In cautarea culorilor de toamna

flori gradina

Privind in miez de toamna in jurul nostru peisajul este tot mai atragator. Frunzele devin ruginii, vestind trecerea la ora de iarna. Ziua mai scurta, razele soarelui tot mai sarace, pregatesc plantele pentru un somn binemeritat, pictand in acelasi timp peisaje mirifice in parcuri, pe alei si in gradini.

 Culorile pe care le vedem in luna octombrie se regasesc de cele mai multe ori in frunze, seminte si chiar buruieni. Din ultima categorie fac parte chiar multe flori care ar putea prelungi aerul de vara in gradina dumneavoastra.

Printre acestea putem mentiona si o floare cunoscuta dupa numele stiintific drept Aster, dupa numele popular Ochiul Boului.

Face parte din familia Asteraceae cu peste 600 de soiuri, originare din Eurasia si America de Nord.

Dupa efectuarea multor studii moleculare si morfologice cu privire la familia Asteraceae, in timpul anilor '90 s-a descoperit ca multe soiuri din America de Nord sunt mai bine tratate in cadrul unor alte genuri conexe.

Dupa divizare in cadrul genului din care face parte astazi Ochiul Boului mai sunt si alte aproximativ 180. Numele vine din limba greaca si in traducere inseamna stea, facand referire la forma florilor.

Multe soiuri si o varietate larga de hibrizi sunt in topul preferintelor multor gradinari care cauta astfel de plante pentru florile care sunt colorate alb, rosu, roz, violet sau galben. Florile Asterpot fi usor confundate cu margaretele sau crizantemele.

La maturitate ajung pana la 20 de centimetri inaltime, fiind  ideale pentru gradina. Cel mai bine se dezvolta in solurile acide si zonele cu mult soare. Daca vremea este predominant secetoasa, aster este una din florile ce necesita multa apa.

Foarte sensibila la boli aceasta are nevoie de o atentie sporita, iar in cazul in care doriti sa o aveti in gradina an de an, plantati-o in locuri diferite.

Florile si frunzele care dau semne de ingalbenire ori sunt uscate trebuiesc inlaturate. Astfel stimulati aparitia noilor boboci.

Foto

Articole asemănătoare