Gradinamea.ro Homepage Adauga la favorite Seteaza homepage
Demo magazin virtual Publicitate:

Printeaza acest articol Recomanda acest articol

Torenia founieri sau flori gingase in ghiveci

torenia imagini flori

Denumire stiintifica: Torenia fournieri

Familie: Scrophulariaceae

Origine: Zonele tropicale si subtropicale ale Asiei si Africii

 

Aspect si prezentare: Planta erbacee, cu port de tufa compacta si crestere joasa, Torenia fournieri se cultiva ca planta de interior. Are frunzele de culoare verde intens, simple, ovale si cu margini crestate. Florile de diverse culori, cu aspect usor tubular, au la exteriorul petalelor nuante ceva mai inchise decat restul corolei, iar interior un ochi galben.

 

Conditii de cultivare/ingrijire: Facand parte din categoria plantelor erbacee, are o crestere rapida urmata de o inflorire bogata si relativ lunga.

 

Necesita lumina abundenta pentru a forma o tufa bogata si pentru a inflori, dar trebuie ferita de razele directe ale soarelui.

Are foarte mare nevoie de apa, atat din udare cat si sub forma umiditatii atmosferice. Udarea trebuie facuta periodic, astfel incat pamantul sa nu fie lasat sa se usuce complet. Trebuie avut grija ca apa sa nu stagneze in farfurioara ghiveciului si nici pamantul sa nu fie imbibat prea tare, excesul de apa fiind total neindicat pentru planta.

Din aceasta cauza, substratul ales trebuie sa fie deosebit de poros, afanat, sa aiba un drenaj excelent, astflel incat sa nu se acumuleze surplus de apa  la nivelul radacinilor. Un pamant bogat in humus sau un compost bogat de gradina fiind doua optiuni la fel de bune.

In perioada de vegetatie apreciaza o fertilizare usoara. Un ingrasamant complex pentru plante cu flori, aplicat la fiecare 2 saptamani, prelungeste perioada de inflorire

 

Inmultirea se realizeaza primavara devreme, prin seminte semanate in propagatoare la lumina si caldura de fond. Are nevoie de doua transplantari pana la asezarea definitiva in ghiveci.

O alta metoda de propagare mai rapida a Toreniei, o reprezinta butasirea lastarilor terminali, in substrat usor pe baza de turba. Acestia inradacineaza repede dupa care se pot planta in ghivece largi sau in jardiniere.

 

Perioada de inflorire  se desfasoara pe tot parcursul verii, cu incepere din luna iunie.

 

Sfaturi speciale: Planta trebuie ferita de curentii reci de aer care pot provoca pierderea bobocilor.

In timpul verii, necesita foarte mare atentie in privinta udarii, pamantul putandu-se usca foarte repede.

 

Varietati ale speciei: T.f. Grandiflora, T.f. Alba - cu flori albe, T.f. Compacta Nymphe - varietate pitica.

 

GradinaMea.ro/V.S

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

copyright

Alte articole

GradinaMea in luna ianuarie – sfaturi generale
Perioada minunata si plina de farmec a Craciunului a luat sfarsit, iar daca am imbodobit un brad natural plantat in ghiveci
Maslinul
Maslinul este una din cele mai vechi plante de cultura. Pomisorii tinuti in ghiveci se bucura si radiaza de sanatate daca vara sunt tinuti in aer liber. Despre aceste plante se vorbeste
Flori in ghiveci - liliacul japonez
Perioada de inflorire se desfasoara pe parcursul lunilor aprilie si mai, dupa care incep sa se formeze fructele sub forma de bace mici, de culoare rosie. Acestea persista pe ramuri din septembrie pana in primavara, oferind plantei pe toata perioada rece un aspect decorativ deosebit.
Spathiphyllum, planta tropicala de interior
Planta extrem de populara printre iubitorii de specii cu flori, Spathiphyllum, imprumuta intotdeauna din eleganta florilor si frunzisului sau oricarui spatiu in care este asezata.
Aphelandra
Aphelandra este un arbust mereu verde, originar din America central-meridionala, care in natura poate ajunge la inaltimea de 2-3 m., in timp ce atunci cand este cultivat in ghiveci ajunge la dimensiuni cuprinse intre 50 si 60 de centimetri. Are tulpini carnoase, pe care cresc multe frunze ovale, colorate verde intens, lucioase si cu nervuri deschise la culoare, albe sau galbene, care au inspirat si denumirea populara a arbustului, planta-zebra. Florile sale sunt grupate sub forma de spic, in varful tulpinii. Acestea au in general culoarea galbena, insa exista si varietati ale caror flori sunt portocalii, rosii sau roz. Aphelandra este o planta eleganta, deosebita prin aspectul sau. Arbustul isi poate pastra frumusetea si eleganta mult timp daca este intretinut in mod corespunzator si daca i se asigura mediul propice dezvoltarii.