Clementine, gutuiul japonez pentru orice gradina

Desi este un soi cu origini asiatice (asa cum o arata si numele) acest arbust ornamental se poate adapta relativ usor si la conditiile de mediu si sol din tara noastra, asa ca nu are nevoie de ingrijiri deosebite. Poate fi plantat fie in gradina, fie intr-un ghiveci de mari dimensiuni asezat pe o terasa sau un balcon cu o suprafata generoasa. Depaseste la maturitate doi metri inaltime, castigand admiratia unanima cu florile sale mari, de un rosu aprins, intens, catifelat, in contrast cu frunzele de un verde puternic, cu forma ovala. Planta decorativa prin excelenta, aceasta varietate de gutui japonez infloreste din mai pana in iunie. 

Se va planta primavara sau toamna intr-un pamant cu drenare buna, fertilizat in prealabil cu ingrasaminte organice, locul cel mai bun fiind unul in care gutuiul sa fie ferit de curentii reci de aer, sa existe o distanta de cel putin un metru si jumatate fata de alte plante, iar pe toata durata zilei sa aiba parte de multa lumina naturala. Din fericire este longeviv si rezistent, asa ca poate tolera si un regim semiumbrit. Se adapteaza cu relativa usurinta si solurilor putin nisipoase, suporta perioadele geroase fara a avea nevoie de protectie suplimentara si va va incanta an dupa an cu florile sale pline de prospetime si eleganta.

Clementine este o buna alegere pentru cei atrasi de frumusetea exotica a inflorescentelor si de aspectul decorativ impresionant, dar care nu isi doresc sa investeasca prea mult timp sau resurse in intretinerea unei plante pretentioase.

Foto: amazon.co.uk

Articole asemănătoare

 • Actrite celebre si trandafirii care le poarta numele

  Ingrid Bergman: varietate rezistenta, care va inflori in repetate randuri pana spre jumatatea toamnei, cu petale de un rosu elegant si delicat, este o alegere excelenta pentru orice gradina, fiind genul de trandafir care arata minunat inconjurat de alte flori sau alte varietati.

 • Laleaua Parrot Blue

  Daca suntem deja obisnuiti cu lalele rosii sau galbene, aceasta varietate exotica si rar intalnita surprinde prin coloritul aparte al petalelor, un violet deschis spre indigo, cu zone albe, ideal pentru orice gradina sau pentru ghivece asezate pe balcon.

 • Bujorii Primavera, un plus de lumina pentru gradini

  Cu florile sale mari, grele, in forma de cupa, de un alb-crem ce poate sa bata spre galben deschis in functie de lumina soarelui si de sol, acest soi de bujor este o alegere inspirata pentru orice gradina sau parc, aducand luminozitate si prospetime, mai ales in contrast cu alte flori.

 • Magnolia Heaven Scent, o alegere inspirata pentru orice gradina

  Cu florile sale mari, numeroase, de un roz pur spre violet deschis, palid, cu tuse albe, aceasta varietate de magnolie este potrivita pentru orice gradina sau spatiu verde, dar devine centrul de atractie si interes mai ales intr-un spatiu relativ restrans.

 • Bujorii Bartzella

  Soi hibrid cu flori mari, sferice, de un galben intens, perfecte pentru buchete si decoratiuni florale, Bartzella este o buna alegere pentru orice gradina sau parc, avand o buna rezistenta la boli si daunatori, dar si la perioadele secetoase.