Plantarea gazonului

 Exista doua metode prin care puteti beneficia pe parcursul primaverii si al sezonului cald de un gazon frumos in fata casei dumneavoastra. Prima dintre ele necesita un timp mai indelungat si consta in efectuarea insamantarii solului, iar a doua, mult mai rapida, presupune aplicarea rulourilor de gazon.

 

Dupa ce ati optat pentru una din metode nu va grabiti sa procurati materialele pana nu efectuati o scurta analiza si pregatire ale terenului.

 

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il aflati inainte de toate este pH-ul solului. Informatia poate fi obtinuta personal cu un aparat specializat sau va poate fi furnizata de departamentul agricol din cadrul primariei. Acest lucru va va ajuta sa cunoasteti ce tip de gazon se potriveste si ce fertilizatori sunt permisi.

 

In continuare masurati suprafata care urmeaza a fi plantata si stabiliti in functie de aceasta cantitatea optima de seminte sau rulouri, apoi puteti trece la achizitionarea gazonului.

 

Terenul va fi pregatit prin inlaturarea buruienilor si a plantelor incomode, prin afanarea in profunzime a pamantului cu ajutorul unei lopeti, prin nivelarea acestuia si prin fertilizare. Daca doriti sa instalati un sistem de irigatie automat acum este momentul sa il plasati in locul potrivit.

 

La aproximativ doua saptamani de la pregatirea solului se poate trece la plantarea gazonului. Daca ati optat pentru metoda traditionala de insamantare aveti grija sa distribuiti semintele uniform pe suprafata solului si sa le asigurati un contact bun cu acesta.

 

Puteti impinge semintele in stratul de la suprafata solului cu orice unealta de gradina pe care o considerati buna in acest sens dar fara a va face griji pentru cele ramase la suprafata.

 

Plantarea unei cantitati prea mari de seminte nu este inspirata deoarece aceasta nu ajuta peluza sa creasca mai repede si da nastere unor probleme majore.

 

Dupa ce ati plantat semintele mentineti constant umiditatea solului pana are loc procesul de germinare. Dupa ce semintele au germinat puteti uda solul mai abundent insa cu o frecventa mai redusa decat anterior (aproximativ de doua ori pe saptamana) in functie de starea vremii.    

 

Cand iarba are aproximativ 8 cm trebuie tunsa dar nu foarte scurt, ne sfatuiesc specialistii. Aceasta operatiune trebuie desfasurata obligatoriu saptamanal sau la doua saptamani, in cazuri speciale.

 

Rulourile de gazon sunt mai costisitoare dar au avantajul ca pot fi aplicate mai usor si mai rapid. Cand le cumparati asigurati-va ca gazonul este proaspat si viabil pentru a evita eventualele neplaceri.

 

Incepeti asamblarea rulourilor construind  din margine primul rand, in linie dreapta. Dupa terminarea acestuia adaugati-le si pe celelalte eliminand cu grija denivelarile si golurile de aer prin presare. Primele rulouri aplicate au nevoie de umiditate, din acest motiv  trebuie udate o data sau de doua ori  inainte de a termina montarea tuturor componentelor.

 

Dupa ce asamblarea a luat sfarsit gazonul trebuie udat de 2-3 ori pe zi timp de minim 10 zile evitandu-se pe cat posibil traficul. La sfarsitul acestei perioade radacinile vor fi deja formate iar tunderea gazonului poate incepe.

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/7f66dbe33a3bae3456c9f8559ed7a3ce) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139