Cum aflati ce pamant aveti in gradina ?

 

Solurile care sa fie alcatuite doar din nisip, argila sau lut sunt foarte rare. Insa daca doriti sa aflati proportiile in care acestea se gasesc in solul din gradina dumneavoastra va propunem sa efectuati un test simplu.

Luati un pumn de pamant si introduceti-l intr-un pahar cu apa. Asteptati 12 ore pana cand partile componente ale pamantului s-au asezat. Dupa aceea puteti constata urmatoarele lucruri : nisipul este cel care se va depune pe fundul paharului deoarece are cele mai mari particule, deasupra nisipului se va depune argila, apoi urmeaza lutul care, fiind mai usor si mai fin, se va depune mai greu. Humusul, care este cel mai usor va reprezenta stratul superior sau chiar va pluti la suprafata.

Combinatia optima pe care o poate avea solul este argila si nisip in aceleasi proportii, stratul de humus fiind pregnant.

Componenta solului se mai poate afla si daca o sa priviti cu atentie plantele care cresc in gradina dumneavoastra. Aceste plante pot reprezenta indicatori datorita preferintelor acestora pentru locurile in care cresc.

Pe pamant uscat cresc numai plante care au radacina adanca sau cele care pot inmagazina bine apa. In schimb, pe un sol umed, cresc plante care nu pot retine apa foarte bine si care au radacini ce nu putrezesc usor.

Iata cateva tipuri de pamant si plantele care il prefera :

-         pamantul argilos este preferat de : piciorul-cocosului-de-camp, palamida, patlagina, coada-racului si papadie ;

-         pamantul bogat in humus cresc in general : racovina, mustarul-de-camp, fumarita si spanacul salbatic;

-         pamantul bogat in azot este indicat de : urzica, matraguna si busuioceasa ;

-         plantele care prefera solul nisipos sunt : cimbrul-de-camp si troscot ;

-         pe pamantul sarac in calcar vor creste : soparlita, romanita puturoasa si ridichea salbatica ;

-         solul calcaros e preferat de volbura, mac, lucerna si dumbet.

Articole asemănătoare

 • Ce noutati aduce sfarsitul verii in gradina de legume

  Asa cum ne-am obisnuit, la incheierea sezonului estival, reflectam la schimbarile produse in gradina de acest moment. Doar cateva zile ne mai despart oficial de toamna, iar acest lucru reiese cel mai lamurit din gradul de maturare al fructelor si legumelor.

 • Gradinaritul cu ajutorul pietrelor

  Fie ca aveti in gradina o gramada de pietre cu care nu stiti ce sa faceti, sau intentionati sa achizitionati cateva pentru a reamenaja designul deja existent, veti gasi numeroase idei si sugestii care sa va indrume catre un rezultat pozitiv.

 • Vreti sa aveti o gradina vesela intreaga vara?

  V-ati intrebat vreodata cum sa faceti sa aveti o gradina inflorita si viu colorata toata vara? Daca da si nu ati reusit sa gasiti raspunsul, acesta este foarte simplu. Trebuie sa urmati cativa pasi usori pe care nu toata lumea ii cunoaste.

 • Arbusti de decor primavara

  In anotimpul primavaratic, este momentul sa ne bucuram de gradinile noastre si sa le acordam o atentie deosebita. Daca nu aveti in gradina arbusti decorativi, acum a sosit timpul sa incercati obtinerea unor puieti.

 • Plante de interior... in gradina

  Multe din plantele de interior pot fi plantate afara, direct in gradina, imediat ce a venit primavara si temperaturile de peste noapte o permit.


Warning: fopen(cache/c6995a1ff102e8596e441f527c7d1469) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139