caror ramuri nu pot fi coborate pe pamant(ficus, leandru).