Ficus - planta decorativa in apartamente

ficus elastica

Pentru ficus taierea lastarilor sau ramurilor se realizeaza de obicei primavara, in lunile martie-aprilie sau oricand e nevoie pentru formarea unei coroane frumoase. Modul in care se taie depinde de tipul de ficus si de ceea ce doriti sa devina acesta.

Speciile de ficus cu frunza mare (elastica, lirata) sunt arbori mari la maturitate, iar ficusii cu frunze mici cresc sub forma unor arbusti. Toate aceste specii pot fi tinute intr-un apartament si de aceea aranjarea coroanei se face astfel incat sa se potriveasca spatiului.

In cazul taierilor obisnuite, si nu atunci cand vrem sa obtinem un bonsai, se urmareste eliminarea lastarilor anemici, etiolati sau uscati in timpul iernii si obtinerea ramificarii plantei. In cursul unui an ramurile pot creste in conditii favorabile pana la 2-3 m, ramurile rasucindu-se, infasurandu-se inestetic. Din acest motiv taieturile trebuie facute cat mai scurt. 


Se pastreaza portiunile din ramura cu cateva frunze sanatoase, crescute apropiat sau daca ramura este goala pe o portiune mare de la baza se pastreaza maxim 30 cm din ea. Taierea se realizeaza la aproximativ 1 cm deasupra unei frunze sau a unui nod fara frunza si imediat dupa aceasta;  din ultimele 2 noduri din varf vor porni viitoarele ramificatii.


Daca taierea se face primavara, din varfurile obtinute, daca nu sunt foarte crude, se pot obtine noi plante. Varfurile ramurii taiate se sectioneaza imediat sub ultimul nod, caruia i se indeparteaza frunza, dupa care se introduc in sticle cu apa si se aseaza pe pervaz la lumina si caldura, inradacinarea obtinandu-se in 1-2 luni.

Articole asemănătoare

  • Clematite Nelly Moser

    Planta decorativa care se potriveste atat in gradini cat si in balcoane, Clematis Nelly Moser este o varietate hibrida care iese usor in evidenta datorita florilor mari, numeroase, cu petale bicolore si care se adapteaza usor diverselor tipuri de sol si climate.

  • Hibiscus Gigant varietatea Matilda

    O planta decorativa de o rara frumusete, acest tip gigant de hibiscus creste la fel de bine in gradina sau in ghiveci, dominand totul prin florile sale mari, cu petale de un alb trandafiriu si centru visiniu spre mov.

  • Trandafirul chinezesc si micile secrete din spatele frumusetii sale

    Majoritatea trandafirilor pitici disponibili pentru vanzare in magazinele de specialitate provin dintr-o singura varietate: Rosa chinensis minima. Trandafirul chinezesc, cum i se mai spune in limbajul comun, a reusit sa se impuna datorita gingasiei si asemanarii izbitoare cu ruda sa mai mare, ca planta decorativa de interior.

  • Ananas comosus - decor exotic in ghiveci

    Se stie ca orice planta cultivata in interior are o dezvoltare usor incetinita fata de un exemplar similar cultivat in gradina, in mediu natural. Din acest considerent si Ananas comosus trebuie ajutat din cand in cand cu o doza slaba de ingrasamant pentru plante cu flori.

  • Acalypha

    Este o planta decorativa prin frunzisul interesant colorat si, uneori, prin flori. Acalifele sunt, in principal, de 2 tipuri: specii si cultivaruri cu frunzis frumos colorat, dar care au flori nesemnificative si cele cu flori decorative, dispuse in ciucuri lungi. Acalypha hispida are frunze verzi mari, ajunge la inaltimea de 2m, este o tufa bogat ramificata. Produce pe tot parcursul anului inflorescente lungi, asemanatoare unor ciucuri rosii (uneori verzi), care amintesc de coada stufoasa a vulpii. Acalypha godseffiana inalta de 60-80 cm, are frunze verzi cu alb, "tivite" pe margini cu alb-crem. Acalypha wilkesiana are 100-120 cm inaltime si frunze aramii cu pete de diverse nuante de rosu, portocaliu, verde, brun.


Warning: fopen(cache/74c5ed5b76f7cfb7f39eb691eb52b01e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139