Caisul

caisAciditatea solului: neutra, calcaroasa

Umiditatea solului: normala

Utilizare: izolata, in gradina de fructe, livada

Inaltime: 6-8 m.

Tip de planta: pom fructifer .

Tip de vegetatie: vivace

Tip de frunze: caduc

Temperatura pana la care rezista: -20, florile sint distruse la - 2 C

Plantarea: toamna, primavara

Metoda de inmultire: flori autofertile,s eminte,butuci

Taiere: ca numerosi alti arbori cu samburi, nu suporta prea bine taierile crengilor importante. Deci, pentru caisii cultivati in aer liber, curatati crengile moarte, iar in cazul taierilor mai importante, protejati ranile.

Maladii si insecte daunatoare: uceratia bacteriana, maladii criptogamice, musca plantelor

Cu fructele sale portocalii bogate in minerale si vitamine, caisul este un arbore cu o coroana eleganta care va fi printre primii pomi infloriti primavara.
Caisul poate rezista pana la - 20, dar problema este ca daca se incalzeste temperatura cit de putin, seva incepe sa circule si incepe sa inmugureasca. Cantitatea fructelor depinde, deci, de perioada de inflorire si de temperatura de atunci. O scadere a temperaturii pana la -2 si florile sint distruse, deci o intoarcere a frigului poate omori mugurii. Timpul mai umed poate fixa polenul care nu se mai raspandeste. 
 

Articole asemănătoare

  • Samburii de caise, sanatosi consumati cu moderatie

    Prunus armeniaca este denumirea data de specialisti caisului, pom fructifer cu origini geografice incerte, raspandit din Tara Soarelui Rasare pana in Europa si pe continentul lui Cristofor Columb.

  • Lucrari de gradinarit in luna august

    In lumina razelor de soare de sfarsit de vara, gradina este foarte “colorata”, incepand sa capete un aspect din ce in ce mai imbietor. Mai mult chiar, acesta reprezinta primul semn ca a sosit vremea recoltarii legumelor timpurii si ca se impun noi masuri de intretinere.

  • Tilton

    Polinator: da, are nevoie Expunere: plin soare Tip: cais semi-pitic Perioada de inflorire: inceputul lunii aprilie Caracteristici: gust dulce...

  • Fructele cu samburi

    Fructe samburoase se caracterizeaza printr-un colorit placut, sunt suculente, bogate in glucide, usor asimilabile. Unele fructe din aceasta grupa (cirese, caise, prune, piersici, etc. sunt valoroase datorita continutului...

  • Livada

    Pentru a avea fructe pe o perioada cat mai mare din an este bine ca livada care urmeaza sa fie infiintata sa cuprinda cel putin trei specii de pomi fructiferi, cu perioade de rod si rezistenta la ger diferite...