Sfaturi pentru ingrijirea orhideelor

1. Inainte de orice orhideele au nevoie de soare, de multa lumina (nu si de temperaturi foarte ridicate) asa ca este recomandat sa le asezati langa geam, pe un pervaz, si cel putin in primele zile ar fi indicat sa le verificati cat mai des. Daca au suficienta lumina atunci frunzele ar trebui sa fie de un verde crud, deschis. O nuanta prea inchisa e cel mai bun semn ca orhideea nu primeste suficient soare, in vreme ce frunzele care au capatat o usoara tenta rosiatica ne indica faptul ca temperatura este mult prea ridicata pentru delicata floare. Nu o expuneti direct la lumina solara, dar un geam termopan de calitate sau o perdea nu foarte densa vor fi suficiente pentru a reduce din intensitatea luminii. 
 
2. Prea multa sau dimpotriva prea putina apa si este destul pentru ca orhideele sa nu se mai dezvolte in ritmul asteptat. Spre deosebire de multe alte flori orhideea are nevoie sa fie udata mai rar, la 5 - 10 zile (depinde mult de umiditatea din incapere si de soiul de orhidee pe care l-ati ales), dar exista si metode alternative. Ati putea sa puneti ghiveciul intr-un vas ori tavita cu apa pentru aproximativ cinci minute, iar floarea va lua atata apa cat este necesar. Sau pentru perioade mai lungi puteti aseza ghiveciul pe un strat de pietris peste care turnati apa pana il acoperiti, mentinand astfel umiditatea necesara. Oricare este varianta aleasa nu uitati ca este o floare delicata si excesul de apa este daunator. Si udati orhideea dimineata, nu seara si mai ales nu in timpul noptii. 
 
3. Nu folositi niciodata apa rece sau dimpotriva fierbinte, ci apa calduta. Si ideal ar fi sa adaugati si fertilizant (veti gasi produse speciale in magazinele de profil) pentru ca orhideele sa reziste usor si in perioada rece a anului.  
 
4. Un truc util pentru frumoasa orhidee este ca in locul ghivecelor traditionale, din ceramica sau plastic, sa folositi unul transparent, ideal un vas din sticla, pentru ca floarea sa isi dezvolte mai repede si mai bine radacinile. Cel putin teoretic nu se recomanda sa mutati prea des planta dintr-un ghiveci in altul (poate sa ramana in cel in care ati cumparat-o chiar si doi ani) dar cand este necesar trebuie sa respectati cativa pasi simplu. Astfel, dupa ce planta nu mai are flori veti indeparta prin taiere radacinile uscate, planta se muta in ghiveciul mai mare si se taseaza putin. 
 
5. Mai ales in prima perioada de viata - dar si mai tarziu - orhideea ar avea nevoie de sustinere, in special daca este un soi cu flori mari, grele, puternice. Pur si simplu infigeti in pamantul din ghiveci tije subtiri (betisoare din lemn sau plastic) de care sa legati cu grija planta pentru a-i oferi un sprijin cand incepe sa se dezvolte.

Foto: publicdomainpictures.net

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/cf640912d2270fcb4416e6c7acee7fbf) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139