Cancerul bacterian al viei

Boala este produsa de bacteria Agrobacterium imefaciens care traieste in sol si patrunde in tesuturi, prin rani. Se manifesta pe elemetele lemnoase ale butucului (coarde, cordoane, tulpini etc.), prin aparitia la suprafata organelor a unor tumori de dimensiuni variabile, acoperite cu un tesut buretos, specific. In general, tumorile se formeaza la punctul de altoire, in zonele in care coardele au fost ranite (prin rasucire, grindina, rupere etc). Prezinta atacuri mai intense plantatiile situate pe terenuri grele, compacte, umede, reci, cu aciditate ridicata, fertilizate unilateral, in exces cu azot si afectate de ingheturi puternice in timpul iernii.

Masuri de prevenire si combatere. Se evita amplasarea plantatiilor pe terenuri grele, reci, cu exces de umiditate. In cazul fertilizarii cu ingrasaminte minerale, dozele de potasiu vor fi superioare celor de azotat. La plantare se vor folosi numai vite sanatoase. Cele ce prezinta simptome ale acestei boli se elimina de la plantat. In timpul perioadei de repaus sint necesare tratamente cu Dibutox (1%) sau Formol (2%).

Articole asemănătoare

 • Gazania - regele de cupru al toamnei

  Gazania este o planta de toamna inrudita cu floarea soarelui, apreciata indeosebi pentru forma si coloritul spectaculos al petalelor. Oricunde s-ar gasi, aceasta inveseleste si bine dispune persoanele din preajma.

 • Fructul pawpaw, desertul favorit al lui George Washington

  Stiati ca fructul pawpaw (Asimina triloba) este nativ in sud-estul Statelor Unite si se aseamana covarsitor cu bananele? Cel ce avea sa devina desertul favorit al lui George Washington a fost intaia data mentionat in raportul unei expeditii din secolul XVI.

 • Painea alba - un aliment daunator

  Desi produsele consumate pe parcursul unei saptamani si al unei zile sunt permanent diversificate, exista o categorie de alimente a caror utilizare este neintrerupta: produsele de panificatie.

 • Legumele si fructele previn cancerul

  Dietele vegetariene au avut si au in continuare multe efecte pozitive asupra sanatatii noastre. Multe studii au confirmat ca vegetarienii se bucura de o sanatate mai buna si sunt ocoliti de bolile grave precum cancerul.

 • Scurt istoric al castanelor de toamna

  Castanul (Castanea) este un gen al clasei de foioase si arbusti ce face parte din familia Fagaceae.


Warning: fopen(cache/1177c280ffd2902e128f33bb88c9db3d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139