Cultivarea si ingrijirea florii soarelui

 

Foto: sunset.com

 

 Cultivarea florii soarelui este o indeletnicire care dateaza pe teritoriul Americii de aproximativ 3000 ani. Inceputul practicarii sale in Europa s-a produs in sec. XIV iar in Romania abia la inceputul sec. XX.

 

Statistic vorbind, astazi floarea soarelui se cultiva pe cele mai mari suprafete in Europa si mai putin in Asia, America de Sud, America de Nord si Africa.

 

Intrucat floarea soarelui nu necesita conditii speciale de crestere, interesul pentru cultivarea sa pe arii restranse a crescut din necesitati practice sau doar estetice, decorative.

 

In  aceste conditii cunoasterea notiunilor de baza referitoare la tehnica de cultivare a florii soarelui este indispensabila. Prezentam in continuare cateva dintre cunostintele esentiale pe care trebuie sa le detineti:

 

Perioada optima pentru plantare este sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai. Una dintre conditiile de baza este ca locul ales sa beneficieze de cat mai mult soare pe durata zilei.

 

De regula floarea soarelui prefera solurile argiloase si nisipoase bine drenate.  Patul germinativ se pregateste prin afanarea solului pana la o adancime de 4-6 cm. In continuare semintele trebuiesc plantate si udate abundent, urmand ca in functie de conditiile meteorologice sa incolteasca in 2-3 saptamani.

 

Atentie, marimea semintelor este proportionala cu cea a plantelor rezultate, asadar daca va doriti o gradina formata din palarii mari de floarea soarelui aveti grija sa plantati seminte cu dimensiuni potrivite.

 

Daca au fost puse mai multe seminte intr-un cuib, plantele rezultate trebuiesc rarite pentru a se putea dezvolta normal, iar dupa 6 saptamani de la incoltire va veti putea bucura de primele flori.

 

Fertilizatorii sunt recomandati, insa pentru sanatatea dumneavoastra ar trebui sa va indreptati atentia mai mult catre cei organici, naturali. Daca plantarea are scop decorativ puteti alege metoda pe care o considerati mai la indemana.

 

Din pacate si floarea soarelui, asemenea celorlalte plante, cade prada frecvent bolilor si daunatorilor. Cel mai frecvent sunt intalnite urmatoarele afectiuni: Mana florii soarelui (Plasmopara helianthi), Putregaiul alb al florii soarelui (Sclerotinia sclerotiorum), Patarea frunzelor de floarea soarelui (Septoria helianthi) si Rugina florii soarelui (Puccinia helianthi).

 

Combaterea lor se realizeaza eficient prin intermediul substantelor antifungice si al pesticidelor, insa aceasta cu riscul contaminarii plantei cu elemente chimice care ne pot dauna.

Articole asemănătoare

  • Masti pentru sezonul rece. Masca de fata cu fulgi de ovaz si miere

    O masca cosmetica preparata chiar de dumneavoastra la domiciliu pentru sezonul rece este indicata a se utiliza pentru protectia si ingrijirea pielii in timpul iernii. Va propunem sa incercati masca de fata cu fulgi de ovaz si miere de albine.

  • Radacini de rabarbar pentru parul blond

    Pielea si parul trebuie sa aiba parte de ingrijire si de o atentie deosebita mai ales acum, cand vara isi intra din ce in ce mai mult in drepturi si cand razele soarelui

  • Galbenele pentru pielea uscata

    Sanatatea si frumusetea pielii depinde in primul rand de gena, insa stilul de viata, alimentatia si felul in care ii acordam atentia si ingrijirea cuvenita reprezinta factori esentiali, care determina mentinerea

  • Sucul de lamaie, utilizat in ingrijirea pielii

    Tratamentul si ingrijirea cosmetica au devenit o necesitate. In consecinta, datorita mediului poluat, pielea noastra are nevoie de o mai mare atentie si protectie din partea noastra. Astfel, tratamentele cu cosmetice naturale, preparate acasa cu fructe, legume sau diverse alte plante, ne ofera beneficii supreme si vizibile in stralucirea si sanatatea pielii.

  • Pinul se adapteaza usor conditiilor climatice

    Este indicat pentru gradinile mari, asigurand atat un plus de frumusete si echilibru, cat si protectia impotriva soarelui foarte puternic si vantului.


Warning: fopen(cache/a2d22189f7feb06882d2dc8238099105) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139