Clementine, gutuiul japonez pentru orice gradina

Desi este un soi cu origini asiatice (asa cum o arata si numele) acest arbust ornamental se poate adapta relativ usor si la conditiile de mediu si sol din tara noastra, asa ca nu are nevoie de ingrijiri deosebite. Poate fi plantat fie in gradina, fie intr-un ghiveci de mari dimensiuni asezat pe o terasa sau un balcon cu o suprafata generoasa. Depaseste la maturitate doi metri inaltime, castigand admiratia unanima cu florile sale mari, de un rosu aprins, intens, catifelat, in contrast cu frunzele de un verde puternic, cu forma ovala. Planta decorativa prin excelenta, aceasta varietate de gutui japonez infloreste din mai pana in iunie. 

Se va planta primavara sau toamna intr-un pamant cu drenare buna, fertilizat in prealabil cu ingrasaminte organice, locul cel mai bun fiind unul in care gutuiul sa fie ferit de curentii reci de aer, sa existe o distanta de cel putin un metru si jumatate fata de alte plante, iar pe toata durata zilei sa aiba parte de multa lumina naturala. Din fericire este longeviv si rezistent, asa ca poate tolera si un regim semiumbrit. Se adapteaza cu relativa usurinta si solurilor putin nisipoase, suporta perioadele geroase fara a avea nevoie de protectie suplimentara si va va incanta an dupa an cu florile sale pline de prospetime si eleganta.

Clementine este o buna alegere pentru cei atrasi de frumusetea exotica a inflorescentelor si de aspectul decorativ impresionant, dar care nu isi doresc sa investeasca prea mult timp sau resurse in intretinerea unei plante pretentioase.

Foto: amazon.co.uk

Articole asemănătoare

 • Magnolia Heaven Scent, o alegere inspirata pentru orice gradina

  Cu florile sale mari, numeroase, de un roz pur spre violet deschis, palid, cu tuse albe, aceasta varietate de magnolie este potrivita pentru orice gradina sau spatiu verde, dar devine centrul de atractie si interes mai ales intr-un spatiu relativ restrans.

 • Bujorii Bartzella

  Soi hibrid cu flori mari, sferice, de un galben intens, perfecte pentru buchete si decoratiuni florale, Bartzella este o buna alegere pentru orice gradina sau parc, avand o buna rezistenta la boli si daunatori, dar si la perioadele secetoase.

 • Trandafirii Smooth Velvet

  Varietate de trandafir teahibrid cu flori mari, duble, de un rosu intens cu note violet, parfum puternic, dulce, este o alegere perfecta pentru orice gradina sau spatiu verde, pentru aranjamente florale exclusiviste si buchete elegante, dar in acelasi timp este un soi relativ usor de plantat si intretinut an de an.

 • Hibiscus syriacus Ardens

  Arbust foarte decorativ si destul de usor de ingrijit, aceasta varietate de hibiscus are flori mari, duble, de un mov deschis spre lavanda (veti gasi si inflorescente care bat spre roz) si poate sa devina centrul de atractie pentru orice gradina.

 • Trandafirii cataratori Lawinia

  Varietate de trandafir rezistent la frig si daunatori, dar si la boli, relativ usor de ingrijit si longeviv, Lawinia este o planta decorativa perfecta pentru orice gradina datorita florilor mari, numeroase, de culoare roz deschis, intr-un reusit contrast cu frunzisul de un verde intens.