Culorile gradinii in peisajul romanesc, o expozitie la Muzeul de Arta

Maine, 24 august la ora 18,00 va avea loc la Muzeul National de Arta al Romaniei vernisajul expozitiei  "Culorile gradinii in peisajul romanesc", organizata de Sectia de Arta Romaneasca Moderna.

Expozitia "Culorile gradinii in peisajul romanesc" propune publicului o abordare inedita a unui secol de pictura romaneasca (1850-1955), prin intermediul a 134 de lucrari din patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei, lucrari semnate de personalitati marcante precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, dar si de artisti mai putin cunoscuti precum Fidelis Walch, Nicolae Grant, Jean Neylies, Gheorghe Marculescu sau Nicolae Stoica. Toate aceste opere sunt expresia pasiunii pe care artistii o manifesta fata de gradina si  fata de natura in general. 
 

Alaturi de lucrari infatisand gradini, in expozitie sunt prezente si peisaje, interioare, naturi statice, precum si portrete cu pitoresti accesorii vegetale. Selectia lucrarilor permite totodata o sumara trecere in revista a evolutiei picturii romanesti moderne, a interferentelor acesteia cu tendintele si curentele europene.


Gradina este vazuta pe rand ca univers exotic sau rustic, ca alegorie si simbol al feminitatii, ca spatiu de relaxare si petrecere a timpului liber sau, dimpotriva, ca loc in care se desfasoara munci de sezon.

Un foarte util instrument pentru parcurgerea expozitiei il constituie catalogul bilingv romano-francez care opteaza pentru prezentarea cronologica a lucrarilor, furnizand astfel un scurt istoric al picturii romanesti moderne. Pe langa informatii despre tema propusa si lucrarile selectionate, catalogul include si scurte biografii ale tuturor artistilor prezenti in expozitie.

Muzeul National de Arta, Bucuresti
Muzeul National de Arta
 

Articole asemănătoare

  • Merele: curiozitati, recorduri, istorie

    Cu peste 7500 de soiuri cultivate in toata lumea, rosii, verzi, galbene (si nu numai), de la cele putin mai mari decat o cireasa la mere de dimensiunea unui grepfrut, unul dintre cele mai populare fructe din toate timpurile continua sa fie gustarea sau desertul preferat pentru multi dintre noi.

  • Traditii de Dragobete. Plante pentru dragoste si sanatate

    Sarbatoarea romaneasca a dragostei din 24 februarie, Dragobetele, nu este o mostenire la fel de veche precum obiceiurile de iarna.

  • Flori de vara. Larkspur sau pintenul ciocarliei

    Larkspur sau pintenul ciocarliei este o floare a lunii lui cuptor care atrage atentia prin nuante calde de albastru, rosu, violet sau alb. Din fericire pentru crescatorii europeni si cei din America de Nord, planta se gaseste intr-o varietate la fel de mare, aproape, ca si orhideea.

  • Retete delicioase. Chiftelute cu ciuperci si verdeata

    Pentru a prepara niste chiftelute delicioase pentru o masa la fel de apetisanta, va propunem reteta de chiftelute cu ciuperci si verdeata.

  • Patlagina, un remediu la indemana tuturor

    Patlagina este o planta erbacee care prefera pamanturile fertile ale zonelor temperate udate frcvent de ploi. In limbajul popular o intalnim sub numele de iarba grasa, iarba mare sau iarba bubei.


Warning: fopen(cache/58ba3de18a426c55972be4a453b68b25) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139