Torenia founieri sau flori gingase in ghiveci

torenia imagini flori

Denumire stiintifica: Torenia fournieri

Familie: Scrophulariaceae

Origine: Zonele tropicale si subtropicale ale Asiei si Africii

 

Aspect si prezentare: Planta erbacee, cu port de tufa compacta si crestere joasa, Torenia fournieri se cultiva ca planta de interior. Are frunzele de culoare verde intens, simple, ovale si cu margini crestate. Florile de diverse culori, cu aspect usor tubular, au la exteriorul petalelor nuante ceva mai inchise decat restul corolei, iar interior un ochi galben.

 

Conditii de cultivare/ingrijire: Facand parte din categoria plantelor erbacee, are o crestere rapida urmata de o inflorire bogata si relativ lunga.

 

Necesita lumina abundenta pentru a forma o tufa bogata si pentru a inflori, dar trebuie ferita de razele directe ale soarelui.

Are foarte mare nevoie de apa, atat din udare cat si sub forma umiditatii atmosferice. Udarea trebuie facuta periodic, astfel incat pamantul sa nu fie lasat sa se usuce complet. Trebuie avut grija ca apa sa nu stagneze in farfurioara ghiveciului si nici pamantul sa nu fie imbibat prea tare, excesul de apa fiind total neindicat pentru planta.

Din aceasta cauza, substratul ales trebuie sa fie deosebit de poros, afanat, sa aiba un drenaj excelent, astflel incat sa nu se acumuleze surplus de apa  la nivelul radacinilor. Un pamant bogat in humus sau un compost bogat de gradina fiind doua optiuni la fel de bune.

In perioada de vegetatie apreciaza o fertilizare usoara. Un ingrasamant complex pentru plante cu flori, aplicat la fiecare 2 saptamani, prelungeste perioada de inflorire

 

Inmultirea se realizeaza primavara devreme, prin seminte semanate in propagatoare la lumina si caldura de fond. Are nevoie de doua transplantari pana la asezarea definitiva in ghiveci.

O alta metoda de propagare mai rapida a Toreniei, o reprezinta butasirea lastarilor terminali, in substrat usor pe baza de turba. Acestia inradacineaza repede dupa care se pot planta in ghivece largi sau in jardiniere.

 

Perioada de inflorire  se desfasoara pe tot parcursul verii, cu incepere din luna iunie.

 

Sfaturi speciale: Planta trebuie ferita de curentii reci de aer care pot provoca pierderea bobocilor.

In timpul verii, necesita foarte mare atentie in privinta udarii, pamantul putandu-se usca foarte repede.

 

Varietati ale speciei: T.f. Grandiflora, T.f. Alba - cu flori albe, T.f. Compacta Nymphe - varietate pitica.

 

GradinaMea.ro/V.S

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

copyright

Articole asemănătoare

  • Sase greseli pe care nu trebuie sa le faci in gradina

    Tineti un “jurnal de gradina”, unde sa va notati, eventual insotind randurile cu diagrame si desene, ce si cand ati plantat, unde, cum s-au dezvoltat trandafirii, daca bujorii au avut suficienta lumina si apa, cat mai aveti (estimativ) pana la prima recolta de rosii sau primele mere. In afara aspectului practic puteti sa lipiti din loc in loc si fotografii, pentru a va aminti mai tarziu cum arata gradina la inceput.

  • Rododendronul Hania

    Cu numeroase flori mari, in doua culori, cu nuante pastelate, de la alb pur la un roz intens, in contrast interesant cu frunzele de un verde inchis si textura lucioasa, aceasta varietate de rododendron este una dintre cele mai bune alegeri daca vreti un arbust usor de intretinut, nu foarte inalt, rezistent atat la boli si daunatori cat si la vremea rece sau seceta.

  • Flori de Amaryllis pentru un farmec tomnatic in casa

    Amaryllis, planta care poarta stiintific denumirea de Hippeastrum, provine tocmai din America de Sud si este o planta bulboasa, perena. Ca urmare a acestui lucru, pentru a ne bucura de minunatele ei flori, trebuie sa ii acordam ingrijiri cu totul speciale.

  • Flori in ghiveci - liliacul japonez

    Perioada de inflorire se desfasoara pe parcursul lunilor aprilie si mai, dupa care incep sa se formeze fructele sub forma de bace mici, de culoare rosie. Acestea persista pe ramuri din septembrie pana in primavara, oferind plantei pe toata perioada rece un aspect decorativ deosebit.

  • Spathiphyllum, planta tropicala de interior

    Planta extrem de populara printre iubitorii de specii cu flori, Spathiphyllum, imprumuta intotdeauna din eleganta florilor si frunzisului sau oricarui spatiu in care este asezata.


Warning: fopen(cache/cbccb653af68477cb3a93299f3c3ce1b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139