Cum pregatim gradina pentru Primavara

 Sosirea Primaverii este un prilej de bucurie dupa Iarna grea care trece cu sfiala. De acum zilele cresc in defavoarea intunericului, iar natura incepe sa fie insufletita de mangaierea razelor tot mai calde ale Soarelui. Pentru popoarele din vechime care depindeau in totalitate de roadele pamantului, luna Martie avea o simbolistica si o importanta deosebita intrucat reprezenta inceputul Anului Agrar.

Ingriirea gradinii a capatat insa in timp si o latura estetica. Pe langa activitatile de plantare si toaletare necesare pentru dezvoltarea armonioasa a plantelor, oamenii au inceput sa  fie  preocupati de transformare coltului lor verde intr-unul care sa le incante toate simturile.

 

Indiferent de scopul gradinii noastre, dupa ce solul s-a dezghetat si suntem siguri ca frigul nu o sa revina, este necesar ca pamantul si plantele sa primeasca atentia ce li se cuvine. Iar aceasta nu in mod intamplator, ci tinand cont de cateva reguli simple dar esentiale pentru a avea o gradina de succes.

 

De la inceput este nevoie sa stiti ca niciuna dintre componentele gradinii dumneavoastra nu trebuie neglijata in ceea ce priveste pregatirea si ingrijirea intrucat toate contribuie la rezultatul bun pe care il doriti.

 

Asadar, daca la sfarsitul Toamnei frunzele uscate de pe sol nu au fost curatate, veti face acest lucru folosind o grebla. Inlaturati crengile uscate ale copacilor si acelea care nu au muguri (folosind de preferinta un ferastrau cu brat telescopic) pentru a se asigura expunerea buna a crengutelor la lumina solara si pentru a avea un aspect frumos dupa infrunzire.

 

Gardul viu va trebui sa primeasca de asemenea cateva ajustari si anume sa fie eliminate crengutele care au avut de suferit de pe urma acumularii de zapada. Acest lucru se intampla mai frecvent in cazul gardului viu modelat in forma de paralelipiped si mai putin in cazul celui lasat sa creasca natural. La tundere trebuie sa tineti cont de forma initiala a arbustului.

 

Pentru a asigura patrunderea usoara a apei la radacini, afanati solul de la baza arborilor si imprastiati fertilizatori chimici sau organici. Daca nu aveti incredere in fertilizatorii din comert, puteti crea chiar dumneavoastra folosind rumegus, frunze si alte materiale biodegradabile.

 

Pamantul de la baza tufelor de trandafir ce a avut rolul sa le fereasca de inghetul din iarna va fi acum indepartat. Daca tufa este prea incarcata, aceasta va fi aerisita prin indepartarea crengilor batrane si a lastarilor care au murit, avand grija ca taierea acestora sa se efectueze.

 

Dupa ce a fost sapat si afanat solul, puteti trece la etapa de plantare a semintelor de flori bienale care vor impodobi gradina oferind un aspect deosebit, precum si la plantarea  arborilor sau arbustilor. Pentru obtinerea unui covor de flori dens distribuiti semintele la distante apropiate unele de altele pe sol.

 

In final, efortul depus pentru pregatirea gradinii nu se va ridica nici pe departe la nivelul multumirii interioare traite atunci cand veti culege roadele frumoasei activitati a gradinaritului.

Articole asemănătoare

  • Sase greseli pe care nu trebuie sa le faci in gradina

    Tineti un “jurnal de gradina”, unde sa va notati, eventual insotind randurile cu diagrame si desene, ce si cand ati plantat, unde, cum s-au dezvoltat trandafirii, daca bujorii au avut suficienta lumina si apa, cat mai aveti (estimativ) pana la prima recolta de rosii sau primele mere. In afara aspectului practic puteti sa lipiti din loc in loc si fotografii, pentru a va aminti mai tarziu cum arata gradina la inceput.

  • Cum puteti folosi resturile din bucatarie in gradina

    Cojile de ou ajung invariabil sa fie aruncate, dar pot fi utilizate in gradina pentru a oferi pamantului un plus atat de necesar de calciu, fie ingropate in sol in apropiere de flori, legume sau arbusti, fie tinand cojile in apa si folosind apoi lichidul pentru a stropi gradina.

  • Valorificati frunzele cazute facandu-le compost

    Dintre activitatile care pregatesc gradina din primavara, una dintre cele mai importante se desfasoara chiar in aceasta perioada, si vizeaza inlaturarea frunzelor moarte de pe sol.

  • Pregatirea gradinii pentru iarna

    Cand noptile de toamna devin tot mai reci trebuie sa incepeti pregatirile pentru iarna. Astfel nu veti avea doar in anotimpul rece o gradina frumoasa. Primavara, cu mult mai putine eforturi plantele din gradina dumneavoastra vor fi sanatoase, avand totodata si un aspect placut ce va da culoare peisajului general.

  • Flori de primavara

    Pentru a scapa de aspectul deprimant pe care ni-l aduce deseori iarna, activitatile din gradina pentru pregatirea florilor de primavara reprezinta o solutie.


Warning: fopen(cache/f47b159265f2780c6fe48b9ba686fc9b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139