Untul pamantului -un remediu fitoterapeutic de succes

xmlns:o="urn:schemas-microsoft-com:office:office">

 

 

Denumire stiintifica: Tamus communis

 

Fimilie: Dioscoreaceae

 

Denumire populara: untul pamantului, fluieratoare, brie, usoarea-pamantului, vita-neagra

 

 Descrierea plantei:  Tamus communis este dupa cum indica si numele o planta adesea intalnita in partile noastre, ce creste la marginea padurilor, in luminisuri si uneori pe marginea drumurilor de tara. Tulpina sa atinge inaltimea de 3,5 m, iar frunzele ii sunt de un verde intens si in forma de inima. Florile care cu greu pot fi zarite din cauza dimensiunilor reduse si a culorii lor se metamorfozeaza toamna in fructe (bobite) rosiatice.

 

Proprietati terapeutice: Radacina de consistenta untoasa in interior este partea cea mai intrebuintata in scopuri terapeutice. Untul pamantului are calitati antireumatice, diuretice, purgative si rubefiante fiind o sursa greu de egalat in ceea ce priveste continutul de saponine, oxalat de calciu, alcaloizi si histamina. Ingerata aceasta produce tulburari digestive si nervoase destul de grave, de aceea medicina traditionala o recomanda pentru uz extern, in caz de:  reumatism, sciatica, sinuzita, pneumonie, bronsita, acneecontuzii, dermatoze purpurice, dureri diverse, echimoze si altele.   

 

 Precautii: Chiar si in uzul extern radacina de untul pamantului poate provoca puternice reactii alergice cutanate la persoanele cu pielea sensibila. Daca nu ati mai folosit niciodata planta ca remediu, la inceput aplicati pasta cu prundenta pe o surafata restransa a pielii.  Doar daca nu apar reactii alergice puteti creste progresiv aria pe care doriti sa o tratati.

 

 

 Sursa foto

 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Ce putem vindeca folosind ceaiul de musetel

    Ceaiul de musetel pentru un remediu clasic pentru durerile de dinti sau gingii, pentru tratarea aftelor sau a leziunilor superficiale din cavitatea orala. Se bea cate o gura de ceai care se tine pe locul afectat sau se poate aplica o compresa din tifon, imbibata in infuzie, preferabil fara zahar sau miere. In plus improspateaza respiratia si reduce placa bacteriana.

  • Cum puteti folosi resturile din bucatarie in gradina

    Cojile de ou ajung invariabil sa fie aruncate, dar pot fi utilizate in gradina pentru a oferi pamantului un plus atat de necesar de calciu, fie ingropate in sol in apropiere de flori, legume sau arbusti, fie tinand cojile in apa si folosind apoi lichidul pentru a stropi gradina.

  • Red Magic - un soi special de zambile

    Soi de zambile cu un parfum puternic, dulceag, seducator, numeroase inflorescente in forma de stea cu petale de un rosu deschis spre roz si centru alb, Red Magic este una dintre cele mai frumoase flori pe care le puteti planta intr-o gradina mai mica sau un ghiveci, usor de intretinut si care se adapteaza repede oricarui climat si sol.

  • Un par stralucitor cu ceai de musetel si lamaie

    A avea un par stralucitor oricand a devenit pur si simplu o necesitate. Pentru a avea un par stralucitor pe tot parcursul zilei, puteti incerca un remediu natural cu ceai de musetel.

  • Balsam pentru picioare, preparat acasa

    Prepararea acasa a unui balsam pentru picioare este un remediu simplu de a va ingriji picioarele. Acest balsam actioneaza eficient asupra zonelor afectate ale picioarelor, contribuind totodata la calmarea lor.


Warning: fopen(cache/d6bf0332b2a496c83c1e78a1ddb5f1d1) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139