Trucuri si secrete pentru o gradina frumoasa

1. Variante de ingrasaminte naturale? Sunt destule, si cel putin la inceput daca nu este un sol deosebit de arid nici nu aveti nevoie de solutii costisitoare si de sinteza. Iarba ramasa dupa ce tundeti gazonul este foarte buna pentru a fertiliza pamantul din gradina, amestecand-o pur si simplu cat este inca proaspata si plina de seva. Cafeaua macinata sau cojile de oua sunt si ele usor de folosit si de gasit, iar solul va fi mai fertil, cu mai multe minerale si vitamine.  
 
2. Va plac trandafirii? Va doriti sa fie mai puternici, mai rezistenti, iar culorile mai intense? O solutie la indemana este cafeaua macinata adaugata in solul in care plantati trandafirii. Cafeaua sa fie pe cat posibil organica, fara aditivi, arome adaugate, si proaspat macinata, iar rezultatele ar trebui sa va surprinda. O alta varianta este sa ingropati coji de banane la radacina tufisurilor pentru un plus de potasiu si minerale. 
 
3. Un truc pentru o recolta de tomate dincolo de asteptari: udati vrejurile in fiecare zi, la aceeasi ora (pe cat posibil), preferabil cat mai de dimineata in special in perioadele secetoase, cand planta va avea nevoie de apa toata ziua. O solutie pentru rosii cat mai rezistente este sa maruntiti coji de oua si sa le puneti atat in gaurile in care plantati vrejurile, cat si in jurul acestora. Astfel tomatele vor avea calciu, iar cojile de ou vor tine melcii la distanta. Tot pentru calciu mai puteti folosi si laptele praf in acelasi mod. Si pentru rosii mai dulci puneti in sol bicarbonat de sodiu. 
 
4. Insectele pot fi un dusman de temut in gradina, si exista o gama larga de solutii chimice pe care le puteti pulveriza pe plante sau in aer, in speranta ca veti indeparta daunatorii. In lipsa lor puteti incerca insa variante casnice, cu siguranta mai putin toxice decat cele din magazine si adesea surprinzator de eficiente. Impotriva tantarilor, spre exemplu, da rezultate un amestec de ulei esential de levantica sau lamaie cu apa, totul pus intr-o sticla cu pulverizator. Proportiile ar trebui sa fie de o parte de ulei la sapte sau chiar opt de apa. Tot contra tantarilor puteti folosi si extract de vanilie, cat mai pur, pe care il pulverizati in amestec sau il puneti pe o farfurioara. 
 
5. Trebuie sa udati lent radacinile plantelor, si nu aveti suficient timp la dispozitie. In locul unor solutii din magazinele specializate (marele dezavantaj fiind pretul) puteti improviza. Luati cateva sticle de plastic de dimensiuni diferite, gauriti-le pe toate partile cu un cui sau o furculita cu dinti grosi si ingropati-le in pamant, lasand gura afara. Cand aveti nevoie sa irigati lent gradina pur si simplu puteti sa umpleti cu grija sticlele - plasate langa plantele care au nevoie - si sa lasati apa sa se scurga treptat in pamant. 
 
6. Cand sunt folosite multa vreme ghivecele ajung sa aiba in interior depuneri albe de sare, mai greu de indepartat si nu tocmai folositoare solului si prin extensie plantelor. Amestecati apa, otet alb si spirt in parti egale, turnati solutia pe zonele albite si frecati usor cu o perie cu peri de plastic. Puteti sa le folositi pentru alte plante dupa ce s-au uscat bine.  
 
7. Nici zatul de cafea nu trebuie aruncat daca il puteti folosi in gradina. Pus in apropierea plantelor tine la distanta daunatori ca melcii sau furnicile, previne in buna masura infectarea cu diverse ciuperci si este la randul sau un excelent fertilizator pentru sol. 

Foto: absfreepic.com

Articole asemănătoare

  • Cinci trucuri pentru o gradina frumoasa

    In lipsa unui suport special luati o jumatate de lamaie sau portocala din care ati scos pulpa, ramanand doar coaja groasa. Umpleti cu sol fertil, udati putin, plantati rasadul ales si lasati-l pana incepe sa creasca. Atunci cand este gata sa fie plantat il mutati cu tot cu "ghiveciul" organic, iar cand se va descompune coaja de portocala sau lamaie va da un plus nutritiv tinerei plante.

  • Trucuri neobisnuite pentru o gradina frumoasa

    Aveti probleme cu buruienile si nu doriti sa folositi erbicide traditionale? O solutie simpla, usor de folosit si la indemana este banalul otet. Alegeti un otet bio, de buna calitate, pe care il puneti intr-o sticla cu aspersor, si stropiti toate buruienile pe care le vedeti.

  • Sfaturi pentru o gradina de interior

    Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate.

  • GradinaMea cat mai aproape de natura

    Pentru a avea o gradina frumoasa trebuie sa depunem efort zilnic pentru a o intretine si sa fim pasionati,

  • Pregatirea gradinii pentru iarna

    Cand noptile de toamna devin tot mai reci trebuie sa incepeti pregatirile pentru iarna. Astfel nu veti avea doar in anotimpul rece o gradina frumoasa. Primavara, cu mult mai putine eforturi plantele din gradina dumneavoastra vor fi sanatoase, avand totodata si un aspect placut ce va da culoare peisajului general.


Warning: fopen(cache/48753dcea8bb3bd167a048dcfc405a7e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139