Cand stim ca solul este pregatit pentru primavara?


Echinoctiul petrecut doar cu o saptamana in urma aducea tuturor vestea instalarii definitive a primaverii in tara. De acum avem absolut toate motivele sa intram deplin in rolul de gradinari, insa ca in orice activitate complexa, si aici este foarte important sa cunoastem prioritatile. Solul – baza tuturor lucrarilor - cu siguranta este una dintre ele.

Care este cel mai potrivit moment pentru a incepe sa lucram pamantul din gradina? Majoritatea se grabesc si comit o mare greseala. Daca pamantul este saturat cu apa rezultata din scurgerea zapezilor sau ploilor de primavara, acesta este usor de compactat sub orice obiect sau lucru care exercita presiune asupra sa. 

Semintele sadite intr-un sol tasat, compact, vor izbuti mai greu sa incolteasca si sa rasara dupa calendarul normal. Radacinile plantelor prind si cresc mai bine in sol afanat, cu textura rarefiata, dupa cum atentioneaza cei mai multi specialisti. Pe de alta parte, suprafata solurilor tasate cu umiditate sporita, nu permite circulatia fireasca a aerului prin interiorul solului.

Chiar daca pare un non-sens, aceasta intrepatrundere exista in realitate si joaca un rol chiar important in viata plantelor. Pe cat de nociva este lipsa unei cantitati suficiente de aer in sol, pe atat de nociva este prezenta “bulelor” de aer ramase captive in apropierea radacinilor. Cum stim daca solul din gradina este suficient de uscat pentru a putea fi lucrat?

Cea mai buna varianta este aceea traditionala. Extrage cu ajutorul unei cani metalice o mostra de sol. Incearca sa formezi cu mainile un bulgare. Daca se sfarama foarte usor, sau mai mult, nu-si mentine forma pe care o doresti, inseamna ca solul este gata pentru interventii. Daca se modeleaza usor intr-o sfera si se rupe in bucati mari inseamna ca pamantul contine inca destul de multa apa iar riscul de a compromite culturile este mare.

Solul argilos, care este prea umed, il veti recunoaste imediat dupa caracteristica flexibilitatii. In termeni de specialitate, un sol “foarte umed” este un sol care prezinta umiditate de 75-100%. Solul argilos poate fi modelat in “bulgari” chiar si cand umiditatea atinge procentul de 50% . Din aceasta cauza nu este recomandat sa fie folosit ca baza pentru culturi.     

Sursa foto: southsidegardencentre.co.nz

I. C.

Articole asemănătoare

  • Sapte alimente pentru oase puternice si sanatoase

    1. Laptele: prima recomandare atunci cand ne dorim sa avem oase puternice si rezistente, laptele integral sau degresat (daca vrem sa reducem totusi numarul de calorii) este esential pentru sanatatea intregului organism.

  • Garoafa, floarea celor nascuti in ianuarie

    Toti cunoastem garoafele pentru ca fiecare am daruit candva un buchet de garoafe, insa putini stim ca ea este prin excelenta floarea persoanelor nascute in luna ianuarie.

  • Activitati de toamna in gradina

    Anotimpul tomnatic este ideal pentru a da startul pregatirii gradinii pentru iarna. Lunile septembrie si octombrie nu sunt foarte friguroase si aveti oportunitatea sa iesiti in gradina cat inca vremea este relativ prietenoasa, pentru a aranja straturile inainte de venirea inghetului.

  • Alimentele din gradina sanatoase pentru creier

    In timpul anului scolar, cand suntem suprasolicitati din cauza examenelor, cand avem zile stresante si obositoare la servici sau in viata de zi cu zi, trebuie sa stim ca pe langa corpul nostru care are nevoie de vitamine si minerale si creierul nostru necesita o alimentatie sanatoasa pentru a ramane activ.

  • Importanta rotatiei culturilor de plante

    Rotatia culturilor de plante este necesara pentru limitarea daunatorilor si pentru fertilizarea solului din gradina; pentru aceasta trebuie sa cunoastem familia din care face parte planta culturii actuale.


Warning: fopen(cache/d6dfc2637dbdb7d8d275693459eb4845) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139