Va place sa beti ceai?

1. Sunt peste 3000 de tipuri de ceai in toata lumea, si este cea mai consumata bautura dupa apa. Iar daca beti frecvent ceai negru sau verde trebuie sa stiti ca in timp acestea reduc nivelul de stres al organismului. Iar datorita antioxidantilor din ceai (indiferent de tipul acestuia) consumul regulat ajuta la refacerea celulelor, este util in curele de slabire, folositor la prevenirea bolilor cardiovasculare si a anumitor tipuri de cancer, in cazurile de osteoporoza si chiar pentru a reduce riscul de diabet. Mai mult, ceaiul s-a dovedit un bun antiinflamator si are un usor efect dezinfectant.  
 
2. In fiecare an in lume se produc peste trei milioane de tone de ceai. China ramane cel mai important producator, fiind urmata de Sri Lanka si Kenya. Din toate aceasta cantitate uriasa ceaiul negru reprezinta aproximativ trei sferturi, fiind cel mai popular in Statele Unite, Marea Britanie si in restul Europei, in vreme ce chinezii si japonezii prefera ceaiul verde. Iar cea mai bine vanduta marca din lume ramane Lipton. 
 
3. Potrivit unei dintre cele mai populare legende privind originea ceaiului imparatul chinez Shen Nung ar fi descoperit cel dintai beneficiile aduse de aceasta licoare dupa ce cateva frunze de ceai ar fi cazut in apa pe care servitorii o fierbeau pentru a o purifica. Intr-o alta povestire ceaiul ar fi fost creat de catre Bodhidharma, fondatorul scolii Zen, care ar fi atipit pentru scurta vreme dupa mai bine de noua ani de meditatie. Furios pe propria slabiciune si pentru a-si interzice sa mai doarma vreodata acesta si-ar fi taiat pleoapele, care ar fi ajuns pe pamant si s-ar fi transformat in tufe de ceai. 
 
4. Dintr-un kilogram de frunze de ceai puteti face peste 400 de cesti, iar pasionatii sustin ca este o mare greseala sa folosim deja arhicunoscutele pliculete, pentru ca reduc mult din aroma si gustul unui ceai de calitate. 
 
5. Potrivit statisticilor China ramane tara cu cel mai mare consum, dar raportat la numarul de locuitori pe primele locuri in topul celor mai mari bautori de ceai se situeaza Turcia, Irlanda si Marea Britanie. 
 
6. Ceaiul poate fi folosit si pentru tratamente cosmetice. Doua pliculete de ceai negru sau verde, tinute cateva minute si puse apoi, dupa ce s-au racit, pe pleoape reduc inflamatiile acestora sau cearcanele. 
 
7. Cea mai mare colectie de ceainice ii apartine lui Tang Yu din Quangzhou, China, si cuprinde peste 30000 de exemplare, de la cele din perioada dinastiei Song pana la cele moderne, unele dintre piese piese foarte rare. 
 
8. Ceaiul negru este numit ceai rosu in China. 
 
9. Pana in secolul al XIX-lea in Siberia era ceva obisnuit sa folosesti blocuri presate de ceai in loc de bani. 
 
10. Intotdeauna trebuie sa tineti ceaiul la distanta de condimente cu arome puternice sau cafea, pentru a-si pastra cat mai multa vreme parfumul si gustul.

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu lapte de migdale si unt de arahide

    Un smoothie cremos si aromat, bun pentru digestie, un somn mai odihnitor si o stare generala de bine. Mai ales daca va place sa va bucurati de untul de arahide de calitate, intr-un sandvis sau pur si simplu ca o gustare.

  • Smoothie energizant cu banana si cafea

    Va place cafeaua? Fierbinte, aromata, gata sa va dea energia necesara pentru o noua zi, cu sau fara zahar, frisca sau lapte, dupa gust. De ce sa nu o folositi pentru un smoothie savuros si consistent?

  • De ce este bine sa bem ceai de cuisoare?

    Infuzia de cuisoare este bogata in vitamina K, C, magneziu, antioxidanti, dar este si o buna sursa de fibre.

  • Ceai negru cu lapte si cacao

    Daca va place sa beti o cana de ceai negru fierbinte, dar si laptele cu cacao, aromat si dulce, nu trebuie sa lipseasca, puteti sa incercati o reteta in care sa va bucurati de amandoua. Pentru o aroma mai intensa este mai bine sa folositi ceai negru varsat in locul pliculetelor.

  • Sapte motive pentru care este bine sa bem ceai verde

    Aromat, plin de savoare, baut simplu, cu zahar, miere sau lapte, fierbinte sau (de ce nu) lasat sa se raceasca, ceaiul verde poate sa inlocuiasca in fiecare dimineata ceasca sau cana de cafea, racoreste si hidrateaza intregul organism atunci cand i se adauga gheata in zilele fierbinti de vara, da energie si un plus de buna dispozitie.


Warning: fopen(cache/2fcc7c3d2458a4a77718e97937d5879f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139