Chimerele - violete elegante

violete chimere

 

Plante des intalnite in interiorul locuintelor, din categoria celor decorative prin flori, Violetele africane ne cuceresc pin florile lor minunate. In multitudinea de varietati de culori si combinatii de nuante vii sau pastelate, se remarca Chimerele.

 

Chimerele, violete care au petalele strabatute fiecare de cate o dunga radiala, pornind din centrul rozetei catre exterior ai avand alta culoare decat cea de fond sunt cu atat mai atragatoare, cu cat contrastul dintre aceste dungi-raze ale petalelor este mai puternic. Efectul vizual  este deosebit, florile captand privirile tuturor iubitorilor de frumos.

 

Nuantele sau chiar culorile diferite ce se regasesc in petalele acestor flori sunt date de faptul ca violetele Chimere contin in frunze si in tulpina doua tipuri de celule genetice diferite.

Spre deosebire de celelalte Violete africane, adica cele cu flori simple, Chimerele nu se pot inmulti corect prin butasi de frunza. Mai precis, prin propagarea acestor varietati din frunze, nu se vor obtine plante care sa infloreasca in mod identic. Florile acestor exemplare vor avea oricare din cele 2 culori ale florilor chimere, sau diverse combinatii ale acestor nuante, dar dispuse intr-un desen aleator, nicidecum chimeric (radial).

 

Datorita acestui aspect, care implica si raritatea acestor varietati, pe piata specifica romaneasca Violetele chimere sunt mult mai apreciate de cunoscatpori, decat cele comune, si desigur si mai scumpe. Interesant este faptul ca si din aceste violete se pot obtine plante-urmasi cu inflorire identica, dar numai daca se vor folosi tijele florale sau puii laterali.

 

Tijele florale se recolteaza in vederea propagarii, dupa 2 zile de la momentul deschiderii florilor. Se sectioneaza cu o lama ascutita, indepartandu-se usor florile, astfel incat sa ramana acele pseudo- frunze, de la baza inflorescentelor. Tija astfel pregatita, trebuie sa aiba cca 2-3 cm si se va aseza intr-un recipient mic, cu substrat usor si afanat. Efectul de minisera si lumina abundenta va grabi procesul de inradacinare.

 

Inmultirea prin puii laterali, generic numiti si suckeri, este de regula mai usoara, mai rapida si mai sigura, in sensul ca acestia au mai multe sanse de supravietuire si inradacinare, cu un minim de conditii specifice.

 

Comparativ cu exemplarele obtinute din tije florale, cele propagate prin suckeri vor inflori mult mai repede, avand nevoie de cca 2-3 luni de la momentul transplantarii. Chimerele produse din tije florale, ajung sa produca flori abia dupa 4 - 6 luni de la separarea puilor.

 

 

GradinaMea.ro/V.S.

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

 

 

 

Articole asemănătoare

 • Trandafirii cataratori Uetersen

  In ultimii ani trandafirii roz se bucura de tot mai mult succes si sunt des intalniti in gradini si parcuri, in special o varietate precum acest Uetersen, cu inflorescente mari, duble, in nuante intense si elegante care atrag atentia privitorilor.

 • Frumusete mediteraneana - gladiolele Byzantinus

  Varietate de gladiole originare din spatiul mediteranean, cu flori mari de un roz intens ce bate adesea spre mov, aceste Byzantinus sunt elegante, gratioase, de o frumusete delicata si perfecta atat pentru gradini cat si pentru ghivece sau jardiniere.

 • Trandafirul Landora

  Landora este un trandafir teahibrid cu flori mari, de un galben puternic, longevive si perfecte pentru buchete si aranjamente florale elegante, dar si pentru gradini si spatii verzi.

 • Panseluta in medicina naturista

  Cunoscuta ca una dintre cele mai atragatoare si elegante plante decorative, de o frumusete delicata, plina de culoare si farmec, panseluta (Viola tricolor) se potriveste la fel de bine in gradina, in ghivece sau jardiniere, este usor de plantat si intretinut si schimba radical orice spatiu.

 • Narcise Pink Wonder

  Narcisele Pink Wonder sunt elegante, delicate, o combinatie interesanta de roz (in centru) si petale albe, doua nuante a caror armonie devine si mai intensa pe masura ce floarea se maturizeaza.