Cum sa cultivam legume pe spatii mici

Cum sa cultivam legumeSpatiul reprezinta o problema din ce in ce mai mare pentru oamenii din ziua de azi. Pentru a rezolva aceasta problema exista cateva solutii care va pot veni in ajutor.
In lipsa de teren pentru gradina, cultura legumelor se poate organiza si intr-un spatiu mai restrans, reprezentat fie de terasele de pe constructii, fie de balcoane sau de logii.
Pentru a nu dauna constructiilor respectiva, aceasta se va face numai dupa avizul constructorilor.
Deasupra, pe terasele blocurilor de locuinte sau de pe oricare alte constructii-garaje, magazii, etc.-cu anumite amenajari, se pot organiza culturi de legume ca in oricare gradina obisnuita. Pentru aceasta se va amenaja un strat de pamant vegetal, cu o grosime de 25-30 de cm, in care se vor cultiva dupa necesitati: marar, patrunjel, tomate, ardei, castraveti, in culturi pure, asociate sau succesive. Cultura legumelor se va putea infiinta pe terase numai dupa ce in prealabil se va verifica rezistenta cladirii respective, si daca planseul este bine izolat impotriva infiltratiilor.
Pe balcoane si logii se pot amenaja pe margini jgheaburi cu pamant de gradina, in grosime de circa 25 de cm, in care se pot cultiva n limita posibilitatilor: ceapa, marar, patrunjel, salata, tomate, etc.
Rezultate bune se pot obtine si cu ajutorul unui tub de material plastic de 2-2.5 m lungime si cu diametrul de 25-30 de cm, amplasat intr-un colt cat mai luminat din bucatarie, cand timpul este rece, sau in balcon, logie, terasa, cand afara este mai cald. In lipsa unui tub de material plastic, se poate confectiona un tub de aceleasi dimensiuni din tabla galvanizata. In acest caz, pentru a feri materialul de rugina, acesta se va spoi atat in interior cat si in exterior cu minimum de plumb, sau in lipsa acestuia, cu smoala diluata in petrol.
P lungimea tubului, din 25 in 25 de cm , se taie peretele pana la 10 cm adancime, dupa care se prabuseste partea deasupra, formandu-se astfel un fel de copca in partea de jos a sectiunii.
Tubul se umple apoi cu pamant vegetal, amestecat cu mranita. In copcile create se pot cultiva o parte din legumele necesare consumului zilnic.
De asemenea, hardaiele in care se cultiva ficusi si filodendron, pot fi folosite pentru culturile de legume.
In unele parti ale lumii, se cultiva legume chiar pe acoperisul locuintei, unde se depoziteaza pamant de gradina si se cultiva cu rezultate bune ceapa, salata, ridichi si ardei. Pe acoperis se pot amplasa si ghivece cu diferite specii de legume.

Articole asemănătoare

 • Conopida Violetto Di Sicilia

  Ce ar fi sa ii surprindeti pe cei care ajung in gradina de legume cu un sir sau mai multe de conopide... mov?

 • Pregatirile pentru gradina de legume incep din ianuarie

  Oricine poseda o gradina ori isi doreste sa cultive legume trebuie sa se apuce de treaba chiar din acest moment.

 • Cum prevenim diabetul zaharat tip 2?

  Exista obiceiuri alimentare la care foarte multe persoane nu pot sau nu vor sa renunte nici in ruptul capului. Consumul de dulciuri este unul dintre acestea, cu toate ca riscurile sale sunt bine cunoscute. Inainte ca diagnosticul sa fie ingrijorator, medicii ne recomanda sa invatam cum sa gestionam problema pentru a evita diabetul zaharat tip 2.

 • Rosiile – plantele perfecte pentru balcon

  Rosiile pot fi gasite pe durata intregului an pe rafturile magazinelor, insa din pacate rare ori avem norocul sa cumparam legume

 • Pachetul cu mancare al elevilor - sugestii si idei

  Scoala este pe cale sa inceapa iar parintii doresc sa se asigure ca celor mici nu le va lipsi nimic din cele necesare. De acum, alimentatia zilnica sanatoasa va fi o provocare si o responsabilitate in plus pentru adulti, fiecare cunoscand din propria experienta tendinta copiilor de a neglija masa in timpul programului.


Warning: fopen(cache/ebcebe72f77e7b5fe9da3375b297b235) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139