Gradina mixta

gradina mixta cu legume si plante aromaticeGradina cu flori sau gradina cu roade? Nu intotdeauna trebuie sa alegeti una singura. Chiar si in gradinile mici le puteti avea pe amandoua. Despartirea gradinii cu flori de cea cu roade este un lucru artificial deoarece fiecare planta are valori estetice si benefice.

 

Este foarte adevarat ca si gradinile de legume aranjate frumos se pot face placute vederii, dand intregii curti un aspect de invidiat. Plantele medicinale si mirodeniile, pe care unii le considera doar decorative, sunt plantate de altii si pentru a se folosi de ele medicina naturista, ramura care este din ce in ce mai apreciata.

 

Trebuie sa plantati legumele in asa fel incat sa fie accesibile, tinand cont de faptul ca au nevoie de mult soare; asa ca nu le inconjurati cu tufe de mure sau arbusti ornamentali, deoarece nu este bine sa umbriti straturile de legume.

 

Plantele care traiesc in straturi sporesc influenta naturii, in cazul in care cunoasteti culoarea, formele si dimensiunile lor. Un rol important il are divizarea perpendiculara, la care va pot fi de ajutor plantele agatatoare. Este recomandabil sa alternati cararile cu iarba cu cele cu pietris, cu bolovani, buturugi cu lemn, trepte sau cateva curbe, obtinand astfel carari interesante si frumoase.

 

Astfel, cu putina ingeniozitate puteti obtine o gradina in care notiunile de util si placut se imbina in mod armonios.

 

Nicoleta Oprea

Gradinamea.ro

Februarie 2007

Articole asemănătoare

 • Yellow Baby, lalele galbene pentru cea mai frumoasa gradina

  Varietate pitica de lalele cu inflorescente de un galben intens, puternic, parfum usor si placut, Yellow Baby poate fi acea optiune cromatica plina de prospetime ce va schimba radical o gradina, un balcon sau o terasa.

 • Tigrinum - crinul tigrat pentru gradina ideala

  Un soi oriental de crin de o rara distinctie, Tigrinum este imediat recunoscut datorita petalelor sale de un portocaliu deschis, intens, cu numeroase pete intunecate, de forma rotunda, model decorativ care va face din orice buchet si cu atat mai mult din orice gradina un adevarat spectacol exotic.

 • Hortensia Annabelle - mult alb pentru gradina

  Dintre varietatile de hortensii aceasta Annabelle (numele denota prin el insusi eleganta si farmec) este una dintre cele mai frumoase si mai populare, iar orice gradina, fie oricat de modesta, va deveni odata cu primele flori un spatiu de care va veti desparti cu greu.

 • Muscari azureum - o pata de culoare pentru gradina

  Usor de recunoscut datorita formei aparte a florilor de forma unor clopotei, de un albastru palid deosebit, este o varietate perfecta pentru gradina sau ghivece, efectul decorativ fiind cu totul iesit din comun mai ales alaturi de alte flori in culori complementare.

 • O gradina de legume de invidiat

  Ati plantat in gradina de legume mai multe rasaduri de rosii, dar desi ati ales un soi bun nu sunteti tocmai multumiti de rezultate? In afara ingrasamintelor chimice puteti incerca solutii devenite clasice (sa adaugati coji de ou sau zat de cafea in pamant) sau sa alegeti o varianta ieftina, simpla, care va da tomatelor un gust mai dulce, mai intens.