Dune, trandafirul catarator pentru orice gradina

Cu bobocii sai mari, de un galben delicat, deschis, aceasta varietate de trandafir urcator este rezistenta, longeviva, se adapteaza usor conditiilor de sol si clima din Romania, asa ca va trece cu bine atat de perioadele secetoase cat si de cele geroase. Marele avantaj ramane culoarea sa aparte, dublata de parfumul dulce, tipic pentru trandafiri, avand atunci cand bobocii au ajuns la maturitate si note aparent exotice, trimitand chiar spre parfumul citricelor. Singuri sau alaturi de alti trandafiri, Dune sunt o excelenta optiune pentru cei care vor un soi usor de plantat si intretinut.

La fel ca si celelalte varietati, trandafirul urcator Dune va avea nevoie de o zona din gradina unde sa aiba un sol cu drenare buna, ideal putin nisipos si cu PH usor acid, ferit pe cat posibil de curentii reci de aer. Cele mai bune amplasamente sunt cele unde viitoarea tufa sa aiba cat mai mult soare pe toata durata zilei – astfel bobocii vor fi mai mari, iar coloritul mai intens – dar poate tolera si un regim de semiumbra. Va avea nevoie de la bun inceput de un suport pe masura pentru ca la maturitatea va depasi cu usurinta doi metri inaltime. Butasii se vor planta primavara sau toamna, pastrand o distanta de cel putin un metru intre exemplare si udand frecvent, dar in cantitati moderate. In prealabil solul unde vor creste viitorii trandafiri Dune trebuie curatat de buruieni si pietris. Nu are nevoie de lucrari dificile de intretinere, doar de taierea periodica a partilor uscate sau cu aspect bolnav odata cu iesirea din iarna, si va inflori in mai multe valuri toata vara pana spre jumatatea toamnei.

Florile sunt mari, cu petale catifelate si intr-o nuanta luminoasa, aflata intr-un interesant contrast cu frunzisul de un verde inchis. Sunt trandafiri cu aspect decorativ deosebit, buni pentru buchete si aranjamente florale pretentioase, rezista cateva zile dupa ce au fost taiati, iar parfumul este incantator.

Foto: rankinroses.com.au

Articole asemănătoare

 • Bujorii Bartzella

  Soi hibrid cu flori mari, sferice, de un galben intens, perfecte pentru buchete si decoratiuni florale, Bartzella este o buna alegere pentru orice gradina sau parc, avand o buna rezistenta la boli si daunatori, dar si la perioadele secetoase.

 • Trandafirii Smooth Velvet

  Varietate de trandafir teahibrid cu flori mari, duble, de un rosu intens cu note violet, parfum puternic, dulce, este o alegere perfecta pentru orice gradina sau spatiu verde, pentru aranjamente florale exclusiviste si buchete elegante, dar in acelasi timp este un soi relativ usor de plantat si intretinut an de an.

 • Hibiscus syriacus Ardens

  Arbust foarte decorativ si destul de usor de ingrijit, aceasta varietate de hibiscus are flori mari, duble, de un mov deschis spre lavanda (veti gasi si inflorescente care bat spre roz) si poate sa devina centrul de atractie pentru orice gradina.

 • Trandafirii cataratori Lawinia

  Varietate de trandafir rezistent la frig si daunatori, dar si la boli, relativ usor de ingrijit si longeviv, Lawinia este o planta decorativa perfecta pentru orice gradina datorita florilor mari, numeroase, de culoare roz deschis, intr-un reusit contrast cu frunzisul de un verde intens.

 • Trandafirul Red Berlin

  Un soi teahibrid cu flori mari de un rosu intens, Red Berlin este o varietate de trandafir perfecta pentru orice gradina datorita culorii puternice si a frumusetii clasice a inflorescentelor, si cum infloreste din luna iunie pana la jumatatea toamnei va veti putea bucura multa vreme de schimbarea pe care o aduce in gradina.