Activitati recomandate si nerecomandate in gradina la inceput de toamna


Gradinaritul la sfarsit de vara si inceput de septembrie cu greutate poate fi considerat munca. Insasi ideea ca vremea se va racori continuu, pana ce iarna va acoperi intreaga tara cu mantia-i alba, obliga oamenii sa savureze cu o intensitate mai mare clipele petrecute acum in gradina. Totusi, momentul in care uneltele vor fi lasate la odihna este inca departe. Sunt inca multe de facut, asa ca bine ar fi sa nu irosim timp pretios pe lucruri inutile.

Activitati recomandate in aceasta perioada:

- Planteaza pomi, arbusti si plante perene. Toamna este anotimpul ideal pentru a efectua plantarile dorite. Temperatura aerului este potrivita, precipitatiile sunt abundente iar solul inca suficient de cald astfel incat sa asigure radacinilor un mediu prielnic.  

- Inainte de sosirea toamnei, iti poti imbogati gradina cu plante specifice de sezon. Adauga arbusti si diverse plante care produc flori superbe - precum crizantemele, hortensiile, crinii de toamna si multe altele.

- Curata frunzele bolnave sau “ciupite” de insecte ale trandafirilor, bujorilor si ale oricaror plante aflate in dificultate.

- Testeaza solul. Compozitia chimica a solului este unul dintre principalele elemente participante la dezvoltarea plantelor.  Cu exceptia azotului, care se aplica in primavara, toate modificarile sau imbunatatirile aduse acum se vor “fixa” peste iarna. 

- Divizati plantele care infloresc primavara, cum ar fi: irisul, brunnera, dianthus, lamium, ciubotica-cucului si celelalte.

- Toamna este un anotimp foarte aglomerat pentru melcii de gradina si pentru daunatori, in general. De asemenea, pe masura ce temperaturile vor incepe sa scada, iar umezeala atmosferica sa creasca, plantele din gradina risca sa fie afectate de o serie de boli. Cerceteaza cu atentie plantele pentru a descoperi din timp prezenta daunatorilor sau semnele vreunei boli.

Activitati nerecomandate in aceasta perioada:

- Nu taia tulpinile ramase de la floarea-soarelui, sau alte plante din semintele carora s-ar putea hrani pasarile in timpul iernii.

- Nu se recomanda plantarea urmatorilor arbori: mognolie, mesteacan, brad, par ornamental. Radacinile acestora au un ritm foarte lent de crestere si nu pot supravietui iernii. 

- Nu pune frunzele uscate in acelasi loc cu gunoiul.  Strange-le intr-un sac de plastic, lasa-le sa se descompuna peste iarna si foloseste-le pe post de compost.

- Intr-adevar, toamna este vremea curateniei generale, insa nu indeparta buturugile din gradina. Acestea ofera deseori adapost pentru paianjeni, albine solitare si alte insecte sensibile la ger.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

 • Sase greseli pe care nu trebuie sa le faci in gradina

  Tineti un “jurnal de gradina”, unde sa va notati, eventual insotind randurile cu diagrame si desene, ce si cand ati plantat, unde, cum s-au dezvoltat trandafirii, daca bujorii au avut suficienta lumina si apa, cat mai aveti (estimativ) pana la prima recolta de rosii sau primele mere. In afara aspectului practic puteti sa lipiti din loc in loc si fotografii, pentru a va aminti mai tarziu cum arata gradina la inceput.

 • Dalia Barbarossa, pentru gradinari incepatori si experimentati

  Una dintre cele mai bune alegeri atunci cand vrem sa aducem in gradina un plus de culoare intensa si eleganta, aceasta varietate de dalii se cultiva si intretine usor, fiind bune atat pentru cei care au multa experienta, cat si pentru amatorii aflati la inceput de drum.

 • Marul Arbat

  O alegere inspirata atunci cand nu avem prea mult spatiu in gradina, aceasta varietate de mar columnar a fost gandit de la bun inceput pentru a obtine o productie buna, fructe dulci si de buna calitate, totul intr-un spatiu restrans.

 • Toamna. Cateva lucrari de sezon in gradina

  Cand toti se pregatesc sa adune recoltele - daca nu au facut-o deja-, cand natura isi face socotelile pentru a intra in hibernare, mai sunt si unele exceptii de la regula. Lucrarile care incep in acest sezon au legatura in special cu activitatea de intretinere a gradinii si nu sunt mai putin importante daca dorim sa atingem cele mai bune rezultate.

 • Gradina mea la inceput de Brumar

  Noiembrie nu presupune activitati diferite in gradina fata de luna precedenta. Exceptie fac poate doar cateva detalii tehnice pe care le vom sublinia la momentul oportun.