Agenti patogeni

 

Mana cartofului reprezinta pentru intreaga lume una dintre cele mai distructive boli ale plantelor de cultura, cauzand culturii cartofului pierderi de bilioane de dolari in fiecare an.

Patogenul care o provoaca este Phytophthora infestans, determinand boala foliajului si a fructelor, la o serie de specii din Solanaceae , indeosebi la cartof si tomate.

Micotoxinele sunt metaboliti fungici, toxici, care adesea se gasesc in produsele agricole cauzand probleme de sanatate vertebratelor. Astfel de micotoxine sunt trichotecenele - sesquiterpene epoxidate produse de specii de Trichothecium, Fusarium, si Myrothecium si care actioneaza ca potentiali inhibitori ai sintezelor proteice la eucariote.

Printre speciile de Fusarium care produc astfel de trichotecene ce ataca o gama larga de specii de plante, sunt incluse: F. acuminatum, F. crookwellense, F. culmorum, F. equiseti, F.graminearum, F. lateritium, F. poae, F. sambucinum si F. sporotrichioides.

Micotoxinele joaca un rol important in manifestarea bolii, iar reducerea toxicitatii lor poate preveni sau reduce boala in planta, in special in seminte, atunci cand planta este o cereala. In fermele de animale dar si pentru om, micotoxicozele acute si cele cronice sunt asociate consumului de grau, secara, orz, orez si porumb, contaminate cu specii de Fusarium care produc micotoxine trichothecene.

Exista si o asociere intre anumite boli epidemice si consumul de seminte infectate cu specii de Fusarium, care produc trichothecene.

Articole asemănătoare

 • Produsele lactate fermentate si sistemul imunitar

  Produsele lactate sunt corelate cu mentinerea sistemului osos in paramteri normali, in baza aportului constant de calciu. Stiti ce se poate intampla daca obisnuiti sa consumati cu regularitate lapte prins, iaurt sau branza si apoi, deodata, incetati sa o mai faceti?

 • Bolile vinurilor

  Vulnerabilitatea prezentata de vinul preparat in gospodarie apare inca din timpul procesului de obtinere a acestuia.

 • Compostul, aurul negru al gradinarilor

  Compostul este adesea numit "aurul negru", intrucat reprezinta o resursa pretioasa folosita pentru dezvoltarea si sanatatea plantelor.

 • Sucul de catina, hranitor si sanatos

  Sucul de catina este o bautura hranitoare, cu un continut foarte bogat de vitamine, in special de vitamina C si carotenoide.

 • Microorganismele, cauza multor boli

  Agentii patogeni ataca si distrug celulele si tesuturile gazda, intr-un mod direct sau indirect, prin producerea anumitor toxine.


Warning: fopen(cache/d44f164f57dbbf9619ae960877010a98) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139