Arbustul Cotinus pentru amenajarea gradinilor
Foto: GradinaMea.ro/V.S.
Denumire stiintifica: Cotinus
Denumire sinonima: Rhus cotinus
Familie: Anacardiaceae
Origine: Sud-Estul Statelor Unite ale Americii, Europa, Nordul si Centrul Asiei
Arbust cu port stufos si elegant, Cotinus este cautat si apreciat in special de cei ce indragesc gradinile rustice, datorita frunzelor sale mari, late, de forma ovala, asezate pe ramuri asemeni petalelor unei flori si coloritului deosebit al acestora.
Conditii de ingrijire/cultivare
Cotinus nu este foarte pretentios in privinta conditiilor de cultivare.
Asigurati-i o pozitie foarte insorita in gradina dumneavoastra, si mai ales ferita de curenti puternici de aer. Lumina intensa il va ajuta sa dezvolte un frunzis foarte bogat, in culori deosebite si intense.
Desi tolereaza o gama larga de temperaturi, totusi nu are nevoie de foarte multa caldura. Se descurca foarte bine intre 14 si 28 grade Celsius, tolerand pentru perioade scurte si cateva grade in afara limitelor mentionate.
Udarea este una din conditiile pentru care nu este bine sa faceti rabat. Lipsa apei sau insuficienta udarilor, in perioada verilor caniculare, va afecta cresterea frunzisului si implicit formarea coroanei decorative.
In restul anului, udarea se va face cu moderatie, avandu-se grija sa nu se suprasatureze solul la nivelul radacinilor.
Nu are nevoie de umiditate ridicata, dar pretinde un spatiu foarte bine aerisit. Lipsa unei ventilatii corespunzatoare in gradina, pe fondul unei uscaciuni exagerate a aerului va duce la uscarea frunzelor si va mari riscul unor invazii de insecte.
Se poate planta in orice tip de substrat, Cotinus tolerand aproape orice pamant de gradina.
Interesant este poate faptul ca un pamant foarte fertil sau ingrasat excesiv va influenta in mod negativ coloritul frunzisului, va dezvolta arbustul pe verticala in mod exagerat, dar ii va slabi rezistenta la daunatori. Prin urmare, un pamant obisnuit este de preferat oricarui sol imbogatit , fiind astfel contraindicata orice operatiune de fertilizare.
Inflorirea nu este foarte spectaculoasa, ci mai degraba interesanta, cu inflorescente bogate, paniculate, de 15 - 30 cm, de culoare gri-galbuie sau roz si aspect pufos.
Se inmulteste prin butasi de varf sau lastari cu calcai, semilemnificati. Procedura de butasire este relativ dificila, fiind necesare conditii de caldura si umiditate controlata.
Trucuri si sfaturi speciale:
Tundeti ramurile uscate sau inghetate, primavara si toamna si mentineti prin taieri de corectare a coroanei un aspect elegant si simetric.
Protejati trunchiul de inghet si de vanturile puternice din timpul iernii.
Alte specii si varietati: C.coggygria, C.obovatus.
GradinaMea.ro/V.S.
Articole asemănătoare
-
Vase goale pentru amenajarea gradinilor de vara
In timpul verii, gradina cu flori decorative din zona temperata prezinta cele mai mari similitudini cu gradina de tip mediteranean. Temperaturile ridicate si durata zilelor sunt principalii factori responsabili de acest fapt.
-
Incursiune in trecutul gradinilor botanice
Cine nu a auzit de Gradinile suspendate din Babilon, enumerate printre Cele sapte minuni al lumii antice, care au fost construite de regele Nabucodonosor al II-lea pentru una dintre sotiile sale?
-
Gradinile Boboli, Florenta
Indata ce familia Medici a ajuns sa posede Palatul Pitti din Florenta in anul 1550, preocuparea pentru amenajarea armonioasa a gradinilor Boboli, aflate in spatele acestuia, avea sa creasca.
-
5 sfaturi pentru orice gradina
Sa aveti grija de gradina dumneavoastra pentru un aspect placut, pentru florile preferate si pentru legumele sanatoase daca gradinaritul organic nu vi se pare a fi dificil, poate fi una dintre cele mai relaxante activitati.
-
Idei pentru amenajarea gradinii pe gustul copiilor
Gradinile perfecte sunt extrem de plictisitoare pentru cei mici. De aceea atunci cand familia se mareste, la un moment dat este bine sa luam in considerare si dorintele copiilor atunci cand este vorba de amenajarea gradinii