Clivia miniata - Crinul iernii

Clivia

 

 

Denumire stiintifica: Clivia miniata

 

Denumiri comune: Crinul rosu, Crinul iernii, Crin de camera

 

Familie: Amaryllidaceae

 

Origine: Africa de Sud

 

Aspect si prezentare:

 

 Planta erbacee, cu frunze arcuite, lungi (40-50 cm) si lanceolate, asemanatoare cu niste curele late, dispuse sub forma de evantai pe un trunchi scurt, Clivia miniata impresioneaza prin florile sale deosebite, de culoare portocaliu intens, rosu-oranj sau galben. Acestea au forma de cornet sau trompeta, sunt grupate in inflorescente umbelate, in varful unei tije lungi si rigide, deasupra frunzelor si apar de regula la mijlocul iernii.

 

Conditii de ingrijire/cultivare

 

Acest crin cu flori atat de viu colorate si de atragatoare are nevoie de lumina buna pentru a dezvolta frunzis sanatos si mai ales pentru a inflori. Desi, pentru o perioada scurta de timp, tolereaza si semiumbra, totusi calitatea si numarul florilor, depind foarte mult de cantitatea si de intensitatea luminii primite.

 

Are nevoie de temperaturi reduse, caldura in exces producand ofilirea rapida a florilor si ingalbenirea frunzisului. Temperatura la care se dezvolta cel mai bine trebuie sa se situeze intre 10 si 20 grade Celsius.

 

Este o planta setoasa, avand nevoie de udari relativ dese (cam o data pe saptamana), cu exceptia anotimului rece, cand acestea trebuie reduse treptat, pana la o udare la interval de 12-14 zile.

 

Nu solicita o umiditate atmosferica foarte ridicata, multumindu-se de regula cu stergerea periodica a frunzelor cu un burete ud. Totusi, atunci cand temperatura depaseste 20 grade Celsius, Clivia are nevoie, cel putin ocazional, de pulverizarea cu apa a frunzisului.

 

Nepretentioasa in privinta substratului de cultura, se multumeste cu un pamant de gradina obisnuit, imbogatit cu mranita si nisip.

 

In perioada aprilie-octombrie, de regula dupa inflorire, este bine sa-i administrati, in apa de udare, la fiecare doua saptamani, un ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

 

crini Clivia

 

Inflorirea se produce in mod normal intre ianuarie si martie, dar plantele pot fi fortate sa infloreasca si in afara acestor limite. O planta matura poate produce chiar si 12-14 flori pe o tija.

 

Se inmulteste prin separarea puilor aparuti in ghiveci, langa planta matura. Acestia se pot replanta in ghivece mici, individuale numai dupa ce au atins inaltimea de 15 cm. Propagarea prin seminte este anevoioasa, in sensul ca necesita multa rabdare, fiind nevoie de 3-4 ani, pana la aparitia primelor flori.

 

Trucuri si sfaturi speciale: Asigurati-i un repaus la rece (cca 10-12 grade Celsius), de minim 45-60 de zile si va veti bucura de o inflorire abundenta. Din momentul deschiderii primilor boboci, aveti foarte mare grija la udare. Evitati sa o udati foarte des, caci excesul de apa duce la caderea florilor si bobocilor.

 

Desi va trebui sa o asezati intr-o locatie racoroasa, e indicat sa o feriti de curentii reci de aer. Acestia produc aceleasi efecte nodorite, ca si udarea in exces.

 

Pentru plantele tinere, se recomanda ca an de an, sa se procedeze la curatarea radacinilor si transplantarea in pamant proaspat. Plantele mature, pot suporta aceasta operatiune la fiecare 2 ani.

De fiecare data se va folosi un ghiveci de marime medie, niciodata prea mare, caci inflorirea se produce mai abundent la exemplarele cu radacinile usor inghesuite.

 

Intrucat toate exemplarele capata in timp volum si devin greoaie, puteti aseza, un strat subtire de pietricele la baza recipientului, asigurandu-i astfel stabilitatea necesara.

 

Alte specii si varietati:

 

C. miniata Citrina (cu flori de culoare galben deschis), C. nobilis (cu florile ca niste trompete inguste galbene sau rosii), C. caulescens, C. miniata Variegata (cu frunze panasate longitudinal cu crem), C. gardenii.

 

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Marul Pinova

    Soi de mar cu productivitate ridicata cultivat initial in Germania, unde a fost creat in anii 60 ai secolului trecut, Pinova este o optiune interesanta ca un hibrid intre Golden Delicious si Clivia, un fruct suculent, cu pulpa ferma si dulce-acrisoara, aromata si cu note usor parfumate.

  • Ingrijirea plantelor in timpul iernii

    Frigul, vanturile uscate care bat in timpul iernii, pot indeparta rapid umezeala de pe suprafata plantelor si de la radacini. Cele mai susceptibile sa se usuce si sa piara inainte de vreme din gradina sunt exemplarele plantate toamna tarziu,

  • Crinul alb, alaturi de simbolurile pascale

    Alaturi de cruce, de ouale rosii iar mai nou de iepuras, crinul este unul dintre cele mai cunoscute simboluri Pascale, atat la credinciosii catolici cat si la cei ortodocsi.

  • Primavara in gradina de flori perene

    Cu siguranta primavara este cel mai ocupat anotimp pentru gradinarii care isi dedica intreaga munca plantelor perene. Daca frigul iernii i-a tinut departe de gradina, sosirea zilelor calde ii invita acum afara din casa, propunandu-le sa redescopere in propria maniera frumusetea naturii.

  • Ingrijirea tenului si pielii in timpul iernii

    Odata cu venirea anotimpului rece pielea noastra are nevoie de o ingrijire mai speciala. In cele ce urmeaza va prezentam cateva sfaturi cu privire la o ingrijire optima pe timpul iernii


Warning: fopen(cache/28f30717df4a61158cc8625d385c0cc9) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139