Cultivarea dovlecilor

 De mai bine de 5.000 de ani dovlecii sunt cultivati in intreaga lume in diferite marimi si varietati. De la cei mai mici care pot sa se dezvolte si intr-un ghiveci pana la cei gigant.

Se pare ca cel mai greu dovleac a cantarit 667 de kilograme si miracolul a fost in Statele Unite ale Americii.

Daca va ganditi sa cultivati dovleci, trebuie sa stiti ca acestia sunt la fel de usor de ingrijit precum pepenii.

Pentru a se dezvolta corespunzator au nevoie de un spatiu insorit, mult compost, frunze sau gunoi de grajd. Solul trebuie sa fie bine drenat si protejat de vanturile reci. In zonele tropicale acestia pot sa creasca pe intreg parcursul anului.

Pentru a avea o recolta de invidiat trebuie totusi sa respectati cateva reguli. Temperatura de care au nevoie este de 20 de grade Celsius. Plantarea trebuie si ea planificata cu atentie. Folositi vase individuale pentru fiecare rasad sau samanta.

Cel mai bine ar fi sa alegeti recipiente din hartie caci acestea pot fi direct plantate in gradina. Inainte de ultimul inghet pregatiti-va dovlecii in casa sau intr-un mediu cu o temperatura controlata. Gradinarii care se ocupa cu plantarea si recoltarea dovlecilor recomanda ca inainte cu trei saptamani de ultimul inghet sa va pregatiti de plantat intr-un mediu inchis dovlecii.

Dupa trecerea frigului alegeti cel mai insorit loc pentru plantare.

Dovlecii au nevoie intre 70 si 160 de zile pentru a ajunge la maturitate. Aceasta perioada variaza si in functie de tipul dovleacului. Cei mici ajung la maturitate intr-o perioada cuprinsa intre 90 si 100 de zile. Cei gigant au nevoie de 130 pana la 160 de zile.

Foto: 1

Articole asemănătoare

  • Cultivarea si ingrijirea florii soarelui

    Cultivarea florii soarelui este o indeletnicire care dateaza pe teritoriul Americii de aproximativ 3000 ani. Inceputul practicarii sale in Europa s-a produs in sec. XIV iar in Romania abia la inceputul sec. XX.

  • Gandirea pozitiva, benefica pentru sanatate

    Starea buna de sanatate si bunastarea se pot crea prin cativa pasi simpli. Un stil de viata mai bun, diminuarea efectelor negative ale stresului, cultivarea vitalitatii de ordin fizic si puterea psihologica sunt doar cateva lucruri pe care ar trebui sa le aveti in vedere pentru o viata sanatoasa.

  • Cultivarea si ingrijirea cactusilor

    Colectionarea cactusilor poate fi o intreprindere foarte interesanta si distractiva in acelasi timp, pentru ei sunt plante cu forme variate si/sau unice, iar cultivarea acestora nu necesita eforturi exceptionale...

  • Cresterea citricelor in ghiveci

    In general, zonele in care iubitorii de plante isi "permit" sa planteze citricele direct in gradina, sunt zonele in care acestea sunt cultivate si pentru comercializare. Dar daca spatiul este limitat si/sau temperaturile din mediu nu sunt cele corespunzatoare, nu dezarmati. Va puteti bucura din plin de acesti arbusti pe tot parcursul anului. Metoda este simpla: cultivarea citricelor in ghiveci.

  • Cultura hidroponica a legumelor

    Cultivarea legumelor fara a le planta in pamant se numeste cultura hidroponica. Chiar din denumire se intelege ca plantele - legumele - sunt cultivate in apa in care au fost dizolvate substante nutritive.


Warning: fopen(cache/f84521d391749aa433299afa4238478a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139