Plantele de apartament si lumina

Nivelul de lumina este in factor crucial pentru sanatatea si modul in care arata o planta. Lumina inseamna viata, pentru ca ea regleaza cele trei mari procese care au loc la nivelul plantei: fotosinteza, fototropia si adaptarea la ciclul de lumina.

aspidistra

cissus

chamaedorea

aspidistra

cissus

chamaedorea

Fotosinteza este procesul prin care plantele transforma energia primita prin lumina in hrana. Ca toate fiintele vii, si plantele au nevoie de hrana; ele folosesc energia soarelui pentru a-si "fabrica" zahar prin procesul fotosintezei. Energia primita prin lumina, dioxidul de carbon si apa interactioneaza cu pigmentul verde al plantei, clorofila, pentru a produce zahar si oxigen, care apoi este eliberat in atmosfera, alimentand ce amai mare part edin patura de oxigen a plantei.

Fototropia este inclinarea naturala a plantelor de a creste inspre sursa de lumina. Plantele chiar se inclina inspre ferestre, asa ca ghivecele trebuie rotite din cand in cand, sau mutate, pentru a primi cantitati egale de lumina. Altfel, planta se va dezvolta excesiv in partea in care primeste lumina puternica si slab in partea din umbra.

Adaptarea la ciclul de lumina este raspunsul innascut al plantei la mediul in care traieste. Chiar si plantele de apartament se dezvolta mai bine intr-un ciclu de intuneric si lumina care sa semene cat mai mult cu cel din habitatul lor natural. Unele plante infloresc daca zilele sunt mai lungi, cand primesc 14 ore de lumina sau chiar mai mult, in timp ce altele infloresc cand zilele sunt mai scurte si beneficiaza de cel putin de 14 ore de intuneric.

Plantele sunt absolut dependente de lumina pentru a supravietui, prin urmare, este crucial sa stim ce plante prefera mai multa lumina si care mai putina, pentru a le alege pe cele potrivite cantitatii de lumina din casa dvs.

Plante recomandate
Desi plantele se pot adapta la diferite nivele de lumina, inclusiv la lumina scazuta, ele nu vor inflori si nu se vor dezvolta optim in astfel de conditii. Cu lumina insuficienta, plantele isi consuma toata rezerva de energie si mor in cele din urma. Cand nivelul lor de energie se termina, ele nu mai pot absorbi suficienta energie pentru a-si recapata sanatatea.

Exista trei categorii des intalnite de plane, clasificate din punctul de vedere al necesitatilor de lumina, intre care se afla si cele renumite pentru foliaj si care sunt folosite in design-ul interior.

Nivel scazut de lumina:
Aglaonema maria
Aglaonema romana
Aglaonema 'Silver Queen'
Andiantum
Araucaria heterophylla
Aspidistra eliatior
Asplenium bulbiforum
Chamaedorea elegans
Chamaedorea seifrizii
Cissus antartica
Cissus rhombifolia 'Mandaiana'
Davallia species
Dracena deremensis 'Janet Craig'
Dracena deremensis 'Warnecki'
Dracena fragrans
Dracena fragrans massangeana
Dracena marginata
Epipremnum aureum
Hedera helix
Howeia forsteriana
Nephrolepsis exaltata 'Bostoniensis'
Philodendron oxycardium (cordatum)
Philodendron 'Pluto'
Philodendron 'Red Emerald'
Pleomele reflexa
Pteris
Rhapis excelsa
Sansevieria trifasciata laurentii
Schefflera actinophylla 'Amate'
Schefflera arboricola
Spathiphyllum 'Londonii'
Spathiphyllum 'Mauna Loa Supreme'
Spathiphyllum wallisii
Syngonium podophyllum 'White Butterfly'

Nivel mediu de lumina:
Anthurium 
Caryota mitis
Chrysalidocarpus (Areca) lutescens
Codiaeum variegatum 'Norma'
Dieffenbachia amoena 'Tropic Snow'
Dizgotheca elegantissima
Ficus macleilondii  Ficus Alii
Ficus benjamina
Ficus lyrata
Ficus retusa nitida
Neoclypsus
Livistonia chinensis
Philodendron 'Black Cardinal'
Phoenix Roebellini
Polyscias balfouriana
Polyscias fruticosa  Ming Aralia
Polyscias guilfoylei 'Black Aralia'
Strelitzia nicolai

Nivel ridicat de lumina:
Arecastrum romanzoffianum
Beaucarnea recurvata
Black Aralia
Bucida buceras
Cereus peruvianus
Cycas circinalis
Cycas revoluta
Eucharis grandiflora
Euphorbia lactea
Pandanus utilis
Phyllostachys aureosulcata
Pittosporum tobira
Podocarpus gracilior
Podocarpus macrophyllus
Polyscias balfouriana
Ptychosperma elegans
Veitchia merrillii
Yucca elephantipes
Zamia floridana

Articole asemănătoare

  • Zambila Woodstock – parfum dulce si colorit viu

    Soi de zambile foarte apreciate de gradinari si florari pentru coloritul lor intens, care variaza in functie de sol si lumina de la rosu deschis la mov si chiar la castaniu, mai ales daca le veti planta intr-o zona unde sa aiba multa umbra.

  • Trei plante de interior cu un parfum aparte

    Plantele de apartament aduc un plus de culoare si mult verde, mai multa energie si vitalitate, ne pot ajuta sa ne reducem nivelul de stres la capatul unei zile obositoare, au in general nevoie de putina atentie si apa si ne fac sa ne simtim mai repede "acasa".

  • Despre iarna, plante de apartament si boli

    In timpul iernii locuinta devine cel mai stabil microclimat artificial pentru noi si plantele noastre. Insa nici aici riscul de imbolnavire nu este cu desavarsire nul. Se spune ca bolile patrund cu dificultate mai mare la plantele de apartament decat la cele din gradina, dar lucrurile pot capata o turnura nefavorabila cand se face

  • Tu pe ce criterii alegi ghiveciul pentru flori?

    Atat in sens practic cat si decorativ alegerea ghiveciului este o optiune esentiala pentru plantele de apartament. Nu exista reguli pentru proiectarea containerelor de flori, afara de aceea care prevede eficientizarea proceselor biologice.

  • Aparitia alergiilor primavara

    Primavara, cu explozia de verdeata si lumina, aduce pentru unii dintre noi si alte lucruri ceva mai neplacute. Ne referim la persoanele cu probleme de respiratie, ce trec printr-un adevarat cosmar, experimentand tot felul de situatii suparatoare: ochi inrositi, nas infundat, stranut, mancarimea pielii si a ochilor, pete rosii pe piele si chiar dureri de cap. Toate acestea reprezinta simptome ale unor alergii, ce apar cu preponderenta in acest anotimp.


Warning: fopen(cache/a35852e45dc371eaa52826814a355b65) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139