Cum sa asigurati o luminozitate suficienta plantelor dumneavoastra

luminaPlantele au nevoie de lumina pentru a trai, deoarece aceasta conditioneaza asimilarea carbonului pe care ele il iau din atmosfera.

Nevoile lor, din acest punct de vedere difera totusi destul de mult, in principal dupa mediul de origine al fiecarei specii.
Cele care provin din regiunile desertice, unde umbra este rara, sunt cele mai pretentioase.

 

Este cazul majoritatii Cactaceelor si al plantelor cu frunze groase. La fel ca si cele care cresc in mod natural pe malurile rapoase, degajate si insorite ale cursurilor de apa-Cyperus, Sansevieria. Speciile acestor doua categorii suporta bine soarele si se ofilesc daca nu beneficiaza de razele lui.

Cea mai mare parte a plantelor cultivate in apartamente sunt totusi provenite dintr-un mediu mult mai putin insorit, dupa exemplul diferitelor etaje de vegetatie ale padurilor noastre. Nevoi diferite de lumina apar si in cazul florei tropicale, insa accentuate de exuberanta acesteia din urma. Este astfel posibil sa se evalueze aceste nevoi dupa natura plantelor.

Cele care prezinta un trunchi lemnos, semnal al unei vegetatii arborescente in tara lor de origine, precum Croton, Cordyline, Dracaena, Ficus, Pandanus, pot sa suporte fara inconveniente o lumina relativ intensa.
Este totusi imprudent sa le expunem timp indelungat in spatele unei ferestre orientate spre sud, deoarece vegetatia este tot mai delicata in interior si pot aparea arsuri pe frunze.

Lianele cu vegetatie puternica, ca Philodendron pertusum si diferite specii de Cissu si Rhoicissus se servesc de copacii foarte inalti pentru a se catara spre soare. Ele se dezvolta deci totdeauna sub acoperisul lor, intr-o lumina difuza si sunt mai putin exigente la lumina decat precadentele.
Toate speciile care prezinta o vegetatie erbacee, care prind radacini in solul padurii si se dezvolta la etajul lor inferior, sunt obisnuite sa nu primeasca decat o lumina foarte atenuata. Este cazul ferigilor, al lianelor cu mica vegetatie, ca Ficus pumila si numeroase alte plante de acest fel.

Cunoasterea acestor nevoi de lumina va permit sa alegeti plantele
in functie de lumina de care beneficiaza prin amplasarea lor in spatiu. Intr-o incapere cu lumina putina veti putea astfel sa plasati Aspidistra, Fatsia, Fatshedera, Hedera, Ficus Repens, Philodendron scadens si diverse ferigi ca: Adiantum, Asplenium, Nephrolepis, Pteris.

Intr-o incapere luminoasa, dar fara raze solare directe, cea mai mare parte a speciilor sunt capabile sa creasca foarte bine. Este cazul plantelor: Cissus, Philodendron pertusum, Rhoicissus, Scindapus.

 

Articole asemănătoare

  • Cum sa ducem o viata sanatoasa?

    Un vechi si intelept proverb in limba latina suna astfel: "Mens sana in corpore sano". Fiecare om tinde sa duca o viata buna

  • Cum sa bem sanatos?

    Apa indeplineste foarte multe functii in corp, de aceea este nevoie de o "aprovizionare" suficienta pentru necesitatile organismului

  • Cum sa creezi un microclimat in gradina ta

    Este cunoscut si acceptat de botanisti faptul ca pentru o dezvoltare optima plantele necesita de cele mai multe ori conditii de mediu diferite de la o specie la alta, datorita zonelor climatice de provenienta diferite.

  • Cum sa alegeti o planta sanatoasa

    La prima vedere, toate plantele din pepiniera arata luxuriante si grandioase; de obicei, acestea chiar sunt astfel.

  • Cum sa aveti o gradina organica

    Construirea unei gradini organice menita sa fie sanatoasa si productiva, presupune, in principal, luarea unei decizii din partea dumneavoastra cu privire la localizarea gradinii si la pregatirea acesteia pentru plantarea zonei respective.


Warning: fopen(cache/0c2cb5b09aa3fc5af606d9417cf66b1f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139