Gradina insorita sau gradina umbroasa?

 Este gradina dumneavoastra un spatiu plin de soare sau, din contra, predomina umbra?

De raspunsul la aceasta intrebare vor depinde tipurile de plante pe care le veti alege sa le cultivati. Trebuie sa stabiliti cu exactitate care zone din curtea dumneavoastra primesc soare din plin si care tind sa fie mai umbrite. Notati-va cu atentie timpii stabiliti pentru fiecare regim de iluminare.

Incercati sa selectati plantele care se potrivesc intocmai cu conditiile din gradina dumneavoastra. Cantitatea de soare pe care o primeste o portiune de gradina o vom masura in ore de iluminare si are importanta deosebita in viitoarea dezvoltare a plantelor.

Iata mai jos o lista cu plantele pe care va sfatuim sa le cultivati, in functie de cat de insorita este zona de gradina:

Soarele plin, intre 8 si 12 ore pe zi, este benefic pentru urmatoarele plante:

- muscate;

- galbenele;

- carciumarese;

- crizanteme;

- Geranium;

- Echinacea sau floarea con;

Pentru soare partial, intre 4 si 8 ore pe zi, sunt indicate plantele:

- begonie;

- dalie;

- Aster;

- panselute;

- salvie;

- petunie;

- brumarele;

- gura-leului;

- dracaena Spike;

- iedera;

Pentru zonele cu umbra partiala, unde soarele persista intre 2 si 4 ore pe zi, va recomandam:

- Rhododendron;

- Dicentra spectabilis, cunoscuta si ca "masina lui Venus", "inimi sangerande" sau floarea lira;

Pentru spatiile in care soarele nu isi face aparitia cel mai bine se vor dezvolta:

- miozotis sau floarea de nu-ma-uita;

- urzica moarta;

- azalee;

- camelii;

- ferigi;

- anemone;

- Impatiens sau "Sporul casei";

Cerintele de lumina sunt demne de a fi luate in considerare, de ele depinzand dezvoltarea armonioasa a plantelor dumneavoastra.

Articole asemănătoare

 • Narcisa Ice King

  Usor de cultivat si de ingrijit, fie in gradina, fie in jardiniere sau ghivece, narcisele sunt printre cele mai populare flori. Apreciate pentru frumusetea lor delicata, au printre ele si soiuri mai rare, poate mai greu de gasit dar care vor schimba orice colt de gradina, balcon sau terasa prin colorit.

 • Plantele aromatice in bucatarie

  Usor de cultivat in gradina, balcon sau, de ce nu, in gradina, costa putin si ocupa foarte putin loc, reusesc sa schimbe radical gustul unui preparat, au numeroase vitamine si substante nutritive, iar cei cu experienta in arta gastronomica recomanda sa folosim cele mai multe plante aromatice cat mai proaspete.

 • Narcisele: vestitorii primaverii

  Acolo unde infloresc vestitorii primaverii, imprastie in aer o mireasma inconfundabila, care transforma locuinta sau gradina intr-o oaza de buna dispozitie. Printre cele mai cunoscute sunt zambilele si narcisele

 • Gradina formala si gradina informala

  Moda in domeniul gradinilor este la fel de schimbatoare ca si cea vestimentara, in fiecare an observandu-se diverse influente. Indiferent de tendinte exista doua stiluri de baza in design-ul gradinilor si anume stilul formal sau gradina frantuzeasca si stilul informal sau gradina englezeasca.

 • Gradina mixta

  Gradina cu flori sau gradina cu roade? Nu intotdeauna trebuie sa alegeti una singura. Chiar si in gradinile mici le puteti avea pe amandoua. Despartirea gradinii cu flori de cea cu roade este un lucru artificial deoarece...