Gradina mea in iulie, luna lui cuptor


O data cu inceputul lunii iulie, vara se apropie in regiunile temperate din emisfera nordica, de punctul sau culminant. Trandafirii nu sunt niciodata mai frumosi decat acum, iar gradina de fructe si legume rodeste fara incetare umpland mesele de bucate proaspete. Toate, insa, cu conditia sa fie respectat calendarul activitatilor lunare.

In Romania, luna iulie se numeste popular “luna lui cuptor”, fiind cea mai calduroasa din an. Este lesne de inteles ca udarea detine un rol primordial in dezvoltarea armonioasa a majoritatii plantelor.  Din acest motiv, ai grija ca plantele anuale sa nu sufere din cauza secetei, indeosebi noile rasaduri cu radacini in formare. Daca simti nevoia unei schimbari poti transplanta pe durata intregii luni speciile perene.

De acum pana prin august, irisul barbos ar trebui divizat sa dobandeasca mai mult spatiu, mai ales daca acest lucru nu s-a intamplat in ultimii 3-5 ani. Dupa ce inflorirea se estompeaza, separati rizomii nodurosi ai irisului barbos. Lasati-i la umbra cateva zile, apoi ii replantati la aceeasi adancime (aproximativ la nivelul solului), intr-un strat de sol bogat in compost natural. Uda gazonul din fata casei dis-de-dimineata, pana ca soarele arzator al amiezii sa impiedice infiltrarea apei la radacini prin procesul accelerat de evaporare. Uda peluza abundent dar mai rar, cam o ora pe saptamana. Aceasta luna este cunoscuta cel mai bine pentru fructele care se coc in aceasta perioada.

Dupa ce am tot plantat cate ceva, din iulie incepem sa si culegem.  De acum pana spre inceputul toamnei pot fi culese murele, capsunele, zmeura, piersicile, caisele,  coacazele negre, coacazele rosii si albe.  Cimbrul si oregano se culeg si se prelucreaza pentru depozitare. Lastarii se pun pe o panza intr-un loc umbrit si cald iar dupa circa o saptamana frunzele uscate se scutura si se pun la pastrat in borcane.

Chiar si in mijlocul verii poti continua sa pui legume in gradina, pentru recolta din toamna. Acum la inceputul lunii planteaza, de pilda, cartofi. De asemenea, vei avea de castigat daca sadesti spanac, varza, broccoli, salata verde, ridichi, sfecla, morcovi, fasole, mazare, praz si ceapa. Iulie este ultima luna in care poti semana morcovii. Acest lucru se face in randuri situate la distanta de 25-30 cm. Pana la sfarsitului lunii august se poate intrebuinta o plasa protectoare speciala, pentru a proteja morcovii de musculitele care depun oua.

Rosiile si ardeii sunt printre cei mai mari iubitori de soare, ar trebui sa profitati la maxim de spatiul disponibil. Ca sfat general: recoltati legumele indata ce s-au copt, altfel exista pericolul sa atraga diversi daunatori. Verifica periodic gradina sa nu fie invadata de melci, limacsi sau insecte. Stropiti cu un insecticid impotriva afidelor la fiecare 10-14 zile.  Solutia de ingrasamant verde face minuni, extractul realizat din coada calului este ideal pentru tratarea micozelor la plante. Taierea si intretinerea sunt, de asemenea, importante pentru imbunatatirea cresterii si a infloririi pomilor si a arbustilor.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Crinul Broken Heart

    Un crin oriental de mari dimensiuni, cu parfum intens si dulce, flori de un roz aparte, Broken Heart este una din acele alegeri care vor transforma radical orice gradina, si in ciuda aspectului exotic este un soi de crin ce nu va avea nevoie de ingrijiri deosebite.

  • Ingrijirea gradinii in luna decembrie

    In luna decembrie, probabil ca ultimul lucru la care s-ar putea gandi cineva este munca in gradina. Din fericire, lista pentru gradina in aceasta luna este, mai degraba, o insiruire de lucruri pe care sa nu le faci.

  • Intretinerea gradinii in luna noiembrie

    Gradina poate fi frumoasa si in penultima luna a anului calendaristic, noiembre, in culori iernatice. Chiar daca este putin cam devreme sa stim ce ne rezerva anotimpul rece, un lucru este cert: animalele din gradina vor avea nevoie de ajutor, chiar si daca va fi o iarna blanda.

  • Plantarea bulbilor in Luna lui Florar

    Nu intamplator luna Mai a fost numita Luna lui Florar, deoarece acum mirosul si vazul incep sa se desfete cu darurile naturii. Pentru gradinile din emisfera nordica a Pamantului luna Mai este fantastica, temperaturile devenind mai blande, soarele tot mai plin de el, iar ploile aducatoare de belsug.

  • Lucrari importante de executat in gradina in luna Mai

    Cunoscuta in popor ca luna lui Florar sau Frunzar, Mai este perioada care marcheaza tranzitia la sezonul estival.


Warning: fopen(cache/115f21e434553edc71432f0d8dc2fb0b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139