Abies sp.

abies sp. (brad 1)

abies sp. (brad 2) abies sp. (brad 3)

Denumire populara: brad
Familie: Pinaceae
Expunere: plin soare
Temperaturi: bradul este un arbust mereu verde care prefera zonele mai reci, desi majoritatea speciilor recomandate pentru bonsai sunt destul de tolerante la caldura.

Descriere
Bradul are o forma generala conica, ramuri dispuse pe orizontala, cele de mai jos cazand inspre pamant. In mediul lor natural pot atinge inaltimi de 12-18 metri. Foliajul este frumos colorat in nuante de albastru-gri sau verde-albastru. Bradul se aseamana cu molidul, diferenta dintre cei doi fiind ca bradul are conurile drepte pe ramuri, pe cand la molid acestea atarna.

Ingrijire si cultivare
Udare: bradul prefera pamantul putin mai uscat; udarea din abundenta face mai mult rau decat pamantul uscat de seceta.

Tratarea cu substante fertilizatoare
Bradul trebuie tratat primavara si toamna. In rest, specialistii nu au cazut de acord in ceea ce priveste frecventa tratarilor - unii recomanda sa se faca la doua saptamani, altii la o luna. Bradul prefera pamantul usor acid.

Taierea si legarea (in cazul bonsaiului)
Lastarii tineri trebuie indepartati pe masura de apar. Bradul se leaga cel mai bine primavara. Este remarcabil de versatil si se poate adapta oricarui stil de bonsai.

Transplantarea
Bradul trebuie mai intai aclimatizat pentru cultivarea in ghiveci, astfel ca trebuie plantat la inceput in ghivece mari si treptat in ghivece de dimeniuni din ce in ce mai mici. Se transplanteaza primavara sau toamna, iar ghiveciul se schimba la intervale de 2 ani. Este recomandabil sa folositi un amestec normal de pamant, desi, avand in vedere preferinta bradului pentru mediul de plantare uscat, puteti incerca si un amestec special care lasa apa sa se scurga mai usor.

Inmultirea
Prin seminte, marcotaj sau butasi, mai putin in cazul bradului pitic Abies koreana, care  nu produce conuri.

Boli si daunatori
In general bradul nu este atacat de un numar mare de daunatori, dar cei care o fac pot cauza probleme destul de grave.
Musculitele albe, de exemplu, se hramesc cu lastarii sau ramurile tinere, ducand la distorsionarea acelor de brad si la adunarea de depuneri albicioase. Arbrele va tolera un timp infestarea, dar in timp vor fi slabiti de aceasta.
Un alt daunator periculos este un vierme care traieste intr-un cocon cu dimensiunile de 5 x 7,5 cm, construit din ace de brad si alte depuneri. Insecta ierneaza in forma de oua. Ei se indeparteaza manual, iarna.
Bine-cunoscutii purici ai plantelor sunt si ei atrasi de brad si sunt mai greu de controlat datorita carapacei; se inaltura cu insecticide.
Acarienii sau paienjenii rosii ai plantelor apar mai ale sin zonele cu temperaturi ridicate si duc la ingalbenirea acelor de brad mai batrane. Insectele sunt foarte mici si dificil de observat.

In ceea ce priveste bolile de care poate suferi bradul, in general, nici una nu pune probleme dificile. Uscarea acelor si a aramurilor de brad duce la deformarea aspectului general al arborelui si la inrosirea lastarilor noi. Acele care au crescut in sezonul in care bradul a fost afectat sunt curbate si uscate. Vegetatia de la capatul ramurilor este de asemenea uscata. Ciuperca nu cauzeaza daune mari decat daca arborele este fragil. Infectarea se face vara tarziu, dela varful ramurilor, vansand inspre interior si poate aparea si pe lemn de 2 ani. Ramurile afectate trebuie indepartate.
O alta problema este cancerul ramurilor, care apare ca o pata innegrita pe scoarta si care se mareste din ce in ce mai mult. Bradul trebuie mentinut sanatos, adica udat si tratat cu substante fertilizatoare in perioadele de seceta. O alta cauza a aparitiei bolilor sunt ranile provocate de animale sau la taierea ramurilor.

Specii de brad recomandate pentru bonsai:
Abies alba (brad argintiu): ace de culoare verde inchis, conuri cilindrice.
A. concolor (brad alb, brad argintiu, brad de Colorado): poate creste pana la 24 de metri inaltime; este originar din sud-vestul Stalor Unite ale Americii. Poate fi expus in plin soare si este cel mai rezistent la seceta si caldura dintre toate speciile de brad.
A. firma (brad Momi, brad japonez): ace de culoare verde inchis, lungi de 3-4 cm. Este originar din Japonia, poate atinge inaltimi de 21 de metri in habitatul natural si este unul din brazii cei mai rezistenti la caldura.
A. homolepis (brad Nikko): ace de culoare verde inchis, lungi de 2,5 cm. Originar din Japonia, poate atinge chiar si 24 m in natura. Este rezistent la temperaturi crescute.
A. koreana (brad corean): este un specimen mic, cu ace de culoare verde inchis, mai mici de 2 cm. Este deosebit prin conurile de brad de culoare violet, stralucitoare.
A. koreana `Compact Dwarf': este o varietate de brad corean pitic, care nu face conuri.
Abies lasiocarpa (brad alpin): ace verzi-gri, lungi de 3-4 cm. Este originar din zona care se intinde din Alaska pana in Carolina de Nord. Are conuri de culoare purpurie.
A. lasiocarpa arizonica (brad pluta): are ace de culoare gri-argintie, iar scoarta are textura plutei.
A. lasiocarpa arizonica `Compacta': varietate pitica a bradului pluta, cu ace verzui-albastre.
A. nebrodensis (brad argintiu Nebrodi): specie asemanatoare cu A. alba, dar cu ace mai dense si de dimensiuni mai mici. Este originar din muntii Nebrodi din Italia si este aproape pe cale de disparitie in habitatul sau natural.
A. sacalinensis (brad Sakhalin).

Lavinia Rorich
Gradinamea.ro
aprilie 2006

Articole asemănătoare

  • Parcul National Ceahlau

    Ceahlaul este un munte legendar, un adevarat Olimp al romanilor. Aria naturala cu acelasi nume se intinde in extremitatea central-vestica a judetului Neamt, pe teritoriile administrative ale comunelor Bicazu Ardelean, Ceahlau si Tasca si al orasului Bicaz.

  • Rezervatia codrul secular Glodeasa

    Inaintand spre Muntii Baiului pe Valea Doftanei, in amonte de satul Traisteni drumetul intalneste codrul secular Glodeasa si rezervatia cu acelasi nume.

  • Aria Protejata Poda, Bulgaria

    Aria Protejata Poda se gaseste la cativa kilometri departare de Bourgas, pe drumul catre Sozopol. In ciuda dimensiunilor reduse, este una dintre cele mai apreciate atractii bulgare aflate pe litoralul Marii Negre si poate constitui oricand un popas pentru turistii romani.

  • Daunatorii plantelor

    Paduchele lanos (Pseudococcus sp.) , Paduchele testos (Lecanium sp., Diaphes sp., Saisseia sp.) , Afidele ( Aphis sp., Myzus sp.) sau paduchii (pot fi si verzi, negrii, galbeni sau cenusii), Musculita alba (Trialeurodes vaporariorum) , Tripsul (Thrips sp, Thaeniothrips sp.) , Acarieni (Tetranychus, Rhizoglyphus, Tarsonemus) - acestia sunt doar cativa dintre plantele daunatoare ale pantelor.

  • Micozele

    Micozele care pot aparea la plante sunt diverse si exista metode eficiente de combatere a acestora pentru a va salva plantele de la moarte.


Warning: fopen(cache/39f07dff129472e2eab28d2f5efe18fe) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139