Deco-sol, ideal pentru aranjamente florale

deco-sol

foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

 

In cautarea unor idei cat mai indraznete de amenajare a interioarelor, atat a celor de locuit cat si a spatiilor de lucru, ghivecele cu pamant, dar mai ales clasicele vaze cu flori taiate, ce ornamenteaza cu eleganta birourile si pervazele, au inceput sa fie inlocuite cu diverse recipiente si sisteme de cultura higroponica.

 

Accentul se pune acum pe utilizarea, ca element de decor, a vazelor transparente cu mici pietre colorate sau cu deco-sol. Deco-sol este un material de sinteza, ce ofera necesarul de apa si substante nutritive, in cazul multor plante de apartament. Este in fapt, o alternativa mai noua, la eternul si clasicul pamant de flori, pe care il inlocuieste cu succes, in privinta cultivarii anumitor categorii de plante.

 

Ca orice produs recent, ce a penetrat relativ repede pe piata, ajungand printre preferintele iubitorilor de plante si flori, este recunoscut mai ales pentru avantajele pe care le confera. Unul dintre aceste avantaje ar fi crearea unei imagini deosebite a intregului ansamblu - planta si substrat - imagine posibila prin folosirea unei singure variante de culoare sau a mai multor nuante si culori, din multitudinea de variante in care se prezinta acest produs.

 

Concret, la momentul actual, deco-sol se gaseste in 17 variante de culoare si nuante: sapphire, gold, crystal, amethyst, rose, emerald, apple green, orange red, brilliant red, brick red, cherry red, royal purple, diamond black, brilliant green, ruby, fresh green, yellow.

 

In faza initiala, uscata, deco-sol este un material de consistenta sticloasa, colorata, de granulatie mica, neregulata. Prin scufundarea intr-o cantitate apreciabila de apa, timp de cca 8 ore, isi mareste volumul si greutatea de peste o suta de ori. Fenomenul este usor explicabil prin absorbtia unei cantitati impresionabile de lichid.

 

Spre exemplu: un pliculet ce contine 5 grame de Deco-sol (sub forma de granule uscate) are nevoie de 1 litru de apa si 8 ore pentru a deveni un material voluminos, cu aspect sticlos si consistenta gelationoasa, gata de utilizat in cultura de plante si aranjamente de flori.

 

Un alt avantaj remarcabil al acestui tip de sol, il reprezinta faptul ca plantele astfel cultivate nu necesita adaos de ingrasaminte, intrucat granulele gelatinoase, contin deja substantele nutritive si mineralele de care plantele au atata nevoie.

 

Tot in categoria calitatilor deco-sol trebuie sa mentionam si durata de viata, relativ lunga a acestuia, si anume un an, timp in care elasticitatea materialului si capacitatea de absorbtie a apei se mentine multumitor.

 

Totusi, pe langa aceste aspecte de apreciat, trebuie sa luam in calcul cateva dezavantaje. Unul din ele este acela ca nu toate plantele se preteaza la cultura intr-un astfel de substrat, cele sensibile la necesarul de apa, ceva mai batrane sau cu  cerinte specifice de ingrijire, fiind de departe contraindicate.

 

Un alt inconvenient ar fi acela ca in timp, apa din granule se evapora sau este absorbita de planta, iar acestea isi restrang volumul. Dupa un interval de 2 saptamani, este necesara o operatiune de rehidratare a granulelor de deco-sol. Acest fapt presupune reluarea, pas cu pas, a procedeului initial de pregatire a lor, prin scufundarea, timp de 8 ore, intr-un litru de apa.

 

Oricum aceste mici dificultati intampinate in utilizarea acestui substrat decorative, nu ne impiedica sa-l folosim atat in cultura plantelor tinere de interior, dar mai ales, in atat de mult indragitele aranjamente cu bambusi norocosi si flori taiate.

 

 

Martie 2008

GradinaMea.ro

V.S.

 

Articole asemănătoare

 • Crinii orientali Stargazer

  Soi hibrid de crin oriental cu inflorescente mari si parfum intens, dulce, Stargazer a fost creat in anii 70 si de atunci este una dintre varietatile de crini preferate de cunoscatori pentru ca este usor de plantat si intretinut, rezista bine la boli sau daunatori (daca au soare si suficienta apa), iar florile sunt perfecte pentru vaze si aranjamente florale

 • Narcisa Altruist

  Sunt foarte potrivite pentru buchete si aranjamente florale, din fericire rezista destul de mult pentru narcise dupa ce au fost taiate, si la fel de usor le puteti folosi in spatii verzi, parcuri, peluze.

 • Trandafirul Landora

  Landora este un trandafir teahibrid cu flori mari, de un galben puternic, longevive si perfecte pentru buchete si aranjamente florale elegante, dar si pentru gradini si spatii verzi.

 • Laleaua Purple Lady

  Un plus de culoare si eleganta pentru orice gradina, lalele din soiul Purple Lady sunt delicate, cu un colorit violet deschis, intens, sunt spre deosebire de alte lalele rezistente la frig si la perioadele geroase, perfecte atat pentru ghivece, jardiniere sau gradini cat si pentru buchete sau aranjamente florale de mari dimensiuni.

 • Crinii Mero Star - mai multa culoare in gradina

  Pentru a cultiva aceasta varietate de crini veti avea nevoie de o zona cu mult soare, un sol nisipos, si nu uitati sa udati florile doar seara.